"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ο ιµάµης του τρόµου

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Οµπάµα έχει δώσει από τον Απρίλιο στη CΙΑ την άδεια να σκοτώσει ή να συλλάβει τον ισλαµιστή ιερωµένο Ανουάρ αλ-Αουλάκι, που σήµερα θεωρείται ύποπτος για την οργάνωση της επίθεσης µε τα παγιδευµένα δέµατα τα οποία εντοπίστηκαν στο Ντουµπάι και στη Βρετανία.

Ο αλ-Αουλάκι φέρεται επίσης ότι ήταν αναµειγµένος στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεµβρίου 2001, στην απόπειρα επίθεσης µε παγιδευµένο αυτοκίνητο στην Τάιµς Σκουέαρ της Νέας Υόρκης, στη χριστουγεννιάτικη απόπειρα βοµβιστικής επίθεσης σε αεροπλάνο πάνω από τις ΗΠΑ, ενώ πιστεύεται ότι είχε «εµπνεύσει» τον ψυχίατρο του αµερικανικού στρατού που άνοιξε πυρ στα τυφλά µέσα στη στρατιωτική βάση του Φορτ Χουντ στο Τέξας. Θεωρείται σηµείο αναφοράς για τη νέα γενιά των ισλαµιστών µαχητών του τζιχάντ, του «ιερού πολέµου» και ο εγκέφαλος της νέας στρατηγικής της Αλ Κάιντα κατά της Αµερικής.

Ο Ανουάρ αλ-Αουλάκι γεννήθηκε στις 22 Απριλίου 1971 στο Λας Κρούσες του Νέου Μεξικού από υεµενίτες γονείς. Το 1978 πήγε στη Σαναά, την πρωτεύουσα της Υεµένης, όπου ο πατέρας του, ένας λαµπρός οικονοµολόγος που είχε κάνει διδακτορικό στις ΗΠΑ, διετέλεσε υπουργός Γεωργίας και πρόεδρος του Πανεπιστηµίου της Σαναά. Μετά το λύκειο, ο Ανουάρ επέστρεψε το 1991 στις ΗΠΑ για να σπουδάσει µηχανικός στο Πανεπιστήµιο του Κολοράντο και να ειδικευτεί στη συνέχεια στην εκπαίδευση στο Πανεπιστήµιο του Σαν Ντιέγκο. Σύµφωνα µε το FΒΙ, εκείνα τα χρόνια ασπάστηκε τον ισλαµικό φονταµενταλισµό και άρχισε τον προσηλυτισµό. Καυχιόταν ότι είχε εκπαιδευτεί ένα µήνα σε στρατόπεδο των αφγανών µουτζαχεντίν που πολεµούσαν κατά των Σοβιετικών. Θεωρείται φονταµενταλιστής ουαχαµπίτης (από τους πιο σκληροπυρηνικούς ισλαµιστές), και λέγεται ότι είναι χαρισµατικός στην επικοινωνία και χρησιµοποιεί τα κοινωνικά δίκτυα στο Ιντερνετ.

Χάρη στο φόρουµ του στο Facebook και τα µηνύµατά του στο ΥouΤube, επονοµάστηκε «ο Οσάµα Μπιν Λάντεν του πλανήτη Ιντερνετ».

Εµεινε στις ΗΠΑ ώς το 2002 καθώς, έπειτα από έναν χρόνο ερευνών, το όνοµά του συνδέθηκε µε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεµβρίου. Ο αλ-Αουλάκι είχε γίνει ιµάµης και µεταξύ των µαθητών του ήταν οι επικεφαλής των αεροπειρατών. Στα τέλη του 2002 έφυγε από τις ΗΠΑ καταγγέλλοντας κλίµα εκφοβισµού εναντίον του, πήγε στο Λονδίνο και είπε απευθυνόµενος σ ένα κοινό τουλάχιστον 200 νεαρών µουσουλµάνων πως «δεν πρέπει να πιστεύετε ποτέ όποιους δεν είναι µουσουλµάνοι επειδή είναι ικανοί να συνωµοτούν µέρα-νύχτα εναντίον της ισλαµικής θρησκείας». Δύο χρόνια αργότερα, υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει και τη Βρετανία.

Εγκαταστάθηκε στην Υεµένη, όπου ζει σ ένα χωριό της επαρχίας Σάµπουα µε τη σύζυγο και τα πέντε παιδιά του. Μέσα σε λίγα χρόνια έγινε σηµείο αναφοράς των «πολεµιστών του ιερού πολέµου» στρατολογώντας και στηρίζοντας πνευµατικά και υλικά τους ισλαµιστές ακτιβιστές. Θεωρείται τόσο ικανός και επικίνδυνος ώστε ο Οµπάµα υπέγραψε φέτος τον Απρίλιο τη διαταγή σύλληψης και εξόντωσής του, κάνοντάς τον έτσι τον πρώτο αµερικανό πολίτη που περιλαµβάνεται στην ειδική λίστα των στόχων της CΙΑ

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: