"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Αποκαλύψεις Wikileaks για το πως βλέπουν οι ΗΠΑ τον Ερντογάν: "Τι Ερντογάν, τι Κεμάλ "

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποτελούσε για καιρό ένα μυστήριο για τους Αμερικανούς, όπως φαίνεται από τα τηλεγραφήματα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αγκυρα. Οι αμερικανοί διπλωμάτες δείχνουν να έχουν φτάσει στο συμπέρασμα ότι ο τούρκος πρωθυπουργός είναι ένας μεταρρυθμιστής με αυταρχικές τάσεις, ο οποίος δεν εμπιστεύεται κανέναν και περιβάλλεται από έναν κύκλο συμβούλων που τον κολακεύουν, αλλά τον αψηφούν.

O Ερντογάν πέρασε τέσσερις μήνες στη φυλακή το 1998, όταν καταδικάστηκε για υπόθαλψη θρησκευτικού μίσους, στη συνέχεια όμως μετρίασε τον πολιτικό του λόγο και το 2001 ίδρυσε το ΑΚΡ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες σημειώνουν με ανησυχία τις αδυναμίες που καθιστούν τον πρωθυπουργό ευάλωτο («αλαζονική υπερηφάνεια» και «αχαλίνωτη φιλοδοξία»). Το 2007, ενώ πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές, η αμερικανική πρεσβεία αναρωτιέται αν ο Ερντογάν έχει μια «κρυφή ισλαμική ατζέντα» και θεωρεί ότι οι πολιτικοί του αντίπαλοι δεν έχουν παρουσιάσει παρά «περιστασιακές αποδείξεις» εναντίον του (τηλ. 101373). Λίγο μετά τις εκλογές του 2007, τις οποίες το ΑΚΡ κερδίζει με 47%, ένας στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού μιλά με έναν αμερικανό διπλωμάτη (τηλ. 116713, με την ένδειξη «απόρρητο»). Η συνομιλία είναι φιλική, αλλά η πρεσβεία παρατηρεί ότι ο «ισχυρογνώμων και υπερδραστήριος»«καλοπροαίρετος πατριάρχης που διοικεί τη χώρα του με αυταρχικούς τόνους». Ερντογάν είναι ένας

Σε ορισμένα έγγραφα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκφράζονται αμφιβολίες για τη χρηστή διαχείριση του Ερντογάν, ο οποίος έχει κάνει σημαία την καταπολέμηση της διαφθοράς. Ετσι, σε μια έκθεση για την κατάσταση στην Αττάλεια, η αμερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα αναφέρει ότι ο Ερντογάν πρότεινε στον δήμαρχο (και μέλος του κόμματός του) να αναθέσει την κατασκευή μιας σιδηροδρομικής γραμμής στον επιχειρηματία Σαντίκ Αλμπαϊράκ- που τυγχάνει να είναι συμπέθερός του.

Σε σχέση πάντα με τις εκλογές του 2007, η αμερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα προσπαθεί να διαλευκάνει τις προθέσεις των στρατιωτικών μετά το «ηλεκτρονικό πραξικόπημα» της 27ης Απριλίου. Αφού ζητά τη γνώμη διάφορων τούρκων ειδικών, η δεύτερη στην ιεραρχία της πρεσβείας γράφει ένα σχόλιο όπου σημειώνει ότι «οι στρατηγοί έχουν σαφή δράση από τα παρασκήνια». Αναφέρεται συγκεκριμένα στην πίεση που ασκούν οι στρατηγοί για επέμβαση στο Βόρειο Ιράκ κατά του ΡΚΚ. Ο στόχος είναι να αποδειχθεί η αδυναμία της κυβέρνησης απέναντι στην τρομοκρατία και να κατευθυνθούν οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι προς λαϊκά κόμματα.

Συμπερασματικά, οι αναλυτές της πρεσβείας στην Αγκυρα θεωρούν ότι ο Ερντογάν διευθύνει ένα συντηρητικό κίνημα με ισλαμικές ρίζες, το οποίο προωθεί τις ίδιες ιδέες με τον Κεμάλ Ατατούρκ για τον εκσυγχρονισμό της χώρας.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: