"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Νέο σωσίβιο 62 εκατ. με κρατική εγγύηση στο «ναυάγιο» Λαναρά

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση μένει έκθετη με την απόφαση του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας να διορίσει σε «ευαίσθητη» θέση κάποιον που σύντομα επρόκειτο να βρεθεί ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για κακουργηματικές ενέργειες και με συγκατηγορούμενο τον Θωμά Λαναρά, η ηγεσία του ίδιου υπουργείου δίνει τονωτική ένεση ύψους 62 εκατ. ευρώ στη χρεοκοπημένη βιομηχανία του αμφιλεγόμενου αυτού επιχειρηματία.

Με μία απόφαση που εξέπληξε την αγορά και προκάλεσε έντονη δυσφορία και οργή στον επί χρόνια δοκιμαζόμενο κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, άναψε το πράσινο φως για τη χρηματοδότηση με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας (ΕΝΚΛΩ) που τα τελευταία δύο χρόνια βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας με τους εργαζομένους να παραμένουν απλήρωτοι για 16 ολόκληρους μήνες.

Παρά, εξάλλου, τα δάνεια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου που απέσπασε ο επιχειρηματίας τα τελευταία χρόνια στο όνομα της διατήρησης εν ζωή της μεγαλύτερης βιομηχανίας κλωστοϋφαντουργίας στη χώρα, λουκέτα, παρατημένα εργοστάσια, απολύσεις και οφειλές σε πρώην και νυν εργαζομένους, αποτυπώνουν εδώ και ενάμιση χρόνο την εικόνα των επιχειρήσεων Λαναρά.

Ο βασικός άλλωστε λόγος που ναυάγησε το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της βιομηχανίας κλωστοϋφαντουργίας ήταν η άρνηση του επιχειρηματία να καταβάλει τη δική του κεφαλαιακή συμμετοχή στην επόμενη φάση του business plan.

Στην προκειμένη φάση, η ηγεσία του υπουργείου μαζί με τις πιστώτριες τράπεζες επεξεργάζονται ένα νέο πρόγραμμα στο όνομα της... πράσινης ανάπτυξης.

Τη διαφωνία αλλά και την έντονη διαμαρτυρία των παραγόντων του κλάδου κλωστοϋφαντουργίας εξέφρασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργίας Ελευθέριος Κούρταλης για τη χρηματοδότηση της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας, με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, θεωρώντας ότι «το ποσό αυτό θα χαθεί χωρίς να υπάρχει αντίκρισμα και πιστεύω πως εάν τα χρήματα αυτά διατίθεντο για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου, το αποτέλεσμα θα ήταν άκρως θετικό. Σας υπενθυμίσω ότι η Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία χρωστάει σε τράπεζες, Δημόσιο, προμηθευτές κ.λπ. περίπου 300 εκατ. ευρώ, χρήματα τα οποία έχουν χαθεί οριστικά και δεν πρόκειται να υπάρξει επιστροφή»

Προ τριετίας μάλιστα -όπως μας αναφέρει ο κ. Κούρταλης- αντιπροσωπεία του κλάδου με επικεφαλής τον ίδιο είχε επισκεφθεί τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας Τάκη Αράπογλου. «Του είχαμε πει ευθέως τότε ότι τα λεφτά αυτά που δίνονται με την εγγύηση του Δημοσίου θα πάνε στράφι διότι η βιομηχανία αυτή είναι ένα πηγάδι χωρίς πάτο και μας είχε απαντήσει πως υπάρχει business plan. Οπως και στο παρελθόν έτσι και τώρα μιλάνε για νέο business plan. Δεν μπορώ να κατανοήσω πώς μια επιχείρηση τυγχάνει τέτοιας ευνοϊκής μεταχείρισης σε έναν κλάδο που τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί στο σύνολό του καίριο οικονομικό πλήγμα».

«Χρειάζονται μέτρα ενίσχυσης -συνεχίζει ο κ. Κούρταλης- ολόκληρου του κλάδου για τη διάσωση πολλών χιλιάδων θέσεων εργασίας και όχι μιας συγκεκριμένης εταιρείας που δεν έχει κανένα μέλλον επιβίωσης και η οποία, τα τελευταία πέντε χρόνια, έχει ενισχυθεί επανειλημμένα και προκλητικά σε βάρος του υπολοίπου κλάδου, χωρίς αποτέλεσμα». Το σχέδιο πάντως που προωθεί το υπουργείο περιλαμβάνει σε πρώτη φάση την άμεση λειτουργία των Κλωστηρίων Ροδόπης και Μαρώνειας, μιας μικρής βιοτεχνίας στη Νάουσα και τη διατήρηση του εμπορικού σήματος της Gallop.

Για την υλοποίηση του σχεδίου, το Δημόσιο θα παρέχει την εγγύησή του κατά 80% μέχρι του ποσού των 62 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός, όπως μας αναφέρουν εκπρόσωποι των εργαζομένων από τη Νάουσα και την Κομοτηνή, ότι ο όμιλος έχει ήδη εκταμιεύσει από το 2009 περί τα 35 εκατ. ευρώ από τα 62 εκατ. ευρώ συνολικά που προβλέπει αυτό το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης πλαίσιο αυτής της νέας χρηματοδότησης, χωρίς να πληρωθεί στο μεσοδιάστημα αυτό κανείς εκ των εργαζομένων.Εντύπωση προκαλεί η δυσπιστία στις τάξεις των εργαζομένων που απέμειναν στις μονάδες που έχουν πάψει να λειτουργούν εδώ και δύο χρόνια.

Παρά το γεγονός ότι τους υποσχέθηκαν ότι θα πληρωθούν διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για το μέλλον, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «κάθε φορά που ο όμιλος παίρνει χρήματα, κάποιοι εργαζόμενοι χάνουν τη δουλειά τους».

Την περίοδο 2004-2005 που ξεκίνησε το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης με την οικονομική στήριξη από τις τράπεζες με τις πλάτες του Δημοσίου, έκλεισαν τρία εργοστάσια.

πηγη ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: