"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η τηλεοπτική επιτροπή της Βουλής

Tου Κωνσταντινου Ζουλα

Παρακολουθώντας τα μέλη των Εξεταστικών Επιτροπών να αλληλοκατηγορούνται σε τηλεοπτικές εκπομπές, μού έχει γεννηθεί η εξής απορία: έχουν διαβάσει οι συγκεκριμένοι βουλευτές τον κανονισμό της Βουλής; Και αν ναι, έχουν συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα του ρόλου τους; Το άρθρο 145 αναφέρει συγκεκριμένα ότι «οι Εξεταστικές Επιτροπές έχουν όλες τις αρμοδιότητες των ανακριτικών αρχών και του εισαγγελέα πλημμελειοδικών», καθώς και ότι «υπάγονται στον Kώδικα Ποινικής Δικονομίας» (ΚΠΔ).

Ξέρετε τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια; Οτι οι εν λόγω κύριοι όχι μόνον στα κανάλια δεν θα έπρεπε να βρίσκονται, αλλά ότι στοιχειώδεις νομικές γνώσεις να είχαν, θα τους υπαγόρευαν το ακριβώς αντίθετο. Δηλαδή μέχρι να εκδώσουν το πόρισμά τους να σέβονται απολύτως τους κανόνες μιας ανακριτικής διαδικασίας, που πρωτίστως υπαγορεύουν την απουσία οποιασδήποτε δημοσιότητας. Και τούτο χάριν του στοιχειώδους σεβασμού μαρτύρων και κατηγορουμένων.

Τι κάνουν αντ’ αυτών οι τηλεόπληκτοι βουλευτές μας; Εφτασαν στο σημείο να κραδαίνουν στα κανάλια έγγραφα της δικογραφίας, γεγονός που σε κάθε ευνομούμενη χώρα θα συνιστούσε σοβαρότατο ποινικό αδίκημα, καθώς γελοιοποιούν ακόμη και το ανακριτικό απόρρητο. Αλήθεια, δεν έχουν αναρωτηθεί γιατί εισαγγελείς και ανακριτές δεν δίνουν συνεντεύξεις;

Η φαιδρότητα, με την οποία αντιμετωπίζουν τον ρόλο τους ειδικώς oι βουλευτές που δήθεν «διερευνούν» το σκάνδαλο της Siemens, κορυφώθηκε με το να φωνάζουν και να υβρίζονται ακόμη και μέσα στη Βουλή. Εκ των υστέρων μάλιστα μοίραζαν και παραπολιτικά αλληλοεξευτελιζόμενοι.

H τραγική ειρωνεία είναι ότι ο νομοθέτης έχει προνοήσει συνέπειες ακόμη και για τη φαιδρότητά τους. Το άρθρο 252 του ΚΠΔ αναφέρει ότι «αν κάποιος, όσο γίνονται ανακριτικές πράξεις, διαταράσσει με οποιονδήποτε τρόπο την ησυχία και την τάξη, οι ανακριτικές αρχές μπορούν να διατάξουν την απομάκρυνσή του ή ακόμη και την κράτησή του έως 24 ώρες»!

Δεν θα ήταν καθόλου κακή ιδέα ! Μόνο που εν προκειμένω θα έπρεπε να οδηγηθεί (για λίγο έστω) στον Κορυδαλλό και ο... προεδρεύων της ανάκρισης κ. Σήφης Βαλυράκης, διότι εκείνος, λέει, ήταν πρωτίστως που «χτυπιόταν» και πάνω στα νεύρα του, έχυσε ακόμη και τον καφέ του επί της πλουμιστής γραβάτας του

Δεν υπάρχουν σχόλια: