"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΑΦΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Κύπρος και Θράκη στόχοι των των Τούρκων


Η διδασκαλία του Κορανίου στην ελληνική συνεχίζει να αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους εγκάθετους εντός και εκτός της ελληνικής επικράτειας. Χαρακτηριστικό της όλης κατάστασης η εκδήλωση στην Προύσα με αφορμή την επέτειο των 40 χρόνων από την ίδρυση παραρτήματος του Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δ. Θράκης (BTTDD), που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές μέρες.
Οι ομιλίες των διοργανωτών της εκδήλωσης αναδεικνύουν με γλαφυρότητα τον τρόπο με τον οποίο η εξωτερική πολιτική της γείτονος χρησιμοποιεί τη μειονότητα στην ελληνική Θράκη.

Ο επικεφαλής του BTTDD Τανέρ Μουσταφάογλου επεσήμανε χαρακτηριστικά στην έναρξη της εκδήλωσης: «Δύο είναι τα σημαντικά θέματα που το τουρκικό έθνος αποδέχεται ως αγώνες. Ο εθνικός αγώνας Κύπρου και ο εθνικός αγώνας της Δυτικής Θράκης», υπογραμμίζοντας πως «γι' αυτό τον εθνικό αγώνα της Δυτικής Θράκης οι πρόγονοί μας ίδρυσαν το 1946 στην Κωνσταντινούπολη τον BTTDD για να προστατεύσουν τα μειονοτικά μας δικαιώματα. Σήμερα, στην Τουρκία, είναι πολύ λίγοι οι φορείς που γιορτάζουν, όπως το παράρτημα Προύσας, τα 40 έτη τους».

Τι μας λέει δηλαδή ο Μουσταφάογλου; 

 Ότι για τους Τούρκους το θέμα «Θράκη» αποτελεί βασικό ζήτημα –εθνικό– εδώ και 70 χρόνια.
Ο Μουσταφάογλου δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στο θέμα των ιμάμηδων, μια και το «εθνικό» στην παρούσα φάση αναδεικνύεται μέσα από αυτήν την παράμετρο. Είπε, λοιπόν, πως η Ελλάδα, αξιοποιώντας το καλό κλίμα στη Θράκη, επιδιώκει να αποκομίσει μια σειρά από οφέλη. «Με τον νόμο των 240 ιμάμηδων και την παρεμπόδιση της άνετης χρήσης των τουρκικών κινούνται σχεδιασμένα. Επιδιώκουν το Κοράνι να διδάσκεται στα ελληνικά. Η Ελλάδα, σε μια περίοδο που οι αμοιβαίες σχέσεις είναι καλές (σ.σ.: τόσο καλές, που οι Τούρκοι «αλωνίζουν» στο Αιγαίο, κάνοντας συνεχείς πρόβες στα πρότυπα ηλεκτρονικού πολέμου) δεν θα πρέπει να παίζει αυτά τα επικίνδυνα παιχνίδια»…

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Χακάν Τσαβούσογλου, βουλευτής Προύσας με το κυβερνητικό ΑΚΡ. :
«Ο BTTDD είναι ένα ισχυρό κέντρο που με τις οργανώσεις του αποτελεί έναν φάρο για το μέλλον», τόνισε και πρόσθεσε με νόημα: «Η Δυτική Θράκη είναι μια ιστορική παρακαταθήκη. Αλλά η ιστορία της Δυτικής Θράκης είναι μια παρακαταθήκη για εμάς τους Δυτικοθρακιώτες. Γι' αυτό ό,τι και να γίνει δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τη Δυτική Θράκη». Το παραλήρημα του νεοθωμανού ολοκληρώθηκε με τις ευχαριστίες προς όλους «όσοι προσπαθούν για να αφήσουμε μια πιο ωραία Δυτική Θράκη στις επόμενες γενιές»… Και φυσικά, όταν μιλάει για «επόμενες γενιές», εννοεί «επόμενες γενιές Τούρκων».
Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο δήμαρχος του Οσμάνγκαζι Μουσταφά Ντουντάρ, ο αντιπρόεδρος της νομαρχιακής οργάνωσης του ΑΚΡ Μουσταφά Γκιουρσές, ο πρόεδρος του ΑΚΡ Γιλντιρίμ Χιουντάι Γιαζιτζί, η χήρα του Σαδίκ Αχμέτ αλλά και ο γιος του Λεβέντ Σαδίκ Αχμέτ καθώς και ο «δικός μας» δήμαρχος Αρριανών Ροδόπης Ιμπραήμ Σερίφ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: