ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ: Η Ελλάδα κατέχει την 27η θέση ανάµεσα σε... 34 χώρες σε σχετική µελέτη του ΟΟΣΑ
Το µέσο ετήσιο εισόδηµά τους είναι περίπου 18.800 ευρώ. Το ποσοστό των ανθρώπων που έµειναν χωρίς δουλειά για περισσότερο από έναν χρόνο είναι µόλις 1%. Το 95% των πολιτών πήγαν να ψηφίσουν στις τελευταίες εκλογές. Το προσδόκιµο ζωής τους φτάνει τα 81,5 χρόνια. Ποιοι είναι οι τυχεροί; Οι Αυστραλοί.
Αυτό τουλάχιστον δείχνει πρόσφατη µελέτη του Οργανισµού για την Οικονοµική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ). Ο Οργανισµός, εξετάζοντας 11 παράγοντες, µεταξύ των οποίων είναι η υγεία, η εµπιστοσύνη στο πολιτικό σύστηµα, η εργασία, η εκπαίδευση αλλά και το περιβάλλον, δηµοσιοποίησε λίστα µε τις καλύτερες χώρες για να ζει κανείς. Σε αυτή συµπεριλαµβάνονται οι 34 χώρες - µέλη του και στην πρώτη θέση βρίσκεται η Αυστραλία. Ακολουθεί ο Καναδάς και η Σουηδία, ενώ ως χειρότερη χώρα για να µένει κανείς ο ΟΟΣΑ θεωρεί την Τουρκία, η οποία βρίσκεται στην τελευταία θέση.
Η Ελλάδα, από την άλλη, καταλαµβάνει την 27η θέση. Σύµφωνα µε τα στοιχεία της µελέτης, µόλις το 43% των Ελλήνων είναι ικανοποιηµένο µε τη ζωή του, ενώ το 54% πιστεύει πως θα φτάσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο σε πέντε χρόνια από τώρα.
Αυτοί που είναι οι πιο ευτυχισµένοι και ικανοποιηµένοι µε την ποιότητα ζωής τους είναι οι ∆ανοί, ενώ ακολουθούν οι Καναδοί και οι Νορβηγοί. Οπως εξηγεί ο επίκουρος καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήµιο Αιγαίου Ευστρ. Παπάνης, η έννοια της ποιότητας ζωής είναι πολυδιάστατη και εξαρτάται από ένα πλήθος παραγόντων.
«Η βασικότερη διάκριση είναι ανάµεσα στους λεγόµενους υποκειµενικούς και αντικειµενικούς δείκτες. Η υποκειµενική διάσταση αναφέρεται στην αίσθηση της ευτυχίας και στην ικανοποίηση που αντλούν τα άτοµα από το περιβάλλον τους, αλλά και από τον εαυτό τους. Η αντικειµενική διάσταση αποτελεί το προϊόν αλληλεπίδρασης των κοινωνικών, οικονοµικών, περιβαλλοντικών και υγειονοµικών παραγόντων που επιδρούν στην ατοµική και κοινωνική ανάπτυξη, όπως ακριβώς κινήθηκε η µελέτη του ΟΟΣΑ».
Μπορεί η ευτυχία να µην αγοράζεται µε χρήµατα, ωστόσο, βάσει της µελέτης του ΟΟΣΑ, είναι ένα σηµαντικό µέσο για να πετύχει κανείς καλή ποιότητα ζωής. Ετσι, όσοι κατοικούν στο Λουξεµβούργο ή τις ΗΠΑ έχουν µεγαλύτερες πιθανότητες να ζήσουν µια ποιοτική ζωή, καθώς το µέσο ετήσιο εισόδηµα είναι 30.717 ευρώ και 26.183 ευρώ αντίστοιχα.
Οσο για την Ελλάδα, όπως δείχνουν τα στοιχεία, το µέσο ετήσιο εισόδηµα είναι 14.952 ευρώ.
Σύµφωνα µε τα στατιστικά δεδοµένα, οι Ελληνες – κατά την περίοδο διεξαγωγής της έρευνας – δεν έδειχναν εµπιστοσύνη στο πολιτικό σύστηµα: µόλις 44% των πολιτών στη χώρα µας εµπιστεύονται την πολιτική αρχή, ποσοστό χαµηλότερο από τον µέσο όρο των χωρών του Οργανισµού που είναι 56%.
Η ΕΚΠΑΙ∆ΕΥΣΗ. Ενας από τους παράγοντες που καθιστούν µια χώρα ιδανική για να ζει κανείς είναι, για τον ΟΟΣΑ, και η εκπαίδευση. Η χώρα µας κατέχει την έκτη από το τέλος θέση ανάµεσα στις 34 χώρες σε κατόχους, ηλικίας 25 - 64 ετών, απολυτηρίου Λυκείου. Πιο συγκεκριµένα, σύµφωνα µε τα στοιχεία, το 61% της συγκεκριµένης ηλικιακής οµάδας έχει τελειώσει το Λύκειο. Την ίδια στιγµή, χώρες όπως η Τσεχία, η Σλοβακία, οι ΗΠΑ αλλά και η Εσθονία έχουν τα υψηλότερα ποσοστά.
Οπως επισηµαίνει ο Σήφης Μπουζάκης, καθηγητής Συγκριτικής Παιδαγωγικής στο Πανεπιστήµιο Πατρών, στους ποσοτικούς δείκτες η Ελλάδα πάει καλά. «Υστερούµε στους ποιοτικούς δείκτες. ∆ηλαδή την ενδοσχολική ζωή. Για παράδειγµα, τα εκπαιδευτικά προγράµµατα µαζικών εξωσχολικών δραστηριοτήτων είναι πολύ περιορισµένα στη χώρα µας, όπως και το θέµα των αξιολογήσεων για µαθητές και καθηγητές ανύπαρκτο».
Οσο για τις επιδόσεις των µαθητών στο διάβασµα, ο ΟΟΣΑ δίνει ένα από τα χαµηλότερα ποσοστά – έκαναν σκορ 483 στα 600. «Αυτό δεν θα πρέπει να µας προβληµατίζει, καθώς τα τεστ του ∆ιεθνούς Εκπαιδευτικού Προγράµµατος PISA είναι προσαρµοσµένα στα εκπαιδευτικά προγράµµατα των βορείων χωρών. Βλέπουµε παράλληλα ότι δυνάµεις όπως η Ταϊβάν ή η Κορέα αλλά και η Εσθονία και η Φινλανδία είναι ανερχόµενες εκπαιδευτικές δυνάµεις».
TA NEA
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ,
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ,
ΤΑ ΝΕΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου