"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑΛΕΜΕΝΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Σύντροφοι πόσο ΟΟΣΑ αντέχετε?

Του ΤΑΣΟΥ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

Στον ΟΟΣΑ έχει στηρίξει ένα μεγάλο μέρος των ελπίδων του ο ΣΥΡΙΖΑ για τη διατύπωση των εναλλακτικών προτάσεων στα μέτρα του μνημονίου. 

Ο ΟΟΣΑ, στην ετήσια έκθεση του για την ανάπτυξη του 2015, συνιστά στην Ελλάδα μια σειρά πολιτικών, διαφορετικών από αυτές που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Τι λέει ο οργανισμός του Παρισιού:

- Στα θετικά του παρελθόντος περιλαμβάνει το ανοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, την απελευθέρωση και τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου (που ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει ο ΣΥΡΙΖΑ). Το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, όπως δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, λογιστές, που ο Βαρουφάκης -παρουσία του Σόιμπλε την περασμένη εβδομάδα- χαρακτήρισε μικρή προσοδοθηρία (και πελατεία των κομμάτων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) που δεν θα πρέπει κατά προτεραιότητα να να καταπολεμηθεί σε σχέση με τη μεγάλη προσοδοθηρία. Στα θετικά ο οργανισμός συμπεριλαμβάνει την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, των αεροδρομίων και των σιδηροδρόμων.

- Στα όσα πρέπει να γίνουν ο οργανισμός προτείνει την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδοτήσεων που είχαν αρχίσει επί Κωστή Χατζηδάκη.Τον παραμερισμό των εμποδίων για τις εξαγωγές και την συνέχιση του ανοίγματος των επαγγελμάτων. Τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του συστήματος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και την ένταση της αξιολόγησης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ειδικά η θέση στο τελευταίο ζήτημα, δεν θα βρει πολλούς φίλους στις τάξεις της σημερινής κυβέρνησης.


Ο ΟΟΣΑ προτείνει, ακόμα, επίσπευση των διαδικασιών αξιολόγησης στο δημόσιο, συντομότερη απόδοση δικαιοσύνης και αύξηση της αυτονομίας της φορολογικής διοίκησης. Για την Ελλάδα, προτεραιότητα για την ανάπτυξη είναι όλες οι «περιοχές πολιτικής» που είχαν εντοπισθεί το 2013. Άρα;

Δεν υπάρχουν σχόλια: