"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Θερίζουν οι δηλητηριάσεις - Στην Ελλάδα τις "βαφτίζουν" ιώσεις!!!

Της Τανιας Γεωργιοπουλου

H επιδημία που ξέσπασε εξαιτίας του E. coli μπορεί να είναι άκρως ανησυχητική, καθώς το ποσοστό των ασθενών που καταλήγουν είναι υψηλό, δεν είναι όμως καθόλου ασυνήθιστη. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο στην Ευρώπη 1,5 εκατ. άνθρωποι ασθενούν από τροφογενείς δηλητηριάσεις, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός στις ΗΠΑ είναι 8 εκατομμύρια. Και τα νούμερα αυτά αφορούν μόνο εκείνους που καταλήγουν στα νοσηλευτικά ιδρύματα, όσους δηλαδή αρρωσταίνουν πραγματικά σοβαρά. 

Πριν από μία δεκαετία, η δηλητηρίαση είχε καταμετρηθεί ως η 9η αιτία θανάτου στην Ε. Ε. και πιθανότατα να έχει ανέβει στην κατάταξη, δεδομένου ότι υπάρχει μεγαλύτερη εγρήγορση στην καταγραφή περιστατικών. Στην Ελλάδα, μάλιστα, πολλές περιπτώσεις δηλητηριάσεων δεν καταγράφονται ως τέτοια περιστατικά, αλλά εκλαμβάνονται από τους γιατρούς ως ιώσεις. Αντίθετα, στις ΗΠΑ και στην Αγγλία ακολουθείται συγκεκριμένο πρωτόκολλο όταν ασθενής με εντερικά προβλήματα καταφύγει στο νοσοκομείο.

Η οικογένεια των εντεροβακτηρίων στην οποία ανήκει και το βακτήριο E. coli, όπως και η περισσότερο γνωστή σαλμονέλα, ευθύνονται για πολλές τροφικές δηλητηριάσεις. Χαρακτηριστικά το 2004 είχαν αναφερθεί 192.000 περιστατικά δηλητηρίασης ανθρώπων από σαλμονέλα (μικρόβιο που κρύβεται κυρίως σε κοτόπουλα και αυγά, αλλά μεταφέρεται και στα τρόφιμα φυτικής προέλευσης μέσω των χειρισμών στη διαδικασία επεξεργασίας και μαγειρέματος) στην Ε. Ε., γεγονός που οδήγησε στο να ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό των κρουσμάτων. Από την αρχή του 2009, όλα τα νωπά αυγά που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ενωση υποχρεωτικά πρέπει να έχουν ελεγχθεί για σαλμονέλα. 

Ωστόσο, όσον αφορά στο e. coli, τα πράγματα είναι ακόμα πιο περίπλοκα και δύσκολα.Κατ’ αρχάς το βακτήριο E. coli «κατοικεί» μέσα στο στομάχι των ανθρώπων, αλλά και των ζώων, χωρίς να δημιουργεί προβλήματα υγείας. Ομως, στην περίπτωση της πρόσφατης επιδημίας εμφανίστηκε ένα καινούργιο στέλεχος της οικογένειας, που ανέπτυξε ιδιότητες τοξικές για εμάς τους ανθρώπους, για λόγους που προς το παρόν παραμένουν αδιευκρίνιστοι. Τι ήταν αυτό που μετέβαλε τη συμεριφορά του συγκεκριμένου μικροβίου; Ποιες συνθήκες ευνόησαν την ανάπτυξή του; Και γιατί από τα χιλιάδες περιστατικά που αναφέρθηκαν και ίσως άλλα τόσα που δεν καταγράφηκαν κατέληξαν οι συγκεκριμένοι ανθρωποι; Ολα αυτά είναι ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν.

Επιπλέον, το συγκεκριμένο μικρόβιο έχει μεγάλο χρόνο επώασης από 3 ημέρες έως και 1 μήνα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί κάποιος να καταναλώσει το «μολυσμένο» λαχανικό (φύτρα όπως αποδείχθηκε) σήμερα και να εμφανίσει σημάδια δηλητηρίασης δύο εβδομάδες αργότερα.

Ποιος μπορεί να θυμηθεί τι ακριβώς έφαγε πριν από 15 ημέρες έτσι ώστε να το αναφέρει στους γιατρούς;

Από την άλλη, ο κ. Γιώργος Νυχάς, πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Τροφίμων (ΕΦΕΤ) και καθηγητής Μικροβιολογίας Τροφίμων στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, τονίζει πως δεν υπάρχει αύξηση των περιστατικών μικροβιακής μόλυνσης των τροφίμων. «Υπάρχει μεγαλύτερη ενημέρωση, είμαστε περισσότερο ικανοί να αναγνωρίζουμε τον κίνδυνο και να τοποθετούμε τα περιστατικά στη σωστή τους βάση. Δεν μπορούμε, όμως, να πούμε ότι τα τρόφιμα είναι περισσότερο επικίνδυνα», τονίζει.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: