"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Στον Ινδικό Καύκασο

Franffurter Allgemeine

Η Ρωσία έχει καλούς λόγους να μη συμμετέχει ενεργώς στις πολεμικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, ακόμη και αν έχουν περάσει περισσότερα από 20 χρόνια από την αποχώρηση των τελευταίων Σοβιετικών στρατιωτών από εκεί.

Αυτό μαρτυρά η απορριπτική αντίδραση του προέδρου Καρζάι στην κοινή ρωσο-αμερικανική επιχείρηση εναντίον Αφγανών λαθρεμπόρων ναρκωτικών.[...] Ομως η από κοινού επιχείρηση αποκαλύπτει και κάτι άλλο : ότι η Ρωσία έχει εξίσου καλούς λόγους, όχι μόνον να εύχεται η Δύση να σημειώσει επιτυχία στο Αφγανιστάν, αλλά να συνεισφέρει και η ίδια σε αυτή την επιτυχία.[...]

Από τη μία πλευρά αυξάνεται η ανισορροπία σε χώρες, όπως η Κιργισία και το Τατζικιστάν, από την άλλη όμως έχει μειωθεί η ρωσο-αμερικανική αντιπαλότητα όσον αφορά την επιρροή στην πρώην σοβιετική Κεντρική Ασία. Και στη Ρωσία έχει κερδίσει έδαφος η άποψη πως είναι σημαντική η στήριξη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στο Αφγανιστάν.[...]

Από το Αφγανιστάν δεν εισέρχονται στη Ρωσία μόνο ναρκωτικά. Από τα εδάφη της συγκεκριμένης χώρας σχηματίζονται διασυνδέσεις με εξτρεμιστές ισλαμιστές στον Καύκασο. Για τη Ρωσία είναι πολύ μεγαλύτερης σημασίας απ' ό,τι για άλλες χώρες, για παράδειγμα τη Γερμανία, να υπάρχουν αμυντικές γραμμές για την ασφάλειά της στον Ινδικό Καύκασο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: