"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΒΙΡΜΑΝΙΑ: Εχει δρόμο ακόμα για να γίνει δημοκρατία

Του JOCHEN BUCHSTEINER / Frantfurter Allgemeine

Πολιτική άνοιξη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, ωστόσο τέτοιος άνεμος ανανέωσης δεν έχει πνεύσει στη Βιρμανία εδώ και πολύ καιρό -η απελευθέρωση της Αούνγκ Σαν Σούου Κίι από τον κατ' οίκον περιορισμό χρόνων, η ελεύθερη πλέον επικοινωνία της με ξένα ΜΜΕ και η χορήγηση βίζας στον νεότερο γιο της, ώστε να μπορεί να την επισκεφθεί.

Μάλιστα, επετράπη σε Βιρμανούς δημοσιογράφους να καλύψουν τη συναισθηματικά φορτισμένη συνάντησή τους.

(...) Ομως, αυτές οι κινήσεις δεν είναι τίποτε περισσότερο από πολιτικοί συμβολισμοί.Στις φυλακές της χώρας εξακολουθούν να «φιλοξενούνται» χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι και παρ' όλες τις καταγγελίες η νοθεία των τελευταίων εκλογών δεν έχει επισήμως ελεγχθεί. Αντιθέτως απ' ό,τι η νοτιοαφρικανική κυβέρνηση του απαρτχάιντ -που μετά την απελευθέρωση του Ν. Μαντέλα συνέβαλε στην αλλαγή του καθεστώτος- η χούντα της Ναϊπιντάβ δεν έχει καταδείξει μέχρι τώρα σοβαρό ενδιαφέρον για δρομολόγηση ουσιαστικών αλλαγών.

(...) Με προϋποθέσεις το μέτρο και την καλή θέληση απ' όλες τις πλευρές, η χώρα έχει δυνατότητες να πορευθεί αργά προς τη σωστή κατεύθυνση. Ευρώπη και ΗΠΑ θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση σ' αυτή τη διαδικασία, αν δεν συνέχιζαν να χρησιμοποιούν τη χώρα ως ηθικό «πεδίο ασκήσεων», στο οποίο θέλουν ν' αποδείξουν στον εαυτό τους και στον κόσμο την καθαρότητα των αξιών τους

(...) Ακόμη και η γενναία Α.Σ.Σ. Κίι δεν θεωρεί ιδιαίτερη βοήθεια τις κατά των στρατηγών απειλές περί παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που πρότεινε προσφάτως η Ουάσιγκτον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: