"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Το παιδί - µάρτυρας της Συρίας

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Στη Δαµασκό λένε πως «οι επαναστάσεις γίνονται από τους νεκρούς» και ο θάνατος του 13χρονου Χάµζααλ-Χατίµπ είναι πιθανό να επιταχύνει την επανάσταση στη Συρία. Διότι οι εικόνες που µετέδωσε το Αλ Τζαζίρα είναι αφόρητες. Το κεφάλι του παιδιού είναι πρησµένο, µελανιασµένο και παραµορφωµένο. Το σώµα του είναι γεµάτο σηµάδια από µαστίγιο, καψίµατα από τσιγάρο και τραύµατα από σφαίρες που ρίχτηκαν για να τραυµατίσουν, όχι για να σκοτώσουν. Οι επιγονατίδες του είναι θρυµµατισµένες και ο αυχένας του σπασµένος. Το σαγόνι τουείναι διαλυµένο και το πέος του κοµµένο. Δεν είναι σαφές ποιο απ’ όλα τα τραύµατα ήταν το θανατηφόρο, είναι βέβαιο όµως ότι ο Χάµζα βασανίστηκε φρικτάστον έναν µήνα που κρατούνταν από τις συριακές Αρχές.

Το φρικτό βίντεο είχε δηµοσιοποιηθεί στις 25 Μαΐου από τοYouTube και είχε γυριστεί την ίδια ηµέρα. Το παιδί είχε εξαφανιστεί από τη διαδήλωση της 29ης Απριλίου και οι Αρχές παρέδωσαν την ηµέρα εκείνη το πτώµα του στην οικογένειά του, απαγορεύοντάς της να το δείξουν σε οποιονδήποτεή να συζητήσουν τις συνθήκες του θανάτου του. Πριν όµως κηδέψει τον Χάµζα, η οικογένεια κάλεσε έναν ακτιβιστή, ο οποίος γύρισε το βίντεο.

Το νέο σύµβολο του συριακού κινήµατος διαµαρτυρίας είναι λοιπόν µόλις 13 χρόνων. Οι πληροφορίες για τον θάνατό του είναι αδύνατο να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητη πηγή, καθώς οι συριακές Αρχές έχουν απαγορεύσει την είσοδο ξένων δηµοσιογράφων στη χώρα. Τα παιδικά χαρακτηριστικά του όµως προσωποποιούν την ώς τώρα απρόσωπη και χωρίς κεντρικό αρχηγό εξέγερση κατά του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ. Η σελίδα (στα αραβικά) του facebook «Είµαστε όλοι Χάµζα αλ-Χατίµπ» έχει ήδη συγκεντρώσει 50.000 υπογραφές.  

«Δεν υπάρχει πια τόπος εδώ για το καθεστώς, έπειτα απ’ αυτό που έκαναν στον Χάµζα», γράφει κάποιος στη σελίδα.

Μετά τον φόνο του εξαδέλφου του από αστυνοµικούς στη διάρκεια διαδήλωσης, ο Χάµζα αποφάσισε να συµµετάσχει στις 29 Απριλίου στην «Παρασκευή της οργής» στην Ντεράα, τη µικρή πόλη της Νότιας Συρίας που έχει γίνει εστία της αµφισβήτησης του καθεστώτος και πολιορκήθηκε από τον στρατό.Το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωµάτων ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για τον θάνατό του και διευκρίνισε πως ο πατέρας του παιδιού, ο Αλι αλ-Χατίµπ είχε συλληφθεί επίσης. Είναι ακόµη πολύνωρίς για να πει κανείς αν ο αποτρόπαιος θάνατος του 13χρονου Χάµζα θα αποτελέσει στη Συρίατο έναυσµα για την επανάσταση, όπως έγινε στηνΤυνησία µε τον πλανόδιο µικροπωλητή Μοχάµεντ Μπουαζίζι που αυτοπυρπολήθηκε όταν τον προσέβαλε µια αστυνοµικός ή στην Αίγυπτο µε τον µπλόγκερ Χάλεντ Σαΐντ που ξυλοκοπήθηκε µέχρι θανάτου απόαστυνοµικούς. Ηδη πάντως στις πόλεις Χάµα, Αλέπι και Νταράα, χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόµους κρατώντας φωτογραφίες του αγοριού και φωνάζοντας το όνοµά του.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: