"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Φίλος τον φίλον

Τελευταίοι Χαιρετισμοί σήμερα και οι πασχαλιές προβάλλουν φορτωμένες με τα μοβ μεθυστικά αρώματά τους. Κι εσύ ακολουθείς τα βήματά σου χωρίς προορισμό και συλλαμβάνεις τον εαυτό σου να κοντοστέκεται έκθαμβος εμπρός στη φαντασία που στολίζει υπέροχα τις φετινές λαμπάδες.

Τις αγγίζεις ψάχνοντας για την τιμή αν και δεν έχεις πού να τις χαρίσεις. Αυτή την ώρα τη γεμάτη προσμονή για τη γιορτή και την Ανάσταση, χτυπά σαν ηλεκτρική εκκένωση το κινητό κι αρχίζεις να διαβάζεις στην οθόνη εκείνο το διάλογο που ακούστηκε από το βήμα της Βουλής κι απλώθηκε διά μιας όπου ζουν εξόριστοι οι Ελληνες δεμένοι ακόμη με την πατρίδα. 

«Πες μου πως είναι πρωταπριλιάτικο ψέμα...» φωνάζει οργισμένος ένας φίλος από το εξωτερικό. «Τα 'μαθες τι έγινε;» ακολουθεί άλλη αναστωμένη από τη μακρινή Ασία.  

Το βράδυ παρακολουθούσαμε όλοι από τα κανάλια που πήραν δώρο την DIGEA, να τονίζονται δύο μόνο ρήματα, ο πρωθυπουργός τον «εκδίωξε», τον «εκπαραθύρωσε». 

Ποιον εκδίωξε; 

Τον επί 30ετία επιστήθιο φίλο του, Τάκη Μπαλτάκο, που κατά σύμπτωση ήταν γκαρδιακός φίλος και του Κασιδιάρη.  

Μα, γιατί τον «εκπαραθύρωσε»;  

«Γιατί είχε κρυφές, παρασκηνιακές σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή». Λες και δεν ήξερε τίποτα το Μαξίμου για τις εκλεκτικές συγγένειες με το ακροδεξιό κόμμα.

Οι συζητήσεις αργά τη νύχτα στα ακηδεμόνευτα τηλεοπτικά μέσα -περιφερειακής εμβέλειας- ζωγράφιζαν σε όλες τις αποχρώσεις την αθλιότητα που ζούμε τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Θλιβερά ανθρωπάκια οι πρωταγωνιστές κι αυτού του δράματος, γαντζωμένοι στην εξουσία, αφήνουν τους Κασιδιάρηδες να παίρνουν κεφάλι στη συνείδηση ενός τμήματος εξαθλιωμένων πολιτών. Και προαναγγέλλουν ανενδοίαστα μέσω της «Ανεξάρτητης Δικαιοσύνης» του πρώην δικαστή κ. Αθανασίου τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από την Εισαγγελία για την παράνομη βιντεοσκόπηση ιδιωτικής συνομιλίας. Το αδίκημα που συντελέστηκε αποτελεί κακούργημα, φροντίζει να τονίσει ο καλοταϊσμένος τηλεπαρουσιαστής που έχει χάσει από καιρό την ιδιότητα του δημοσιογράφου.

Οταν όμως βιντεοσκοπούσαν το χρηματισμό του διοικητή του νοσοκομείου Παίδων Χ. Τομπούλογλου, ο Αρειος Πάγος απεφάνθη υπέρ της νομιμότητας της καταγραφής. Η πράξη τότε είχε στόχο τη σύλληψη του κατηγορουμένου, είπαν, και συνεπώς δεν είναι κακούργημα, ενώ η βιντεοσκόπηση του Κασιδιάρη που έγινε για να υπερασπιστεί τον εαυτό του είναι καραμπινάτη κακουργηματική πράξη. 

Μα, το βίντεο αυτό δεν αποκαλύπτει ένα μεγαλύτερο κακούργημα, όπως είναι αυτό της ποδηγέτησης της Δικαιοσύνης, γεγονός που μπορεί να έχει συνέπειες σε όλους τους πολίτες;

Μ' αυτά τα σαθρά επιχειρήματα μοιάζουν οι κυβερνώντες έτοιμοι να εκδικηθούν τον τόπο ανεβάζοντας στο βάθρο της αντιπολίτευσης τους έγκλειστους του Κορυδαλλού.

Γι' αυτό φίλε, αφού δεν έχεις τον τρόπο να υπερβείς τη θλιβερή αυτή πραγματικότητα, κλείσε τα μάτια κι απόλαυσε έναν καθαρτήριο ψαλμό από τον Ρωμανό τον Μελωδό:


Ανωθεν, παρθένοι, βοής
Εγερσίνεκρος ήχος ήλθε νυμφίω λέγων
Πασσυδί υπαντάνειν λευκαίσιν εν στολαίς
Και λαμπάσι προς ανατολάς έγρεσθε πριν φθάση
Μολείν είσω θυρών άναξ.
Αγνεύω σοι και λαμπάδας φαεσφόρους
κρατούσα, νυμφίε, υπαντάνω σοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: