Ρευστοποιούν μετοχές και τοποθετούνται στα... τρόφιμα
Του Ανεστη Ντοκα
Η μεταφορά επενδυτικών κεφαλαίων από τις μετοχές στα προθεσμιακά πετρελαϊκά συμβόλαια και τον χρυσό ανεβάζουν ακόμη περισσότερο τις τιμές του αργού και του brent και έτσι ανατροφοδοτούνται οι ανησυχίες για την ευρωπαϊκή οικονομία και εντείνονται οι ρευστοποιήσεις μετοχών, που ωστόσο δίνουν τη δυνατότητα στους επενδυτές να «κάνουν ταμείο».
Ταυτόχρονα, τα μεγαλύτερα hedge funds στον κόσμο κατά τη διάρκεια του πενταμήνου του 2011 επιλέγουν τοποθετήσεις εκτός ενέργειας, χρυσού και πρώτων υλών (χαλκός) και τοποθετούνται στις μετοχές καταστημάτων που έχουν στις προθήκες τους κάθε είδους προϊόντα από γάλα έως ρούχα, αφού το «έξυπνο χρήμα» στρέφεται εκεί που οι καταναλωτές λόγω της ύφεσης αναζητούν φθηνές αγορές.
Το σιτάρι στα εμπορεύματα, ο χρυσός και ο χαλκός μαζί με τα κρατικά ομόλογα ΗΠΑ και Γερμανίας αποτελούν κορυφαίες επιλογές ως ασφαλή καταφύγια σε μία χρονιά με έντονες διακυμάνσεις των διεθνών χρηματιστηρίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα κρατικά ομόλογα είχαν μέση απόδοση τον Μάιο της τάξεως του +1,12%.
Τα αγροτικά προϊόντα μετά την πτώση των τιμών στις συνεδριάσεις του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου επανέρχονται ξανά στο προσκήνιο και μάλιστα μετά τη νέα διατροφική κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη λόγω των ισπανικών αγγουριών.
Η εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου τον τελευταίο μήνα εκτιμάται ότι θα στρέψει και άλλα κερδοσκοπικά κεφάλαια στα παραδοσιακά επενδυτικά καταφύγια του χρυσού και του πετρελαίου. Επιπλέον, η αύξηση των τιμών των τροφίμων από τα τέλη του προηγούμενου έτους φαίνεται ότι έχει αποφέρει ήδη σημαντικά κέρδη στους επενδυτές, οι οποίοι θέλουν πλέον να ρευστοποιήσουν μέρος των επικερδών τοποθετήσεών τους. Η εξήγηση που δίνεται από διεθνείς αναλυτές για τα τρόφιμα έχει να κάνει με την αυξημένη ζήτηση για τα βασικά αγροτικά προϊόντα, φέτος, όπως είναι τα δημητριακά (σιτάρι, καλαμπόκι, φασόλια, ρύζι), και τη μικρή παραγωγή, λόγω των κλιματικών αλλαγών. Επιπλέον, η προηγούμενη κάμψη των τιμών στη διάρκεια του 2008 ώθησε τους παραγωγούς να περιορίσουν την έκταση των καλλιεργειών τους, με συνέπεια φέτος η δυνατότητα αύξησης της παραγωγής να είναι περιορισμένη. Οι διεθνείς αναλύσεις μιλούν για παγκόσμια διατροφική κρίση.
Διατροφικό έλλειμμα
Στην πραγματικότητα, η διατροφική κρίση ξεκίνησε το 2008 και ποτέ δεν τελείωσε.Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το πιο οξύ διατροφικό έλλειμμα των τελευταίων 40 ετών έχει ήδη πάνω από 850 εκατ. ανθρώπους «διατροφικά ανασφαλείς» και, σε αντίθεση με προηγούμενες διατροφικές κρίσεις, η τρέχουσα δεν αφορά μόνο την υποσαχάρια Αφρική και δεν είναι προσωρινή. Περιλαμβάνει ακόμη τη Νότια Ασία, την Κεντρική και τη Νότια Αμερική και την Καραϊβική.
Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει πως για να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση μέχρι το 2030 θα πρέπει η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών να αυξηθεί κατά 50% και του κρέατος 85%, ενώ άλλοι αναλυτές προβλέπουν πως θα χρειαστεί να διπλασιαστεί η παραγωγή τροφίμων τα επόμενα 40 χρόνια.
Ο χρυσός δεν έχασε τη λάμψη του ούτε στη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή κρίση μετά το 1930, ούτε βέβαια και στο τελευταίο τετράμηνο του 2008, όταν χάθηκαν περισσότερα από 35 τρισ. δολάρια παγκοσμίως στις κεφαλαιαγορές. Ο χρυσός σήμερα ακτινοβολεί ακόμη πιο πολύ, φθάνοντας σε νέο ιστορικό υψηλό, καθώς στις αρχές Μαΐου εκτοξεύθηκε στα 1.579 δολάρια η ουγγιά (νέο ιστορικό ρεκόρ).
Συμβόλαια χρυσού
Στις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων σε τμήμα private banking, με κεφάλαια άνω των 500.000 ευρώ, τα συμβόλαια παραγώγων σε χρυσό βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επιλογής για τους πελάτες τους. Να υπενθυμίσουμε ότι η ζήτηση για χρυσό έχει αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες. Ο χρυσός επανήλθε δυναμικά στο προσκήνιο ως το κλασικό επενδυτικό καταφύγιο σε περιόδους κρίσης και αναλυτές εκτιμούν πως για το σύνολο του 2011 δεν αποκλείεται ακόμη και να σπάσει το φράγμα των 2.000 δολαρίων ανά ουγγιά μέχρι το τέλος της χρονιάς.
Η GFMS, μία από τις πλέον έγκυρες εταιρείες αναλυτών για θέματα χρυσού, έχει υπολογίσει βάσει των αναλύσεών της, ότι η παγκόσμια παραγωγή θα πέσει μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια κατά 10% με 15%. Αυτό οφείλεται, ώς ένα βαθμό, στην αποτυχία εξεύρεσης νέων κοιτασμάτων, αφού το 2008 ανακαλύφθηκαν μόλις 15 εκατ. ουγγιές νέων κοιτασμάτων, ενώ η παραγωγή προσέγγιζε τα 80 εκατ. ουγγιές.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,
ΤΡΟΦΙΜΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου