ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΔΙΝΕΙ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΟΖΛΟΝΤΟΥΙ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΕΣ
Της ΛΗΔΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Αυξημένες πυρηνικές φιλοδοξίες εμφανίζει η Βουλγαρία, με σχέδια για παράταση της ζωής του σταθμού στο Κοζλοντούι και κατασκευή νέων πυρηνικών αντιδραστήρων.
Βάσει ενός στρατηγικού ενεργειακού προγράμματος, που υιοθετήθηκε το βράδυ της Τετάρτης από το βουλγαρικό κοινοβούλιο, η Σόφια «θα υπερασπιστεί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς της τη διατήρηση και την αύξηση του μεριδίου της πυρηνικής ενέργειας» στον ενεργειακό της τομέα.
Με τα σημερινά δεδομένα το 35% της ενέργειας της χώρας προέρχεται από τον πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι, το 55% από θερμοηλεκτρικούς σταθμούς και το 10% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Προκειμένου λοιπόν να ενισχυθεί το μερίδιο της πυρηνικής ενέργειας, η Βουλγαρία θα επιδιώξει την παράταση της εκμετάλλευσης των δύο αντιδραστήρων των 1.000 μεγαβάτ στο Κοζλοντούι, ενώ παράλληλα προβλέπει την κατασκευή δύο νέων αντιδραστήρων (1.000 μεγαβάτ ο καθένας) είτε στο Κοζλοντούι είτε σε ένα νέο σταθμό στο Μπέλενε.
Βάσει συμφωνίας με την Ε.Ε, οι δύο υπάρχοντες αντιδραστήρες στο Κοζλοντούι πρέπει να κλείσουν το 2017 και το 2019. Το σχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή προβλέπει επίσης τη «βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας» της χώρας μέσω «μιας διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών ενέργειας και διαδρομών». Σήμερα, η Βουλγαρία εξαρτάται σχεδόν πλήρως από το ρωσικό φυσικό αέριο που φτάνει μέσω Ουκρανίας κι από το πετρέλαιο που προέρχεται ως επί το πλείστον επίσης από τη Ρωσία.
(Πηγές: Γαλλικό-ΑΠΕ)
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ,
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ,
ΠΥΡΙΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου