"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ο αγρότης που έγινε «κανονιέρης»

Του Γιώργου Αγγελόπουλου

Η ιστορία φέρνει στον νου αµερικανικά γουέστερν: ο κινέζος αγρότης Γιανγκ Γιουντέ απώθησε µε ένα αυτοσχέδιο «κανόνι» τους εργολάβους και τους διεφθαρµένους αξιωµατούχους που ήθελαν να απαλλοτριώσουν τη γη του.

Ο «κανονιέρης», όπως αποκαλούν πλέον στο Ιντερνετ τον Γιανγκ Γιουντέ, είναι ένας 56χρονος αγρότης που ζει έξω από τη διαρκώς επεκτεινόµενη πόλη Βουχάν, στην επαρχία Χουµπέι. Είχε καταφέρει να µισθώσει ένα µικρό αγρόκτηµα 16 στρεµµάτων µε ένα συµβόλαιο που του επιτρέπει να ζει και να εργάζεται στη γη του έως το 2019 και περνούσε τις ηµέρες του καλλιεργώντας βαµβάκι και φρούτα και εκτρέφοντας ψάρια στη γειτονική λίµνη. Στις αρχές του χρόνου όµως ενηµερώθηκε πως µια εταιρεία ακινήτων πήρε από τοπικούς αξιωµατούχους την άδεια να απαλλοτριώσει τη γη του για να κατασκευάσει «κυβερνητικά κτίρια». Η αποζηµίωση που του έδιναν, περίπου 19.000 δολάρια, ήταν το ένα πέµπτο της αξίας του αγροκτήµατός του, και ο Γιουντέ είπε στους εργολάβους πως η άδεια που έχουν είναι παράνοµη και πως, αν δεν του δώσουν τα χρήµατα που δικαιούται, δεν πάει πουθενά.

Στις 26 Φεβρουαρίου, οι εργολάβοι έστειλαν καµιά τριανταριά «φουσκωτούς» µε µπουλντόζα για να τον διώξουν. Οι εισβολείς όµως βρέθηκαν αντιµέτωποι µε ένα είδος αυτοσχέδιου πολλαπλού εκτοξευτήρα ρουκετών, που εκτόξευε µεγάλα πυροτεχνήµατα. Αναγκάστηκαν να καλυφθούν καθώς βαρελότα έσκαγαν πάνω στην µπουλντόζα, αλλά όταν ο Γιουντέ προσπάθησε να ξαναγεµίσει πλησίασαν και τον έκαναν τόπι στο ξύλο. Του είπαν πως θα επιστρέψουν για να γκρεµίσουν το σπίτι.

Ετσι ο Γιουντέ οργανώθηκε καλύτερα. Με τη βοήθεια συγγενών και φίλων, έφτιαξε έναν πύργο-παρατηρητήριο και τελειοποίησε τον εκτοξευτήρα του. Εφτιαξε απόθεµα από πυροτεχνήµατα και στις 25 Μαΐου όταν είδε καµιά εκατοστή άνδρες να πλησιάζουν µε ασπίδες και κράνη πίσω από µπουλντόζες άνοιξε πυρ, καταφέρνοντας αυτή τη φορά να απωθήσει τους επιτιθέµενους.

«Εριχνα πάνω από τα κεφάλια τους για να τους τροµάξω», είπε αργότερα. «Δεν ήθελα να προκαλέσω τραυµατισµούς». Τα νέα, βελτιωµένα πυροτεχνήµατά του εκρήγνυντο µε τροµερό θόρυβο, καπνούς και χρώµατα, µε αποτέλεσµα να καταφθάσει η Αστυνοµία  στην οποία τηλεφώνησε ο ίδιος  και να διαλύσει τη σύρραξη. Οι αστυνοµικοί δεν συνέλαβαν τον αγρότη καθώς δεν υπήρξαν τραυµατίες.

Στην Κίνα οι απαλλοτριώσεις είναι µία από τις κύριες πηγές κοινωνικών εντάσεων. «Πρέπει να προστατεύσω τα δικαιώµατά µου», λέει ο Γιουντέ.
«Πιστεύω ότι αυτοί οι κατώτεροι τοπικοί αξιωµατούχοι υπάρχουν για να βλάπτουν τον λαό, αλλά οι ηγέτες στα υψηλότερα επίπεδα είναι φωτισµένοι. Είµαι αγρότης, όλη µου η ζωή εξαρτάται από τη γεωργία. Αν παραιτηθώ, δεν θα έχω πουθενά να πάω».

Εχει ενηµερωθεί πλήρως για τη νοµοθεσία περί ιδιοκτησίας, αντιστέκεται µόνος του για να µην εµπλέξει συγγενείς του σε πιθανές παράνοµες πράξεις και έχει αφήσει µια τελευταία οδηγία στον γιο του: «Αν πεθάνω, να βεβαιωθείς ότι θα πάρεις τα χρήµατα που δικαιωµατικά µου ανήκουν. Ετσι θα προστατέψεις την αξιοπρέπειά µου ως αγρότη».

ΠΗΓΗ ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: