"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Κυκλοφορούν και... καρχαριες

Της Σίλας Αλεξίου

Η κρισιμότητα της κατάστασης δεν µας επιτρέπει να αντιµετωπίζουµε µε θυµηδία την παραµικρή προσπάθεια είσπραξης οφειλών προς το δηµόσιο ταµείο. Οσοι χρωστάνε να πληρώσουν έστω και µε έκπτωση. Οταν όµως η προσπάθεια αυτή ευτελίζεται από τους κατ’ εξοχήν αρµοδίους να φέρουν εις πέρας το πολυδιαφηµισµένο έργο της περαίωσης, οι ζυγοί λύνονται. Στην αρχή αναµφισβήτητα τροµάζεις...

Ανησυχείς... Γελάς µέχρι δακρύων... Αλλά τελικά θλίβεσαι. Αν ήταν ανέκδοτο θα ξεπερνούσε τα όρια της υπερβολής. Κρύο... Το επιτυχηµένο ανέκδοτο χρειάζεται και µια δόση αλήθειας.

Ποιος λοιπόν θα γελούσε ακούγοντας ότι ο ελεγκτικός µηχανισµός καλεί σε περαίωση χρεών κατά προτίµηση όσους δεν οφείλουν δεκάρα; Επειδή όµως δεν είναι ανέκδοτο, αλλά γεγονός, έγινε το πιο διαδεδοµένο αστείο.  

«Σου ήρθε;». 

«Μου ήρθε». 

Αν δεν σου έχει έρθει, νιώθεις µειονεκτικά. Λες, γιατί να αποτελώ εξαίρεση;

Γιατί να µη χαρώ κι εγώ µια φορά ανοίγοντας το ραβασάκι της Εφορίας; Γιατί να µην περάσω τον... Γολγοθά που οδηγεί στη λύτρωση; Γιατί να µην τρελαθώ από την αγωνία µέχρι να βρω στο τηλέφωνο τον λογιστή µου, για να ακούσω τελικά τη µαγική φράση: «Αγνόησέ το». 

 Οπως είπε και στην ιδιοκτήτρια περιπτέρου που δέκα χρόνια τώρα έχει περάσει σε άλλα χέρια το µαγαζάκι της. «Αγνόησέ το» είπε ο φοροτεχνικός και στον άνεργο που είχε εισπράξει κάποτε µια αµοιβή µε δελτίο παροχής υπηρεσιών, φορολογήθηκε και έκτοτε δεν είδε άσπρη µέρα. Είναι ωραίο να το ακούς. Αναµφισβήτητα. Αρκεί να µην το εκλάβεις ως ειρωνεία. Να µη χάσεις την ψυχραιµία σου και κυρίως να µην αποφασίσεις να βρεις το δίκιο σου προσφεύγοντας στη ∆ικαιοσύνη.

Μόδα είναι, θα περάσει. Είναι λυπηρό ότι το περίφηµο µέτρο της περαίωσης, στην εφαρµογή του οποίου στήριξε το οικονοµικό επιτελείο της κυβέρνησης τόσες ελπίδες για ταχεία είσπραξη χρεών, έχασε τόσο γρήγορα την αίγλη του.

Αλλά οι κακές συνήθειες δεν κόβονται. Οι νοµοταγείς άλλωστε έχουν όνοµα και διεύθυνση. Πού να ψάχνεις σε θολά νερά... Κυκλοφορούν και καρχαρίες!

Δεν υπάρχουν σχόλια: