"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Το Μεσανατολικό, λένε οι ΗΠΑ, θα λυθεί με... leasing

Αν υποψιαστώ ότι το Μεσανατολικό θα λυθεί με leasing!... Πάντως, μέχρι στιγμής, οι ΗΠΑ φέρεται να έχουν προτείνει στο Ισραήλ να νοικιάσει από τους Παλαιστίνιους για περίοδο επτά ετών την κοιλάδα του Ιορδάνη, μετά την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας.

Το Israeli Army Radio, που μετέδωσε τα σχετικά, ανέφερε μάλιστα ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν απέρριψε εκ προοιμίου την ιδέα. Είχε αντίρρηση για τον χρόνο της ενοικίασης, υποστηρίζοντας ότι αυτή «θα πρέπει να διαρκέσει πολλές δεκάδες χρόνια».  

Επισήμως, η ισραηλινή κυβέρνηση εφαρμόζει κι εδώ πολιτική αμφισημίας, αρνούμενη να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τα περί πρότασης ενοικίασης της συγκεκριμένης εδαφικής έκτασης: η ως επί το πλείστον εύφορη κοιλάδα του Ιορδάνη εκτείνεται σε μήκος περίπου 100 χιλιομέτρων, από τα οποία 80 αποτελούν τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, από τη λίμνη Τιβεριάδα στο Βορρά μέχρι τη Νεκρά Θάλασσα στο Νότο. Ανατολικό της σύνορο είναι η Ιορδανία, δυτικό το Ισραήλ. 

Και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο προκάτοχός του Εχούντ Ολμερτ έχουν επιμείνει στην απαίτηση, στην περίπτωση της εφαρμογής της λύσης των δύο κρατών, να διατηρήσει το Ισραήλ τον έλεγχο της κοιλάδας με το αιτιολογικό να εμποδίζει την είσοδο όπλων και μαχητών μέσα στο έδαφος του παλαιστινιακού κράτους. Πώς θα διατηρεί αυτόν τον έλεγχο, ωστόσο, δεν το έχει προσδιορίσει.

ΕΛΕΥΘΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: