Δυτικά και νότια, το πρόγραμμα ερευνών για υδρογονάνθρακες
Του ΒΑΣΙΛΗ ΓΕΩΡΓΑ
Τη μισή Ελλάδα -το δυτικό και το νότιο τμήμα- για προκαταρκτικές σεισμικές έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου «βγάζει» με διεθνή διαγωνισμό η κυβέρνηση έπειτα από 15 χρόνια απόλυτης απραξίας, επιχειρώντας το πρώτο μεγάλο βήμα στην αναζήτηση υδρογονανθράκων σε μια τεράστια θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται από το Ιόνιο πέλαγος και τη δυτική Ελλάδα μέχρι νότια της Κρήτης.
Η χώρα ωστόσο «κόβεται» στη μέση, καθώς το Αιγαίο απουσιάζει εντελώς από το σχεδιασμό για τις έρευνες υδρογονανθράκων, με την κυβέρνηση να επιλέγει την πολιτική τής μη ρήξης με την Τουρκία, αφήνοντας για το μέλλον την εκκρεμότητα άσκησης του δικαιώματός της για χάραξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Στο προσχέδιο της διεθνούς πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος (δόθηκε χθες για δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 17 Ιουνίου), που πρόκειται να απευθύνει εντός των επόμενων μηνών το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προβλέπεται η διενέργεια σεισμικών ερευνών δύο διαστάσεων (δεν δίνει οριστικά αποτέλεσμα) μη αποκλειστικής χρήσης, στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου πελάγους, της δυτικής Ελλάδας και νότια της Κρήτης (βλέπε χάρτη).
Τα όρια της θαλάσσιας ζώνης, εντός της οποίας θα πραγματοποιηθούν οι σεισμικές έρευνες, καθορίστηκαν με βάση τη διεθνή αρχή της «μέσης γραμμής / ίσης απόστασης», μεταξύ όλων των εδαφών των εμπλεκόμενων χωρών. Δηλαδή με την Ιταλία (υπάρχει υφαλοκρηπίδα από το 1974), την Αλβανία (στη βάση της συμφωνίας που υπεγράφη πέρυσι, αλλά δεν έχει κυρωθεί) και τη Λιβύη, με την οποία δεν έχει οριοθετηθεί υφαλοκρηπίδα.
Τα δεδομένα αυτά θα βοηθήσουν στην αξιολόγηση του δυναμικού της περιοχής σε υδρογονάνθρακες και στην προώθηση του πρώτου διεθνούς γύρου αδειοδότησης για την έρευνα και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων που αναμένεται να ανακοινωθεί στα μέσα του 2012.
Η διεθνής πρόσκληση ενδιαφέροντος φέρει τη σφραγίδα του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος και άνοιξε εξ αρχής το θέμα της έρευνας πετρελαίων στην Ελλάδα, ενώ έχει και τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Εξωτερικών.
Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα υιοθετεί την πρακτική της παραχώρησης περιοχών για διενέργεια ερευνών μη αποκλειστικών δεδομένων (σ.σ. έχουν πρόσβαση και τρίτοι) μέσω σεισμικών ερευνών δύο διαστάσεων. Με τον τρόπο αυτό διεθνείς γεωφυσικές εταιρείες αναλαμβάνουν με δικό τους κόστος και εξοπλισμό να υλοποιήσουν έρευνες σε μεγάλες εκτάσεις.
Σύμφωνα με την πρόσκληση το ΥΠΕΚΑ θα επιλέξει μία ή περισσότερες εταιρείες, λαμβάνοντας υπόψη τη διεθνή εμπειρία τους σε σεισμικές έρευνες, την τεχνική εμπειρία για την εκτέλεση εργασιών, την εμπειρία σε ανάλογες γεωλογικές περιοχές, καθώς και τις τεχνικές και εμπορικές προσφορές.
Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΚΑ, έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον συμμετοχής από νορβηγικές, αμερικανικές, καθώς και γαλλικές γεωφυσικές εταιρείες.
Τα τεχνικά και επιστημονικά δεδομένα που συγκεντρώνονται, παραδίδονται στο ελληνικό Δημόσιο, ενώ οι εταιρείες μπορούν να τα εκμεταλλευτούν για συγκεκριμένο διάστημα, διαθέτοντάς τα σε πετρελαϊκές εταιρείες που σχεδιάζουν να επενδύσουν σε έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Μέρος των εσόδων το καρπώνεται το Δημόσιο.
Τι σημαίνει 2 διαστάσεων
Οι σεισμικές έρευνες δύο διαστάσεων δεν «εντοπίζουν» πετρέλαιο, αλλά είναι το πολύ αρχικό στάδιο αξιολόγησης των προς έρευνα περιοχών με ηχοβολιστικά μηχανήματα, τα οποία σαν άλλη «αξονική τομογραφία» καταγράφουν μεταξύ άλλων τα είδη και το πάχος ιζημάτων, τις διαστρωματώσεις, τα άλατα κ.ά., προσφέροντας μια αρχική απεικόνιση των θαλάσσιων περιοχών.
Τα αποτελέσματα αυτά αξιολογούνται και ανάλογα με τις πιθανότητες που δίνουν, το Δημόσιο μπορεί να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο της παραχώρησης «οικοπέδων» για αναλυτικότερες έρευνες σε πετρελαϊκές επιχειρήσεις.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ,
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ,
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου