"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


«Χρονοκάψουλα» έσωσε 75 φιλμ

Αν και η χολιγουντιανή βιομηχανία είναι η μεγαλύτερη δύναμη στο παγκόσμιο σινεμά, η πρόσφατη αποκάλυψη πως μόνο το 1/5 των αμερικανικών ταινιών που παρήχθησαν από το 1900 έως το 1940 έχουν επιβιώσει, ενώ οι υπόλοιπες έχουν χαθεί, είναι ένα μικρό σοκ.

Το θέμα βγήκε τις τελευταίες μέρες στη δημοσιότητα, καθώς η εύρεση 75 αμερικανικών φιλμ από τις δεκαετίες του 1910 και του 1920 στο Κινηματογραφικό Αρχείο της Νέας Ζηλανδίας έκανε το Εθνικό Ιδρυμα Διαφύλαξης Ταινιών που εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο πιο πλούσιο.

Μιλάμε δηλαδή για την ανακάλυψη μιας νέας «χρονοκάψουλας» για τις απαρχές του αμερικανικού σινεμά. «Πρόκειται για μια θαυμάσια ομάδα ταινιών», είπε η διευθύντρια του Ιδρύματος. «Το 70% αυτών περίπου είναι ολόκληρες, το οποίο είναι από μόνο του εντυπωσιακό και πολλές έχουν τους αρχικούς χρωματικούς τόνους τους», πρόσθεσε. Το μεγάλο διαμάντι της συλλογής είναι το «Upstream» του σπουδαίου Τζον Φορντ, που χρονολογείται από το 1927 (ο Φορντ γύρισε 60 βωβές ταινίες από το 1917 έως το 1928, αλλά μόνο 10 από αυτές σώζονται στην αρχική τους κατάσταση).

Ολες οι ταινίες που επιστρέφονται στους Αμερικανούς από τους Νεοζηλανδούς ανακαλύφθηκαν πέρυσι από έναν ειδικό εκτιμητή. Πιστεύεται πως η Νέα Ζηλανδία έχει τόσο πλούσιο αρχείο με δικαιώματα αμερικανικών ταινιών, λόγω του παλιού συστήματος διανομής της αμερικανικής κινηματογραφίας που έκανε τότε τα πρώτα βήματά της χωρίς σαφή προγραμματισμό στη διακίνηση του πλούτου της.

Εκείνα τα χρόνια, οι κόπιες που στέλνονταν πέρα από την Αμερική, είτε καταστρέφονταν είτε επιστρέφονταν στους διανομείς. Η Νέα Ζηλανδία ήταν τόσο μακριά που κάποιοι κινηματογράφοι κρατούσαν τις κόπιες στις αποθήκες τους απ’ όπου έβρισκαν τον δρόμο για το εθνικό αρχείο.

Στις 75 αμερικανικές ταινίες που επιστρέφουν στην πατρίδα τους περιλαμβάνονται και πολλές μεγάλων γυναικών σταρ της εποχής, όπως η Κλάρα Μπόου και η Μέιμπελ Νόρμαντ.

πηγη ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: