"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Το «όχι» των Τούρκων «ράγισε το γυαλί» στη σχέση τους με τις ΗΠΑ

ΤΟΥ ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ

Προϋποθέσεις για σημαντική κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ διαμόρφωσε η χθεσινή ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και το «όχι» της Τουρκίας που, μαζί με τη Βραζιλία, αντιστάθηκε στην έγκριση των κυρώσεων εναντίον του Ιράν.  Η Αγκυρα επικρίνει την απόφαση που ελήφθη, κάνει έκκληση να συνεχιστούν οι διπλωματικές προσπάθειες και καλεί το Ιράν να σεβαστεί τις διεθνείς της υποχρεώσεις.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μετά την απόφαση, υπογραμμίστηκε ότι «η Τουρκία εκφράζει την ανησυχία ότι η απόφαση του Σ.Α. θα πλήξει το παράθυρο ευκαιρίας που άνοιξε με την κοινή διακήρυξη της Τεχεράνης στις 17 Μαΐου 2010 για την επίλυση της υπόθεσης σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν με διπλωματικό τρόπο».

«Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση πέραν της διπλωματικής» αναφέρει η ανακοίνωση και τονίζει ότι «όλες οι πλευρές φέρουν σοβαρή ευθύνη από πλευράς της σταθερότητας στην περιοχή και της διεθνούς νομιμότητας».  

Η Αγκυρα τονίζει ότι ήταν θετικά τα βήματα της Τεχεράνης με τη συμφωνία της 17ης Μαΐου περί παράδοσης του ουρανίου και υποστηρίζει ότι η απόφαση του Σ.Α. «δεν είναι ανταπόκριση προς τα βήματα αυτά».

Από την άλλη, στην ανακοίνωση διατυπώνεται και το εξής σχετικά με το Ιράν: «Περιμένουμε, το Ιράν να συνεχίσει να είναι πιστό στη συμφωνία της Τεχεράνης, να παραμείνει στο διπλωματικό πεδίο και να τηρήσει στάση που θα αμβλύνει τις υποψίες που έχουν διαμορφωθεί σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα, τηρώντας τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από τις διεθνείς συμφωνίες».

Προχθές το βράδυ υπήρξε τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Ερντογάν και του προέδρου Ομπάμα. Αργά προχτές τη νύχτα, τα τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν την πληροφορία ότι ο Ερντογάν την προσεχή εβδομάδα θα στείλει στην Ουάσιγκτον αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος είναι και σύμβουλος του Τούρκου πρωθυπουργού επί θεμάτων διεθνών σχέσεων.

Από νωρίς χθες, σχολιαστές στα τουρκικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για «πολύ δύσκολη» θέση της Αγκυρας. Κι αυτό διοτι:

Eαν υπερψήφιζε τις κυρώσεις, ή δήλωνε αποχή, θα είχε πρόβλημα ως προς την εικόνα που εδώ και καιρό προσπαθεί να διαμορφώσει, ότι είναι ο προστάτης ή ο νέος ηγέτης στη Μέση Ανατολή. Το «ναι» θα ήταν αντίφαση και προς την πρωτοβουλία της Αγκυρας να μεσολαβήσει μαζί με τη Βραζιλία και να επέλθει τελικά η συμφωνία στην Τεχεράνη.

Από την άλλη, σημείωναν οι σχολιαστές, αν ψηφίσει «όχι», θα υπάρξει μεγάλη κρίση στις σχέσεις με τις ΗΠΑ. Κι αυτό με τρόπο που θα θυμίζει την περίοδο ψυχρότητας που άρχισε όταν η τουρκική Εθνοσυνέλευση είχε καταψηφίσει την 1η Μαρτίου 2003 την πρόταση για χρησιμοποίηση των τουρκικών εδαφών για τις ανάγκες τις αμερικανικής επίθεσης εναντίον της Βαγδάτης.

Ο πρέσβης ε.τ. Γιαλίμ Εράλμπ, μετά την απόφαση του Σ.Α. υποστήριξε ότι «η Τουρκία εάν θέλει να παίξει κάποιο ρόλο, θα πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ΗΠΑ». Αλλος ένας πρώην διπλωμάτης, ο Ινάλ Μπατού, είπε ότι «οι Αραβες φίλοι μας φαίνεται μας έδωσαν το καθήκον να φυλάμε τη Γάζα. Η Τουρκία, πλέον, δεν έχει απλώς στραφεί προς την Ανατολή, αλλά φαίνεται ότι είναι στο ίδιο μπλοκ με τη Χαμάς και το Ιράν».

πηγη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: