"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Νέα «βόμβα» από το Wikileaks

Tης ΜΕΛΙΝΑΣ ΧΑΡΙΤΑΤΟΥ

Με κομμένη την ανάσα περιμένουν πολλές κυβερνήσεις ανά τον κόσμο τις νέες αποκαλύψεις του Wikileaks, την ώρα που τα διεθνή ΜΜΕ προειδοποιούν ότι «θα χυθεί αίμα» από το περιεχόμενο του υλικού που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί από στιγμή σε στιγμή.

Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν μέρος των στοιχείων που έχει στην κατοχή του το Wikileaks, οι αποκαλύψεις θα περιλαμβάνουν -μεταξύ πολλών άλλων- έγγραφα που δείχνουν πως η Τουρκία βοήθησε την Αλ Κάιντα στο Ιράκ, καθώς και πως η Ουάσιγκτον υποστήριξε το PKK στον αγώνα του κατά της Τουρκίας.

Υστερα από μήνυμα που έστειλε η οργάνωση μέσω Twitter, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενημέρωσε τις κυβερνήσεις της Βρετανίας, της Αυστραλίας, του Καναδά, της Δανίας, της Νορβηγίας και του Ισραήλ σχετικά με τις επικείμενες αποκαλύψεις, ενώ αναλυτές τονίζουν πως είναι πολύ πιθανό τα στοιχεία που θα έρθουν στο φως να οδηγήσουν σε απελάσεις διπλωματών ανάμεσα σε συμμαχικές χώρες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές έως τώρα, η νέα δημοσιοποίηση αφορά σε χιλιάδες «τηλεγραφήματα» και ο όγκος τους αναμένεται να είναι επτά φορές μεγαλύτερος από την αντίστοιχη του Οκτωβρίου για τον πόλεμο στο Ιράκ, η οποία περιελάμβανε 400.000 έγγραφα του Πενταγώνου.

Εκτός από τις προαναφερόμενες αποκαλύψεις, το νέο υλικό πιστεύεται ότι περιλαμβάνει χιλιάδες τηλεγραφήματα που μεταδίδουν πληροφορίες για καταγγελίες διαφθοράς πολιτικών στη Ρωσία, στο Αφγανιστάν και σε άλλες χώρες της Κεντρικής Ασίας. Οπως αναφέρει δε η ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz», επικαλούμενη ανώτατο Ισραηλινό αξιωματούχο, η αμερικανική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ προειδοποίησε το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών ότι τα τηλεγραφήματα ενδέχεται να προκαλέσουν αναστάτωση στις αμερικανοϊσραηλινές σχέσεις.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αυστραλίας έσπευσε να εκφράσει την ανησυχία της χώρας του τονίζοντας πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε επικοινωνία με την Ουάσιγκτον καθώς «εξετάζονται ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις για την ασφάλεια της χώρας».

Υπενθυμίζεται ότι οι προηγούμενες δημοσιοποιήσεις του Wikileaks -του οποίου ιδρυτής είναι ο Αυστραλός χάκερ Τζούλιαν Ασάντζ- περιείχαν ευαίσθητες πληροφορίες που αφορούσαν στους πολέμους του Ιράκ και του Αφγανιστάν.

Η δημοσιοποίηση των απόρρητων εγγράφων είχε χαρακτηριστεί «ανεύθυνη» από την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία υποστήριξε ότι «έθεσε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια αλλά και ανθρώπινες ζωές».

Σε παρόμοια γραμμή κινήθηκε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και αυτήν τη φορά επισημαίνοντας πως «οι αποκαλύψεις αυτές βλάπτουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ», προσέθεσε πως «πρόκειται να δημιουργηθούν εντάσεις στις σχέσεις μας με τους φίλους μας ανά τον κόσμο».

Από την πλευρά του, το περιβάλλον του Τζούλιαν Ασάντζ υποστηρίζει πως οι «ενοχλητικές» αποκαλύψεις, στις οποίες εξειδικεύεται το Wikileaks, είναι αυτές που κρύβονται πίσω από τις κατηγορίες βιασμού, τις οποίες αντιμετωπίζει ο ιδρυτής της ιστοσελίδας.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: