"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ: Δεν δέχονται νέα κέντρα κράτησης

Του Θαναση Tσιγγανα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Φράγμα στις προθέσεις της κυβέρνησης για τα σχεδιαζόμενα κέντρα υποδοχής και κράτησης μεταναστών υψώνουν οι φορείς και οι κάτοικοι του Εβρου. Οπως είχαν προαναγγείλει οι δήμαρχοι και οι εκπρόσωποι φορέων στους τέσσερις δήμους του ακριτικού νομού, δεν δέχονται στην επικράτειά τους τη δημιουργία των νέων κέντρων υποδοχής - κράτησης που έχει σχεδιάσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και απειλούν με δυναμικές κινητοποιήσεις. Το θέμα είχε τεθεί στα δημοτικά συμβούλια των δήμων του Εβρου πριν ακόμη γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις από το υπουργείο και την περασμένη εβδομάδα οι δημοτικές αρχές τοποθετήθηκαν εκ νέου αρνητικά.

Στη Θράκη λειτουργούν ήδη δύο κέντρα κράτησης μεταναστών. Στο χωριό Φυλάκιο του Β. Εβρου και στη Βέννα Ροδόπης, ενώ ως κέντρα υποδοχής λειτουργούν τα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων, όπου στην πραγματικότητα στοιβάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης οι λαθρομετανάστες. 

Μεταξύ των νέων κέντρων κράτησης και υποδοχής που ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρ. Παπουτσή πριν από δύο εβδομάδες, τρία αφορούν τον Εβρο. Πρόκειται για δύο κέντρα υποδοχής, το ένα δίπλα στο Κέντρο Κράτησης του Φυλακίου, το δεύτερο στην Ορεστιάδα (Β. Εβρο) και ένα νέο Κέντρο Κράτησης στην Καρωτή Διδυμοτείχου, σε πρώην στρατόπεδο. «Η δημιουργία τους θα σημάνει την περαιτέρω υποβάθμιση της περιοχής μας» δήλωσε ο δήμαρχος Διδυμοτείχου κ. Π. Πατσουρίδης. Την αντίθεσή του εκφράζει και το Περιφερειακό Συμβούλιο Αν. Μακεδονίας - Θράκης.

Δήμαρχοι και Περιφερειακό Συμβούλιο επισημαίνουν «έλλειψη ενημέρωσης και απουσία συμφωνίας με τις τοπικές κοινωνίες στις κυβερνητικές αποφάσεις για τη δημιουργία υποδομών φύλαξης μη νόμιμων μεταναστών». Εχουν ήδη αντιδράσει και στην κατασκευή του φράχτη μεταξύ Καστανιών - Νέας Βύσσας, μήκους 12,5 χλμ., για τον οποίο όμως έχει ταχθεί υπέρ ο Δήμος Ορεστιάδας (απόφαση δημοτικού συμβουλίου 21/2/2011), στα διοικητικά όρια του οποίου θα κατασκευαστεί.

Ο περιφερειάρχης κ. Α. Γιαννακίδης τάχθηκε υπέρ των αντιδράσεων που εκδηλώνουν φορείς του Εβρου, δηλώνοντας πως «δεν θα στιγματιστεί η περιοχή σαν κρατητήριο ψυχών. Είναι διαφορετική η φιλοσοφία μας για την ανάπτυξη της περιφέρειας».

Ο Εβρος πάντως εξακολουθεί, παρά την ανάπτυξη του Frontex στην περιοχή, παρά την ενίσχυση των δυνάμεων της συνοριοφυλακής, να είναι η κύρια χερσαία πύλη εισόδου των παράνομων λαθρομεταναστών στην Ε. Ε.

Πρόσφατη έκθεση
Από τις αρχές του χρόνου έως τώρα, σύμφωνα με στοιχεία των δύο αστυνομικών διευθύνσεων (Ορεστιάδας και Αλεξανδρούπολης), έχουν περάσει λαθραία τα ελληνοτουρκικά σύνορα πάνω από 11.000 μετανάστες, οι περισσότεροι από τα ποτάμια περάσματα του νότιου Εβρου. Η τελευταία έκθεση του Frontex για την παράνομη μετανάστευση στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που συνορεύουν με χώρες-μέλη της Ε.Ε. δεν προβλέπει ότι θα ανακοπούν οι ροές της λαθρομετανάστευσης. 

Η Ελλάδα είναι ο αποδέκτης των δύο σημαντικότερων μεταναστευτικών ροών που καταγράφονται στην περιοχή (από την Αλβανία και από την Τουρκία), ενώ η τρίτη αφορά την αεροπορική μετακίνηση παράνομων μεταναστών από την Τουρκία στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και κατόπιν σε χώρες της Ε.Ε. Το 2010 ένας σημαντικός αριθμός λαθρομεταναστών που μπήκαν στην Ελλάδα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα επέλεξαν τον βαλκανικό δρόμο για την Εσπερία μέσω ΠΓΔΜ, Σερβίας και Κροατίας και αυτός είναι ο λόγος που οι χώρες αυτές είδαν μια απότομη αύξηση στις αιτήσεις ασύλου.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: