"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΠΥΡΗΝΙΚΑ: H κούρσα εξοπλισμών δεν σταμάτησε ποτέ (Nuclear powers plan weapons spending spree, report finds)


Οι πυρηνικές δυνάμεις ετοιμάζονται να ξοδέψουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των πυρηνικών κεφαλών τους και των συστημάτων εκτόξευσης, όπως αναφέρει έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα. Η έκθεση του Basic (British American Security Information Council) προειδοποιεί ότι παρόλο που οι κρατικοί προϋπολογισμοί υφίστανται πιέσεις και παρά τη ρητορική περί αφοπλισμού, τα στοιχεία δείχνουν ότι ξεκινά μία νέα «πυρηνική εποχή». Την επόμενη δεκαετία οι ΗΠΑ θα ξοδέψουν 700 δισ. δολάρια για τη βιομηχανία πυρηνικών όπλων, ενώ η Ρωσία θα ξοδέψει τουλάχιστον 70 δισ. δολάρια μόνο για πυραύλους ικανούς να φέρουν πυρηνικά όπλα.

Αλλες πυρηνικές δυνάμεις όπως η Κίνα, η Ινδία, το Ισραήλ, η Γαλλία και το Πακιστάν αναμένεται να αφιερώσουν τεράστια ποσά για τακτικά και στρατηγικά πυραυλικά συστήματα.

Η έκθεση είναι η πρώτη που υποβάλλεται στην ανεξάρτητη διακομματική επιτροπή Trident, που επανεξετάζει τη βρετανική πυρηνική πολιτική. Η έκθεση έχει τίτλο «Πέρα από το Ηνωμένο Βασίλειο: Τάσεις σε άλλες πυρηνικές δυνάμεις» και ο συγγραφέας είναι ο στρατιωτικός αναλυτής Ιαν Κιρνς.

Συχνά οι χώρες αιτιολογούν τις δαπάνες για πυρηνικά ως απάντηση στις συμβατικές και πυρηνικές δυνατότητες άλλων. Η Ρωσία, π. χ., έχει εκφράσει ανησυχία για την αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα και για τα συμβατικά προγράμματα που προβλέπουν ότι οι ΗΠΑ πρέπει να είναι σε θέση να εξαπολύσουν συμβατικά πλήγματα οπουδήποτε στον κόσμο εντός μιας ώρας (prompt global strike). Η Κίνα έχει εκφράσει ανάλογες ανησυχίες για τις ΗΠΑ αλλά και για την Ινδία, ενώ τα προγράμματα της Ινδίας υποκινούνται από φόβους για τα οπλοστάσια της Κίνας και του Πακιστάν. Το δε Πακιστάν επιχειρεί να αντιμετωπίσει την ανωτερότητα των ινδικών συμβατικών δυνάμεων. Αναλυτικότερα:

- Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να ξοδέψουν 700 δισ. δολάρια για πυρηνικά όπλα την ερχόμενη δεκαετία. Επιπλέον, 92 δισ. δολάρια θα ξοδευτούν για νέες πυρηνικές κεφαλές. Οι ΗΠΑ θα κατασκευάσουν επίσης 12 νέα υποβρύχια για την εκτόξευση βαλλιστικών πυρηνικών πυραύλων και νέους πυρηνικούς πυραύλους Κρουζ για εκτόξευση από αέρος.

- Η Ρωσία θα ξοδέψει 70 δισ. δολάρια την ερχόμενη δεκαετία για να βελτιώσει τα συστήματα εκτόξευσης από στεριά, αέρα και θάλασσα. Θα αποκτήσει κινητούς διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους και νέα γενιά πυρηνικών υποβρυχίων. Υπάρχουν πληροφορίες ότι θα εξοπλίσει 10 ταξιαρχίες με πυρηνικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς.

- Η Κίνα οικοδομεί ταχύτατα το οπλοστάσιο «κινητών» πυραύλων πολλαπλών κεφαλών. Εως πέντε υποβρύχια, ικανά να εκτοξεύσουν από 36 ώς 60 βαλλιστικούς πυραύλους, βρίσκονται υπό κατασκευή.

- Η Γαλλία μόλις ναυπήγησε τέσσερα νέα υποβρύχια που φέρουν πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς και «πιο ισχυρές κεφαλές».

- Το Ισραήλ επεκτείνει το βεληνεκές του πυραύλου Ιεριχώ ΙΙΙ και αναπτύσσει διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, επεκτείνοντας και τον στόλο υποβρυχίων που φέρουν πυρηνικούς πυραύλους Κρουζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: