"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


HΠΑ: «Πράξη πολέμου» οι κυβερνο-επιθέσεις

Της Ντίας Ζαβρα

«Πράξεις πολέμου» θα θεωρούν εφεξής οι ΗΠΑ τις σοβαρές κυβερνο-επιθέσεις και, συνεπώς, θα μπορούν να προβαίνουν σε (πραγματικά) στρατιωτικά αντίποινα: Αυτή είναι η νέα στρατηγική του Πενταγώνου όσον αφορά τον πόλεμο στον κυβερνοχώρο, την οποία και θα παρουσιάσει εντός του Ιουνίου.

Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, επικαλούμενη δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, η νέα αυτή στρατηγική υιοθετεί τη θέση ότι οι διεθνείς κανόνες που διέπουν τις ένοπλες συγκρούσεις θα ισχύουν πλέον και στον κυβερνοχώρο.

«Αν μας κλείσετε το δίκτυο ηλεκτροδότησης, θα στείλουμε έναν πύραυλο από την καμινάδα», φέρεται να δήλωσε χαρακτηριστικά αξιωματούχος του Πενταγώνου.

«Κυβερνοστρατιώτες»
Δημοσίευμα που έρχεται την ίδια στιγμή που το βρετανικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να στρατολογήσει εκατοντάδες ακόμα «κυβερνοστρατιώτες». Που η Βόρεια Κορέα «σκουπίζει» τα πανεπιστήμιά της, αναζητώντας... ιδιοφυΐες, προκειμένου να εκπαιδευτούν στο εξωτερικό και να συμμετάσχουν στην ειδική ομάδα κυβερνοπολέμου (η οποία ήδη έχει αυξηθεί από 500 σε 3.000 στρατιώτες). Και που η Κίνα παραδέχεται τη δημιουργία ενός ειδικού τμήματος στρατού, του «μπλε στρατού» με 30 επίλεκτους στρατιώτες. Αποδείξεις ότι η διεθνής κοινότητα εκλαμβάνει πλέον πολύ σοβαρά υπόψη την απειλή των χάκερς, την οποία και αναγάγει σε «πράξη πολέμου», διατηρώντας το δικαίωμα να απαντήσει με πραγματικά πυρά...

Διότι, όπως προβλέπει το νέο δόγμα του Πενταγώνου, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ δεχτούν κυβερνο-επίθεση, το υπουργείο Αμυνας θα αποφασίσει εάν θα προχωρήσει σε στρατιωτικά αντίποινα βάσει της αρχής της «ισοδυναμίας». Φυσικά, για να προχωρήσει σε αντίποινα, η Ουάσιγκτον θα πρέπει να γνωρίζει την πηγή της επίθεσης. Και όπως αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας, «στις μελλοντικές συγκρούσεις, οι επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο θα πραγματοποιούνται παράλληλα με τις συμβατικές στη θάλασσα, την ξηρά και τον αέρα».

Τα περιστατικά είναι πολλά: Η υποκλοπή δεδομένων του Πενταγώνου το 2008 η επίθεση ένα χρόνο πριν στο Google, το ηλεκτρονικό σκουλήκι Stuxnet που εισήλθε πέρσι στον κυβερνοχώρο του Ιράν και πρόσφατα η παρ' ολίγον επίθεση στη Lockheed Martin. Και πυροδοτούν την απάντηση της διεθνούς κοινότητας, που δεν αποκλείεται να δοθεί με... πραγματικά πυρά. Και ο κυβερνοπόλεμος μόλις ξεκίνησε...

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: