Lobby For Cyprus, «επιτροπή αποζημιώσεων» και λανθασμένα μηνύματα
Κύριο άρθρο «Ελευθερίας» Λονδίνου 1.4.2010
To LOBBY FOR CYPRUS μάς έχει συνηθίσει σε εκδηλώσεις και σεμινάρια εξειδικευμένα, που κατά κανόνα έχουν σωστή αντι-κατοχική γραμμή και πατριωτική κατεύθυνση, χωρίς συνθήματα, αλλά πάντοτε με γερά πολιτικά και νομικά επιχειρήματα. Βασική φιλοσοφία του Lobby for Cyprus είναι τα τρία “R” (επιστροφή των προσφύγων, αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και αποχώρηση των εποίκων).
Λυπούμεθα να παρατηρήσουμε ότι τα μηνύματα του προσφάτου σεμιναρίου του Lobby για την υπόθεση ΄Οραμς, που έγινε στο Ελληνικό Κέντρο Λονδίνου, και ασχολήθηκε παράλληλα με την τελευταία απόφαση του ΕΔΑΔ.
Επιπλέον, το σεμινάριο έδωσε λανθασμένα μηνύματα προς την Ομογένεια και τους πρόσφυγες, αφού η προτροπή για μαζική προσφυγή στην «επιτροπή Αποζημιώσεων» της Τουρκίας, η οποία εδρεύει στο ψευδοκράτος, μπορεί να αποβεί καταστροφική για το εθνικό μας θέμα, ιδιαίτερα στο κεφάλαιο του περιουσιακού.
ΕΠΕΙΔΗ η «επιτροπή» δίδει βάρος στην αποζημίωση αντί της επιστροφής της περιουσίας, είναι φυσιολογικό να δοθεί η εντύπωση στο εξωτερικό (και σε κάποιο βαθμό και στο εσωτερικό), ότι το περιουσιακό είναι θέμα πρωτίστως αποζημίωσης. Ορθά παρατηρεί ο δήμαρχος Αμμοχώστου, Αλέξης Γαλανός, ότι τυχόν μαζική προσφυγή στην «επιτροπή», θα «δέσει» τα χέρια της ε/κ πλευράς στις διαπραγματεύσεις και θα αφαιρέσει την πίεση προς την Τουρκία και την τ/κ πλευρά για τη βασική πτυχή του περιουσιακού. Η τουρκική πλευρά θα έχει «άλλοθι» ότι επιλαμβάνεται του θέματος περιουσίας, αφού η «επιτροπή» εξετάζει τις ατομικές προσφυγές και σε... μερικά χρόνια θα εκδώσει τις αποφάσεις της. Άρα, θα ισχυριστούν οι Τούρκοι, το θέμα εξετάζεται και ίσως περιττεύει οποιαδήποτε συζήτηση στις απ’ ευθείας διαπραγματεύσεις.
ΚΑΙ ΔΕΝ χρειάζεται να είναι κάποιος νομικός ή να έχει γνώσεις διεθνούς δικαίου για να αντιληφθεί ότι η θέση της ε/κ πλευράς πως ο νόμιμος ιδιοκτήτης πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο για την τύχη της περιουσίας του, σε ένα μεγάλο βαθμό εξουδετερώνεται, αφού η Τουρκία είναι εκείνη που τελικά θα αποφασίσει για την ιδιοκητσία των προσφύγων. Ούτε χρειάζεται εξυπνάδα ή πολιτική κατάρτιση, για να προβλέψει ένας ότι οι τουρκικές αποφάσεις θα έχουν ως γνώμονα την άγια θέση των Τούρκων ότι πρέπει να έχουν στο «βορρά» και πλειοψηφία ιδιοκτησίας γης. Μέσω της «Επιτροπής Αποζημιώσεων» είναι εύκολο να «διευθετηθεί» κάτι τέτοιο.
ΜΠΟΡΕΙ κάποιος να ισχυριστεί ότι οι αποφάσεις της «επιτροπής» δεν είναι αναγκαίο να γίνουν αποδεκτές, συνεπώς η κατάληξη θα είναι πάλι το ΕΔΑΔ για διεκδίκηση επιστροφής της περιουσίας. Η δυνατότητα αυτή υπάρχει μόνο στη θεωρία, διότι πόσοι από τους πρόσφυγες θα έχουν το κουράγιο να μπουν σ΄αυτήν τη δικαστική διαδικασία που θα διαρκέσει συνολικά πέραν των 10-15 ετών; Πόσοι θα αντέξουν τα δικηγορικά έξοδα για την πολυετή εκκρεμοδικία; Η Τουρκία, αφού θα πετύχει εξαγορά μεγάλου τμήματος ελληνο-κυπριακής περιουσίας μέσω της «επιτροπής» και θα αποκτήσει πλειοψηφία γης στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, θα αντέξει, ως κράτος που είναι, τις όποιες εφέσεις στο ΕΔΑΔ, αφού, ούτως ή άλλως, οι αποφάσεις του Ευρωπαικού Δικαστηρίου δεν θα επηρεάζουν τον ήδη επιτευχθέντα βασικό της στόχο.
Η «Επιτροπή Αποζημιώσεων» συστάθηκε πριν μερικά χρόνια κατόπιν πολιτικής παρέμβασης της Τουρκίας προς το ΕΔΑΔ. Και όπως απεκαλύφθη, και η τελευταία απόφαση του ΕΔΑΔ ήταν καθαρά μια πολιτική «διευθέτηση», που επετεύχθη με παρέμβαση του Τούρκου προέδρου και της κυβέρνησης Ερντογάν. Ως εκ τούτου, η όποια προσφυγή στην «Επιτροπή», εξυπηρετεί τους τουρκικούς σχεδιασμούς, που και καλά μελετημένοι είναι και αποτελεσματικοί. Δεν συνηθίζει η Τουρκία σε τέτοια σοβαρά θέματα να... μπλοφάρει!!! Είναι γι΄αυτό που η κυπριακή κυβέρνηση και όλα τα πολιτικά κόμματα πήραν καθαρή θέση εναντίον των προσφυγών στην «Επιτροπή».
ΑΠΟ ΝΟΜΙΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ, πρέπει να διευκρινιστεί ότι η προσφυγή στο ΕΔΑΔ ή τώρα στην «Επιτροπή Αποζημιώσεων», δεν γίνεται για σκοπούς αναγνωρίσεως των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων περιουσίας στα κατεχόμενα. Δεν είναι το ΕΔΑΔ ή η «επιτροπή» που καθιστούν κάποιον ιδιοκτήτη περιουσίας στην κατεχόμενη περιοχή, αλλά οι τίτλοι ( τα κοτσάνια), που παρέχει η Κυπριακή Δημοκρατία στους πολίτες της και αναγνωρίζονται απ΄όλο τον κόσμο. ΄Αρα, αν κάποιος δεν προσέφυγε στο ΕΔΑΔ ή δεν προσφύγει τώρα στην «επιτροπή», αυτό δεν σημαίνει ότι χάνει την περιουσία του. Αν ήταν διαφορετικά, από τις 200 χιλιάδες πρόσφυγες, οι 196 χιλιάδες που δεν προσέφυγαν στο ΕΔΑΔ, θα έχαναν τις περιουσίες τους. Το ατομικό, όμως δικαίωμα της περιουσίας είναι αλώβητο και κανείς δεν μπορεί να το αφαιρέσει από τον νόμιμο ιδιοκτήτη.
ΣΤΟ ΚΑΘΑΡΑ νομικό μέρος της απόφασης του ΕΔΑΔ, αξιοσημείωτη είναι η ανάλυση που έκανε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Πέτρος Κληρίδης. Ο κ. Κληρίδης είπε ότι η απόφαση είναι απογοητευτική, γιατί δεν είναι συμβατή με τη δικαιοσύνη που αναμενόταν από το Δικαστήριο, έχοντας μάλιστα υπόψη και την προηγούμενη νομολογία του. Ο κ. Κληρίδης ανέφερε πως η απόφαση του ΕΔΑΔ έχει μια καθαρά πολιτική υφή, «ασυμβίβαστη με τα όσα μας είχε συνηθίσει το δικαστήριο», καθώς, όπως είπε, γίνεται αναφορά στο σχέδιο Ανάν, τη στιγμή που καμία πλευρά, ούτε οι αιτητές, ούτε η Τουρκία, ούτε η Κυπριακή Δημοκρατία, έκαναν αναφορά στο συγκεκριμένο σχέδιο. Συνεχίζοντας πάνω στο θέμα της πολιτικής υφής, ο κ. Κληρίδης είπε πως γίνεται αναφορά σε έποικους που απέκτησαν δικαιώματα, τη στιγμή που δεν υπήρχε κανένας λόγος να γίνει κάτι τέτοιο, όταν μάλιστα ο εποικισμός είναι διεθνές έγκλημα πολέμου.
«Ουσιαστικά, με την απόφαση, που αφήνει εν λευκώ στην Τουρκία το δικαίωμα να αποφασίσει επιστροφή ή αποζημίωση, αποκλείει την επιστροφή», είπε ο Γεν. Εισαγγελέας, επισημαίνοντας ότι αυτές είναι «οι υπερβολές του δικαστηρίου», καθώς έκανε αναφορές τις οποίες δεν υπήρχε κανένας λόγος να κάνει και οι οποίες δημιουργούν εντυπώσεις. Ο κ. Κληρίδης σημείωσε πως είναι γνωστή η επιθυμία της Τουρκίας από την αρχή για ένα εθνικό ξεκαθάρισμα στις κατεχόμενες περιοχές. Το ζήτημα ήταν το κατά πόσον η «επιτροπή» αποτελεί αποτελεσματικό ένδικο μέσον, είπε, και διερωτήθηκε αν ήταν ανάγκη έστω και αν η απάντηση ήταν καταφατική, «να λεχθούν τα όσα απαράδεκτα ελέχθησαν για έποικους, για μη ρεαλιστική επιστροφή στην επιστροφή κ.λπ. Κατά τη γνώμη μου, δεν υπήρχε κανένας λόγος να λεχθούν αυτά τα πράγματα, και γι΄αυτό είναι που λέω ότι έχει το στοιχείο της έντονης πολιτικής υφής σε βάρος καθαρών νομικών αρχών», πρόσθεσε. Ο κ. Κληρίδης, επίσης, έφερε ως παράδειγμα την αναφορά ότι οι Ελληνοκύπριοι «άφησαν τις περιουσίες τους», χωρίς να σχολιάζει (το ΕΔΑΔ) ότι «υποχρεώθηκαν να αφήσουν τις περιουσίες τους και ότι επιθυμία τους είναι να επιστρέψουν στις περιουσίες τους».
ΕΠΙΠΛΕΟΝ, για όσους υποστηρίζουν ότι με την απόφαση τού ΕΔΑΔ ξεκαθαρίζεται ότι η Τουρκία είναι αυτή που κάνει κουμάντο στα κατεχόμενα και ότι δεν υπάρχει τίποτε άλλο στα κατεχόμενα πλην της τουρκικής κατοχής και της υποτελούς διοίκησής της, πρέπει να σημειωθεί ότι το ΕΔΑΔ αναγνωρίζει έμμεσα το ψευδοκράτος, αφού ορίζει ότι έφεση στις αποφάσεις της «επιτροπής» πρέπει να γίνεται στο «Ανώτατο Δικαστήριο της ΤΔΒΚ». Αν δεν αναγνωρίζονταν τα όργανα του ψευδοκράτους, το ΕΔΑΔ θα έπρεπε να όριζε ότι οι εφέσεις θα απευθύνονταν στο Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας και όχι του ψευδοκράτους.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ με την απόφαση του ΕΔΑΔ στις 6 Μαρτίου 2010 αυξήθηκαν οι προσφυγές στην «επιτροπή» φτάνοντας συνολικά τις 470. Τώρα, οι Τούρκοι άλλαξαν και τα έντυπα των αιτήσεων, σβήνοντας την καταγραφή της «θεραπείας» (επιστροφή ή αποζημίωση) και δεν γράφεται πλέον ούτε το ποσόν που ζητά ο προσφυγών, ούτε η έκταση της περιουσίας του. Απλώς, στο έντυπο ζητείται η καταγραφή μόνον του αριθμού της αίτησης και της τοποθεσίας που βρίσκεται η «απολλοτριωμένη» περιουσία.
ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΎ, Τ/κ δικηγόροι και συνάδελφοί τους Ε/κ συνεργάζονται... αρμονικά για τις προσφυγές στην «επιτροπή» μοιράζονται μπόνους και αξιώνουν ποσοστά επί των αποζημιώσεων. Οι δε Ε/κ αιτητές, σύμφωνα με τον πρόεδρο της «επιτροπής» Σουμέρ Ερκμέν, «είναι πολύ φιλικοί, μας φέρνουν ακόμα και λουκούμια και άλλα δώρα. Δεν τα αποδεχόμαστε, αλλά τους ευχαριστούμε», είπε, συμπληρώνοντας ότι μερικές φορές τηλεφωνούν και ζητούν συγκεκριμένους υπαλλήλους «σαν να είναι οικογενειακοί φίλοι»...
ΕΧΟΝΤΑΣ υπ΄όψιν όλα τα πιο πάνω, θεωρούμε ότι η προτροπή του δικη-γόρου Κωνσταντίνου Καντούνα και του δικηγόρου – αξιωματούχου του Lobby For Cyprus Νίκου Κουνούπια - για μαζική προσφυγή στην «Επιτροπή αποζημιώσεων», είναι πολιτικά επιζήμια, νομικά διάτρητη και εθνικά καταστροφική.
ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ότι κανείς δεν πρέπει να προσφύγει στην «επιτροπή». Πρέπει να πρυτανεύσει το γενικό εθνικό συμφέρον και τα... λουκούμα ας τα δώσουν στους Τ/κ με άλλη ευκαιρία...
«ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»
========================
Cyprus Action Network of America (CANA)
2578 Broadway #132
New York, NY 10025
New York: Tel. 917-699-9935
Email: cana@cyprusactionnetwork.org
www.cyprusactionnetwork.org
========================
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΑΠΟΨΕΙΣ,
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ,
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου