"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ε.Σ.Υ: 2.000 οι κλινικές 6.500 οι διευθυντές!

Της Ελένης Πετροπούλου

Κλινική με μόλις... δύο κλίνες λειτουργεί σε μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο της Αθήνας, μεγάλη μαιευτική κλινική εφημερεύει με έναν ειδικευμένο γιατρό, ενώ μόνο ένα νοσοκομείο διαθέτει σε απόλυτο αριθμό τόσους πνευμονολόγους όσοι χρειάζονται για να καλυφθούν οι ανάγκες του λεκανοπεδίου της Αττικής!

Πρόκειται για μερικές από τις περιπτώσεις που δείχνουν την κατασπατάληση προσωπικού σε ένα κατακερματισμένο σύστημα υγείας. Ενδεικτικό της άναρχης ίδρυσης κλινικών είναι πως στα δημόσια νοσοκομεία υπάρχουν συνολικά 2.000 κλινικές και 2.000 οργανικές θέσεις διευθυντών, ενώ το ΕΣΥ διαθέτει 6.500 διευθυντές

Αυτό σημαίνει ότι οι κλινικές δεν αναπτύχθηκαν για τους ασθενείς, αλλά για να εξυπηρετούν τα συμφέροντα των διευθυντών, αναφέρει χαρακτηριστικά ο διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής (ΥΠΕ) κ. Άρης Μουσιώνης, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες κατέθεσε στον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο την πρότασή του για την αναδιάρθρωση του ΕΣΥ. Όπως αποκαλύπτει, τα νοσοκομεία σε σύντομο χρονικό διάστημα θα λειτουργούν χωρίς κλινικές.

«Θα καταργηθούν οι κλινικές και θα γίνουν ένα ενιαίο τμήμα», σημειώνει ο κ. Μουσιώνης υπογραμμίζοντας ότι μ'' αυτό τον τρόπο «θα υπάρξει συνένωση δυνάμεων». Διευκρινίζει ότι δεν θα χαθεί ούτε μια θέση εργασίας, τονίζοντας ότι «δεν περισσεύει ούτε ένας εργαζόμενος, ούτε μια εργαζόμενη στο ΕΣΥ».

Με τη συνένωση των κλινικών, εξηγεί, θα αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τον πολίτη, αφού ό,τι διαθέτει ένα νοσοκομείο θα είναι στη διάθεση του ασθενούς. Για παράδειγμα, σήμερα στο νοσοκομείο ΚΑΤ υπάρχουν 6 ορθοπεδικές κλινικές με κάθε μια να υπερεξειδικεύεται σε διαφορετικές παθήσεις και επεμβάσεις.

«Αυτό έχει ως αποτέλεσμα στην εφημερία να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν όλα τα περιστατικά, καθώς εφημερεύουν κάποιες και όχι όλες οι ειδικότητες» σημειώνει ο κ. Μουσιώνης. Αντίθετα, προσθέτει, με τη δημιουργία ενός τμήματος, στην πραγματικότητα δημιουργείς μια ομάδα και ξεπερνάς τα προβλήματα με τις τεχνητές ελλείψεις προσωπικού.  

«Μέχρι σήμερα, η κάθε κλινική λειτουργεί ως Βιλαέτι του γιατρού και όχι προς όφελος του νοσοκομείου και του ασθενούς», είπε προσθέτοντας ότι «από 1ης Ιουλίου αυτό το καθεστώς καταργείται οριστικά». «Σπάμε» τις κλινικές και σταματάει το μεγάλο όνειδος των επικουρικών γιατρών, δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Μουσιώνης με τα ευτράπελα στα νοσοκομεία να μην έχουν τέλος.

Στο νοσοκομείο «Έλενα», το οποίο διαθέτει 6 μαιευτικές κλινικές, η Γ΄ Μαιευτική αναγκάζεται να εφημερεύει με μόνο έναν ειδικευμένο γιατρό και 3 ειδικευόμενους! Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι εάν ένα περιστατικό χρειαστεί χειρουργείο, τότε τα επόμενα περιστατικά θα εξυπηρετηθούν από τους ειδικευόμενους, οι οποίοι δεν έχουν την ανάλογη εμπειρία.

Μια άλλη περίπτωση κατασπατάλησης προσωπικού αυτή τη φορά, είναι το νοσοκομείο «Αλεξάνδρα». Το νοσοκομείο έχει αναπτύξει 206 μαιευτικές κλίνες, οι οποίες καλύπτονται από 86 γιατρούς Παρ'' όλα αυτά το νοσοκομείο παρουσιάζει ελλείψεις κατά την εφημερία. «Εάν οι κλίνες ήταν στη διάθεση του νοσοκομείου και όχι των γιατρών, τότε δεν θα έκλεινε η εφημερία του Αλεξάνδρα», τονίζει ο κ. Μουσιώνης.

Νοσοκομεία που τα χωρίζει ένας τοίχος εμφανίζονται με ελλείψεις σε προσωπικό, όταν αθροιστικά υπερκαλύπτουν τις ανάγκες τους. «Θα ρίξουμε τις μεσοτοιχίες και θα ενοποιήσουμε την τεχνική υπηρεσία, ώστε να σταματήσει η αιμορραγία προσωπικού στην 1η ΥΠΕ», αναφέρει και προσθέτει: Υπάρχει νοσοκομείο που διαθέτει 4 υδραυλικούς και ούτε έναν ηλεκτρολόγο, με αποτέλεσμα όταν υπάρχει ηλεκτρολογική βλάβη να επιλέγονται ιδιώτες! Πλέον, η τεχνική υπηρεσία θα ανήκει στην ΥΠΕ, η οποία θα κατευθύνει το προσωπικό, όπου υπάρχει ανάγκη σε καθημερινή βάση. «Δεν μπορεί στον Άγιο Σάββα να υπάρχει ένας θερμαντής, ο οποίος κόντεψε να αρρωστήσει από την υπερκόπωση», λέει ο κ. Μουσιώνης.

Στο Λαϊκό Νοσοκομείο υπάρχει κλινική, άκουσον άκουσον, με μόλις δύο κλίνες. «Αυτό πρέπει να σταματήσει. Δεν μπορεί κάθε θάλαμος να έχει μία κλινική και κάθε διάδρομος έναν κλινικάρχη!», καταλήγει ο κ. Μουσιώνης επαναλαμβάνοντας ότι οι συνένωση δυνάμεων θα αναβαθμίσει τις υπηρεσίες προς τον πολίτη.

Σημειώνεται ότι συνολικά στα 131 νοσοκομεία του ΕΣΥ σε όλη τη χώρα υπάρχουν περίπου 350.000 κλίνες. Λειτουργούν 2.000 κλινικές, από τις οποίες περίπου οι μισές δημιουργήθηκαν την τελευταία δεκαπενταετία. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 1996 υπήρχαν 980 κλινικές, το 2011 ο αριθμός τους έφτασε τις 1.935.

ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ
Ολοι οι γιατροί μαζί στο «Σωτηρία»!

Στο «Σωτηρία» υπάρχουν 12 πνευμονολογικές κλινικές, οι οποίες αναπτύχθηκαν όταν υπήρχε φυματίωση και η ζήτηση αυτών των κλινικών ήταν μεγάλη. Όπως σημειώνει, «σήμερα τα περιστατικά φυματίωσης, κυρίως σε αλλοδαπούς είναι ελάχιστα. Και ενώ το "Σωτηρία" διαθέτει πνευμονολόγους για να καλύψει όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής, υπάρχουν την ίδια στιγμή νοσοκομεία που έχουν λίστες αναμονής γιατί έχουν ελλείψεις». Επομένως, θα πρέπει να γίνει -σημειώνει ο κ. Μουσιώνης- ορθολογική διαχείριση του ιατρικού προσωπικού. Ειδικά για το νοσηλευτικό προσωπικό, ο κ. Μουσιώνης αναγνωρίζει ότι υπάρχουν ελλείψεις στα νοσοκομεία και γι'' αυτό εκφράζει την ισχυρή βούλησή του «να μην ξηλώσουμε την κάλτσα. Θα πάμε κόντρα σε όλες τις μετατάξεις προσωπικού, δεν θα υποκύψουμε στις πιέσεις βουλευτών», τονίζει χαρακτηριστικά.

Μια άλλη περίπτωση είναι αυτή που αφορά στην πληρότητα των νοσοκομείων. Υπάρχουν κλινικές με πληρότητα που δεν ξεπερνά το 30%. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Μουσιώνης, στο ΚΑΤ υπάρχουν την ίδια στιγμή γιατροί που δουλεύουν σε πραγματικούς χρόνους δύο φορές την εβδομάδα!

131 νοσοκομεία διαθέτει το ΕΣΥ

Σε αυτά υπάρχουν περίπου 350.000 κλίνες. Λειτουργούν 2.000 κλινικές, από τις οποίες περίπου οι μισές δημιουργήθηκαν την τελευταία δεκαπενταετία

206 μαιευτικές κλίνες έχει αναπτύξει το νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», οι οποίες καλύπτονται από 86 γιατρούς. Παρ'' όλα αυτά, το νοσοκομείο παρουσιάζει ελλείψεις κατά τη διάρκεια των εφημεριών

6 μαιευτικές κλίνες διαθέτει το νοσο-κομείο «Ελενα». Η Γ'' Μαιευτική αναγκάζεται να εφημερεύει με ένα μόνο ειδικευμένο γιατρό και τρεις ειδικευόμενους

2 κλίνες μόνο διαθέτει μία κλινική στο «Λαϊκό»

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: