"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Θύματα βίας το 15% των μαθητών

Θύματα βίας στο σχολείο πέφτουν το 15% των μαθητών, αλλά φοβούνται να το αναφέρουν ακόμη και στους γονείς τους, με αποτέλεσμα να ζουν κάτω από καθεστώς φόβου ακόμη και κατάθλιψης. Το εντυπωσιακό είναι ότι τα φαινόμενα βίας αναπτύσσονται περισσότερο στα δημοτικά και τα γυμνάσια και λιγότερο στα λύκεια, με θύματα μικρούς μαθητές, οι οποίοι δέχονται από απειλές μέχρι ξυλοδαρμό από συμμαθητές τους.

Οπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, οι επιπτώσεις του εκφοβισμού και της βίας στα παιδιά είναι πολλές και σοβαρές, διότι μπορεί να αναπτύξουν έντονο άγχος και αισθήματα ανασφάλειας, φοβίες, κατάθλιψη με ή χωρίς ιδέες αυτοκτονίας, ψυχοσωματικά προβλήματα όπως πονοκεφάλους, πόνους στην κοιλιά, διαταραχές ύπνου κ.ά. Συχνά τα παιδιά παρουσιάζουν σχολική άρνηση και μαθησιακές δυσκολίες, που μπορεί να καταλήξουν σε σχολική αποτυχία.

Οπως τονίζει ο κ. Ι. Τσιάντης , καθηγητής Παιδοψυχιατρικής και επιστημονικός υπεύθυνος της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του παιδιού και του εφήβου «δυστυχώς στη χώρα μας τα περιστατικά βίας και εκφοβισμού στα σχολεία δεν αντιμετωπίζονται κατάλληλα. Πολλές φορές αποσιωπούνται, διότι θεωρείται ότι εκθέτουν και στιγματίζουν τους θύτες, τα θύματα και το κύρος του σχολείου. Γενικά, παρατηρείται ελλιπής ενημέρωση και περιορισμένη ευαισθητοποίηση και άγνοια για τη διαχείριση του προβλήματος, τόσο από τους εκπαιδευτικούς όσο και από τους γονείς». 

 Στην Ελλάδα, τα δεδομένα διαφόρων ερευνών δείχνουν ότι: το 10%-15% των μαθητών πέφτουν θύματα διαφόρων μορφών βίας στο σχολείο. Οι μαθητές που ασκούν βία (οι θύτες) υπολογίζεται ότι ξεπερνούν το 5% του συνόλου των μαθητών. Τα αγόρια εμπλέκονται περισσότερο σε περιστατικά σωματικής βίας, ενώ τα κορίτσια εμπλέκονται πιο συχνά σε περιστατικά λεκτικής βίας.

Για το θέμα αυτό η Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. διοργανώνει Ημερίδα με τίτλο: «Μίλα, μη φοβάσαι - Πρόληψη και Αντιμετώπιση του Εκφοβισμού και της Βίας στο Σχολείο», η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 27 Νοεμβρίου, στο ΤΙΤΑΝΙΑ από τις 9.00 έως τις 19.00.

1 10%-15% μαθητών είναι θύματα βίας στο σχολείο
2 Οι θύτες ξεπερνούν το 5% συνόλου των μαθητών
3 Τα αγόρια εμπλέκονται συχνότερα σε περιστατικά σωματικής βίας
4 Τα κορίτσια εμπλέκονται σε περιστατικά λεκτικής βίας
5 Οι μισοί μαθητές-θύματα βίας δεν αναφέρουν το γεγονός
6 Τα περιστατικά εκδηλώνονται κυρίως σε δημοτικά και σε γυμνάσια

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: