"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Hurriyet: Δεν μας τιμά η απαγόρευση

Hurriyet (Χουριέτ - Τουρκία)

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να απαξιώνουμε τη ζωή και το έργο του Β. Σ. Ναϊπούλ.Δεν μπορούμε να σκεφτούμε όμως κανέναν λόγο για να του αρνηθούμε να μιλήσει σε φιλολογική βραδιά στην Κωνσταντινούπολη. Μάλιστα, δεν μας είναι ιδιαίτερα αγαπητός στην αίθουσα σύνταξης.

Με αυτή τη λογική, είναι κρίμα που δεν ήρθε. Η συζήτηση για το εάν του είπαν να μην έρθει στο Κοινοβούλιο Ευρωπαίων Συγγραφέων ή το επέλεξε μόνος του, χάνει την ουσία. Που είναι ότι η φίμωση μιας φωνής, όσο κι αν είμαστε αντίθετοι στο μήνυμά της, μας καθιστά πιο φτωχούς. (...) 

 Θεωρούμε ότι μια αμερόληπτη πνευματική αντιπαράθεση συνεισφέρει στην πρόοδο. Στο παρελθόν υπερασπιστήκαμε την προοπτική να έρθει στην Τουρκία ο γνωστός ρατσιστής Ολλανδός πολιτικός Γκέερτ Γουάιλντερς, παρόλο που δεν λυπηθήκαμε όταν αυτός άλλαξε γνώμη. 

Είχε δίκιο ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Λι Μπόλιντζερ, όταν υπεραμυνόταν της απόφασης του ιδρύματος να προσκαλέσει τον Ιρανό πρόεδρο Αχμαντινετζάντ το 2007. «Ουδείς θα πρέπει να σκεφτεί ότι γινόμενοι ακροατές ιδεών που αποκηρύσσουμε τις υιοθετούμε κιόλας... Είναι βασική αρχή της ελευθερίας του λόγου ότι δεν τιμούμε τον άτιμους όταν δίνουμε το βήμα σε τέτοιες φωνές», είπε ο Μπόλιντζερ. 

Εμείς όμως δεν το κάναμε. Μια άστοχη προσπάθεια να αποφύγουμε να τιμήσουμε τους άτιμους, ατίμασε μόνον εμάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: