"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


"Πυροτεχνήματα" Ερντογάν για το Σύνταγμα

«Πυροτεχνήματα» σε σχέση με την αναθεώρηση του Συντάγματος εξαπολύει ο Ταγίπ Ερντογάν, ενώ ταυτόχρονα, λίγες ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, εκτοξεύει μέσω του Τύπου τις τελευταίες βολές εναντίον των στρατηγών. Αυτό δεν εμπόδισε τον πρωτεργάτη του πραξικοπήματος του ’80, Κενάν Εβρέν, που ανακρίθηκε επί δύο ώρες, να δηλώσει ότι δεν μετανοεί και να ισχυριστεί ότι η επέμβαση του στρατού ήταν σύμφωνη προς το άρθρο 35 του στρατιωτικού κώδικα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

«Το κυβερνών Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (ΑΚΡ) ανεβάζει τον πήχυ», έγραφε χθες η «Χουριέτ», αναφερόμενη σε δηλώσεις του κ. Ερντογάν, σύμφωνα με τις οποίες εάν το ΑΚΡ αποσπάσει 367 έδρες, όσες δηλαδή χρειάζονται για να εγκριθεί το νέο Σύνταγμα, άμεση προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης, τότε δεν θα χρειαστεί να διεξαχθεί δημοψήφισμα, ως είχε παλαιότερα δεσμευτεί ο Τούρκος πρωθυπουργός. Σημειώνεται ότι ο κ. Ερντογάν έχει στο παρελθόν διαβεβαιώσει ότι στο θέμα του Συντάγματος λόγο θα έχουν όλα τα κόμματα, ενώ ένα μήνα πριν είχε πει ότι υπολογίζει να αποσπάσει στις εκλογές 315 έως 335 έδρες. Το πώς και το γιατί μετέβαλε στάση, μόνο όταν θα έχει ξεκαθαρίσει το αριθμητικό τοπίο στη νέα Εθνοσυνέλευση θα γίνουν αντιληπτά.

Πάντως, ο κ. Ερντογάν, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του δημοσιογράφου Μεμέτ Αλί Μπιράντ, αρνήθηκε ότι επιθυμεί διακαώς την προεδρία, παραδέχτηκε όμως ότι η εγκαθίδρυση προεδρικού συστήματος κατέχει θέση στην καρδιά του. Ολα αυτά συνέπεσαν με αποκαλύψεις του Τύπου, σύμφωνα με τις οποίες στο γραφείο του απόστρατου αξιωματικού Λεβέντ Γκιοκτάς, που δικάζεται λόγω Εργκένεκον, βρέθηκαν στοιχεία, τα οποία τεκμηριώνουν ότι ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ, είχε εξυφάνει συνωμοσία με το Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας για να αποτρέψουν το 2007 την εκλογή Γκιουλ στην προεδρία από την Εθνοσυνέλευση.

Αλλά και ο κ. Ερντογάν πνέει μένεα εναντίον του βρετανικού «Εκόνομιστ», επειδή συμβουλεύει τους Τούρκους να μην ψηφίσουν το ΑΚΡ, διότι μόνον έτσι θα προαχθεί η δημοκρατία. Λόγο για «διεθνείς συμμορίες» έκανε ο Τούρκος πρωθυπουργός, ενώ κυβερνητικοί αξιωματούχοι απέδωσαν την «παρέμβαση» σε αντιδημοκρατικούς και φιλοϊσραηλινούς κύκλους.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: