"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Αστυνοµικό κράτος


Τον περασµένο Αύγουστο, ένοπλοι της Χαµάς επιτέθηκαν εναντίον εβραίων εποίκων στη ∆υτική Οχθη. Η αντίδραση της Παλαιστινιακής Αρχής ήταν ενδιαφέρουσα και εξόχως διδακτική.

Θέλοντας να δείξουν ότι µπορούν να αντιµετωπίσουν την ισλαµική απειλή, δύο µονάδες της Παλαιστινιακής Αρχής που έχουν στενές σχέσεις µε τη Φάταχ του προέδρου Μαχµούντ Αµπάς– η Γενική Αντικατασκοπία καιη Προληπτική Ασφάλεια – συνέλαβαν και έκλεισαν στη φυλακή περί τους 700 υπόπτους.

Οι συλλήψεις έγιναν χωρίς ένταλµα και χωρίς τη συναίνεση εισαγγελέα.

Σε πολλούς από τους συλληφθέντες απαγορεύτηκε να συναντήσουν δικηγόρους ή µέλη των οικογενειών τους. Και σε δεκάδες περιπτώσεις, όταν το Παλαιστινιακό Ανώτατο ∆ικαστήριο διέταξε την άµεση αποφυλάκιση των συλληφθέντων, οι δυνάµεις ασφαλείας έκαναν πως δεν κατάλαβαν.

Μια απότις περιπτώσειςαυτές αφορά τον42χρονο ΜπαντΑµπού Αγιάς, έναν αγρότη και πολιτικό στη ∆υτική Οχθη που συνελήφθη στις 14 Σεπτεµβρίου και κλείστηκε στις φυλακές της Ιεριχούς. Πριν από λίγες ηµέρες, η γυναίκα του κατάφερε επιτέλους να πάρει άδεια για να τον επισκεφθεί. Ο άνθρωπος που αντίκρυσε δεν είχε καµιά σχέση µε αυτόν που ήξερε. «Με το ζόρι περπατούσε», λέει στον ανταποκριτή των «Φαϊνάνσιαλ Τάιµς». «∆υσκολευόταν να αναπνεύσει και ήταν πολύ αδύνατος. Οταν έσφιξε το χέρι µου, πρόσεξα ότι δεν είχε καθόλου δύναµη». Η Ναγεµά Αµπού Αγιάς, µητέρα τεσσάρων παιδιών, δεν είχε καµιά αµφιβολία ότι ο άντρας της είχε υποβληθεί σε άγρια βασανιστήρια. «Τι του κάνετε;» φώναξε στον παριστάµενο αξιωµατικό. Αλλά φυσικά δεν πήρε απάντηση. Και ο άντρας της επέστρεψε στο κελί του.

Καταγγελίες για βασανιστήρια στα οποία πρωτοστατούν µέλη των παλαιστινιακών δυνάµεων ασφαλείας έχουν γίνει και στο παρελθόν. Τους τελευταίους µήνες, όµως, οι καταγγελίες αυτές έχουν πολλαπλασιαστεί. Οργανώσεις όπως η αλ-Χακ, που παλιότερα κατέγραφαν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωµάτων από τις ισραηλινές αρχές,αφιερώνουν τώρα όλο και περισσότερο χρόνο σε περιπτώσεις βασανισµού Παλαιστινίων από Παλαιστίνιους. 

«Φοβάµαι ότι στη ∆υτική Οχθη εγκαθιδρύεται ένα αστυνοµικό κράτος», λέει ο διευθυντής της οργάνωσης Σαουάν Ζαµπαρίν. Και το γεγονός αυτό προκαλεί µεγάλη ανησυχίαστην Ευρώπη και τις Ηνωµένες Πολιτείες. Πολλές δυτικές κυβερνήσεις που χρηµατοδοτούν γενναία την Παλαιστινιακή Αρχή και θεωρούν τον πρωθυπουργό Σαλάµ Φαγιάντ πολύτιµο σύµµαχό τους φοβούνται ότι τα βασανιστήρια θα προκαλέσουν λαϊκή εξέγερση και θα ενισχύσουν ουσιαστικά τη Χαµάς.

∆ιπλωµάτες και παλαιστίνιοι ακτιβιστές σηµειώνουν ότι ο Φαγιάντ και η κυβέρνησή του θα ήθελαν να δώσουν τέλος στα βασανιστήρια, αλλά δεν µπορούν να τα βάλουν µε τις πανίσχυρες δυνάµεις ασφαλείας. Μόνο η πίεση των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα έφερνε αποτελέσµατα, λένε. Αλλά αν ήθελε η ∆ύση να ασκήσει πίεση, θα άρχιζε από τον Νετανιάχου και τους φανατικούς στην κυβέρνησή του, που εµποδίζουν κάθε σοβαρή συζήτηση, µπλοκάρουν κάθε παραχώρηση και υποθάλπουν τον φανατισµό και το µίσος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: