"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: "Σταγονίδια"

(To σκίτσο είναι του ΗΛΙΑ ΜΑΚΡΗ)

Toυ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

Α, ρε Μπαλτάκο. Γεια στο στόμα σου. Μ’ έστειλες πίσω. Προ πολλών ετών. Οταν κάποιος εκ των αείμνηστων προγόνων σου μιλούσε για «χουντικά σταγονίδια». Πώς λέμε «από παιδί κι από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια»; Κάπως έτσι κι εδώ. Από «σταγονίδιο» ακροδεξιό μαθαίνεις την αλήθεια!

Αλήθεια ότι ουδεμία σχέση έχει η αυτόχθονη με οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή Δεξιά. Για δεκάδες, ιστορικούς, λόγους. Οπως, ας πούμε κοτζαμπάσηδες και τσιφλικάδες. Οπως Μεταξάς, ρετσινόλαδο και 4η Αυγούστου. Οπως βασανιστήρια, εξορίες, εκτελέσεις. Οι αθεόφοβοι, ακόμα και για δίπλωμα οδηγού αυτοκινήτου απαιτούσαν πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων. Οπως, ας πούμε, παρακράτος, τρίκυκλα, «καρφίτσες», Γκοτζαμάνης και Σία. Οπως, ας πούμε, Ιουλιανά, εκλογικά πραξικοπήματα, ρόπαλα, δολοφονίες. Τουτέστιν, αμαρτίαι γονέων παιδεύουσι τέκνα.
 

Αλήθεια ότι ανάλογα με τις περιστάσεις τα «σταγονίδια» επέλεγαν την αυτονομία τους. Περίπου έκαναν του κεφαλιού τους. Το είπε και ο αυτομολήσας από τους «Ανεξάρτητους Ελληνας» Κώστας Μαρκόπουλος: «Αυτονομήθηκε ο Μπαλτάκος». Οπως είχε «αυτονομηθεί» από το δεξιοβασιλικό μαντρί ο Γεώργιος Παπαδόπουλος. Οπως είχε αυτονομηθεί από το καραμανλικό τσιφλίκι ο Σπυρίδων Γκοτζαμάνης. Οπως «αυτονομήθηκε» από το φασιστικό παρελθόν του ο Μάκαρος ο Βορίδης. Σόι πάει το βασίλειο!

Αλήθεια ότι οι παραφυάδες και οι συνιστώσες μεταμορφώνονται για να ικανοποιούν τις εκάστοτε ανάγκες. Του ίδιου συστήματος. Ο Μεταξάς εκφραστής της αυταρχικής, φασίζουσας Δεξιάς. Ο Καραμανλοεθνάρχης του ’50 και του ’60 έδρεψε δάφνες ως αρχηγός της μετεμφυλιακής χοντρόπετσης Δεξιάς. Ο ίδιος ο Καραμανλοεθνάρχης της Μεταπολίτευσης ο ηγέτης της σύγχρονης, ευρωπαϊκής Δεξιάς. «Πήρε το μάθημά του εν Παρισίοις». Ελεγαν. Ο Αντώνης Σαμαράς της κυβέρνησης Μητσοτάκη ο εκπρόσωπος της «ασυμβίβαστης εθνικής Δεξιάς». Ο Καραμανλής junior ο εμπνευστής της λαϊκής Δεξιάς. Ο σημερινός Σαμαράς ο γκουρού της μεταρρυθμιστικής, σύγχρονης Δεξιάς. Πάντα ο Μανωλιός αλλάζει τα ρούχα του και τα φοράει αλλιώς.

Αλήθεια ότι η σημερινή, τάχα μου εκσυγχρονιστική, ευρωπαϊκή Δεξιά στεγάζει κάμποσα «σταγονίδια»: 


Ενα εξ αυτών ο Παναγιώτης Μπαλτάκος. Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου. Δηλαδή θαλαμοφύλακας του πρωθυπουργικού γραφείου. Σιγά τώρα που το αφεντικό του δεν γνώριζε τις «ερωτικές» περιπτύξεις του μπάτλερ του με τον Ηλία και τον Νικολάκη. Τον Μιχαλολιάκο εννοείται. Ο κόσμος το ’χει τούμπανο κι εκείνος κρυφό καμάρι. Δηλαδή ο ατσαλάκωτος και λαλίστατος Βορίδης από πού προέκυψε; Από παρθενογένεση; Και δηλαδή ήταν εντελώς αυτονομημένος ο Πολύδωρας όταν μιλούσε για εκλεκτικές συγγένειες με τη Χρυσή Αυγή; Σωστός ο Βύρωνας. Σου λέει, με ποιον θα συμμαχήσουμε; Με τα πάσης φύσεως απομεινάρια του «σιδηρού παραπετάσματος»; Ούτε στους χειρότερους εφιάλτες του!
 

Αλήθεια ότι τα χρυσαυγίτικα «σταγονίδια» επώαζαν και ενδεχομένως επωάζουν αβγουλάκια σε άφθονους θύλακες των κρατικών μηχανισμών. Κατά προτίμηση ένστολων μηχανισμών.

 Από εκεί, την κρίσιμη στιγμή, θα ορμήσουν ρόπαλα, πολυβόλα, ερπύστριες και εντάλματα. Οταν χρειαστεί ο Μανωλιός θα φορέσει τα ρούχα του αλλιώς. Αφθονες οι εφεδρείες του συστήματος. Για τη διαιώνισή του θα πάει ακόμα και με τον Εωσφόρο. Μην αμφιβάλλετε. Την κατάλληλη στιγμή, ακόμα και μέρος της Αριστεράς θα λειτουργήσει ως δεκανίκι του συστήματος.

Και, τέλος, αλήθεια είναι ότι τώρα δεν βολεύει. Τώρα η Χρυσαυγίτες έχουν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση. Τώρα πρέπει να τους θέσουμε εκτός νόμου. Ετσι, μ’ έναν σμπάρο δυο τρυγόνια. Αρμέγουμε από τις ψήφους τους και εμφανιζόμαστε ως ακλόνητοι και ασυμβίβαστοι προστάτες της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Bad timing, Elias. Κατάλληλος μεν. Ακατάλληλη η στιγμή!

Δεν υπάρχουν σχόλια: