"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


OIKONOMIA στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Πώς θα πιάσουν τους ολιγάρχες;


Στη λίστα Βαρουφάκη προς τους «θεσμούς» θα περιλαμβάνεται η είσπραξη φορολογικών οφειλών και η φορολόγηση των ολιγαρχών. Δεν υπάρχει λέξη για την παγκόσμια ειρήνη, τον αφοπλισμό και τον Αμαζόνιο, στόχοι εξίσου φιλόδοξοι και αντιστοίχως αποτελεσματικοί.  


Το καλό σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι πρόκειται για εξαγγελίες που θα λατρέψουν στο Eurogroup. 


Το κακό είναι ότι αυτές οι εξαγγελίες συνήθως αποδεικνύονται τόσο αποτελεσματικές όσο και οι προσευχές.


Ρώτησα, αρμοδίως, να μάθω τι ακριβώς σημαίνει η «φορολόγηση ολιγαρχών». 


Μου είπαν ότι πρώτα πρέπει να ορίσεις τι ακριβώς σημαίνει «ολιγάρχης», διότι εντός του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ακουστεί περίεργες προσεγγίσεις. Στη συνέχεια, ξεκινάς από την αδειοδότηση των μέσων ενημέρωσης, που αποτελεί απτό και συγκεκριμένο μέγεθος, μετά συνεχίζεις με τη «Λίστα Νικολούδη» και παράλληλα ασκείς πίεση για υποθέσεις που εκκρεμούν. Και εδώ έρχονται οι πρώτες απορίες.  


Θα τολμήσει η κυβέρνηση να ακουμπήσει προνομιακούς συνομιλητές της, όπως οι ιδιοκτήτες των μέσων;  


Είναι και το άλλο: για να βάλεις στο χέρι «ολιγάρχες», πρέπει να λύσεις τους κόμπους στο σύστημα της Δικαιοσύνης. Όση επαναστατική διάθεση και αν έχει η κυβέρνηση οι «ολιγάρχες» είναι θηράματα που ξέρουν να κρύβονται καλά στους δαιδαλώδεις διαδρόμους του συστήματος. Η υπόθεση του «ολιγάρχη» που θα κληθεί να πληρώσει αύριο, θα τελεσιδικήσει μετά από χρόνια.
 


Και, φυσικά, στα νερά μας εκτός από καρχαρίες, κολυμπούν και τα πιράνχας. Δεν είναι μόνο οι «ολιγάρχες» που ληστεύουν το κοινωνικό σύνολο με τη μη απόδοση φόρων. Είναι και οι εκατοντάδες χιλιάδες μικροί, οι ελεύθεροι επαγγελματίες που, ταυτοχρόνως, αποτελούν και εκλογική βάση της κυβέρνησης. Η πάταξη της φοροδιαφυγής δεν είναι μία συνθήκη που απευθύνεται σε λίγους. Είναι μία πολιτική για τους πολλούς.


Αφήστε την είσπραξη φορολογικών οφειλών στο εικονοστάσι, καθώς εκεί ισχύει η αρχή του «ουκ αν λάβεις». Και οι προηγούμενοι χαρτιά για κατασχέσεις έστελναν. Βέβαια η γενναιοδωρία στην είσπραξη των εκατό δόσεων ίσως δημιουργήσει αυξημένες ροές εσόδων. Όμως, όπως μου εξηγούν  δεν μπορείς τώρα να προϋπολογίσεις αυτά τα έσοδα, είναι πρακτικά αδύνατο.


Το λαθρεμπόριο; 


Εδώ τα πράγματα ίσως γίνουν πιο εύκολα καθώς σε καύσιμα, τσιγάρα και αλκοόλ υπάρχει η βούληση και η εμπλοκή των εταιριών εμπορίας. Στη φορολόγηση καπνού εγείρεται ένα θέμα δικαιοσύνης καθώς η δομή του φόρου ευνοεί εκείνον που έχει τη δυνατότητα να αγοράσει ακριβό προϊόν. Όμως αυτά είναι ψιλά γράμματα: 


Σημασία έχουν τα bullet points της λίστας, τα συγκεκριμένα μέτρα. Και εκεί, μέσα σε αυτή τη λίστα, εγγράφεται σε μεγάλο βαθμό το πολιτικό μέλλον της κυβέρνησης. Αν τα μέτρα είναι στην κατεύθυνση που πρέπει, τότε ναι, ο Γλέζος δεν θα είναι σωστά ενημερωμένος. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: