Οι πραγματικοί εμπνευστές του facebook και η AΠΑΤΗ του ιδρυτή του
Ας υποθέσουμε ότι κάποιος σας προσφέρει ένα βουνό λεφτά. Ας πούμε 65 εκ. δολάρια, από τα οποία τα 20 μετρητά και τα υπόλοιπα 45 σε μετοχές. Τι κάνετε; Λέτε ευχαριστώ, τα παίρνετε και εξαφανίζεστε ή συνεχίζετε απτόητοι να κάνετε τη δουλειά που κάνατε;
Οι περισσότεροι, λογικά, θα επέλεγαν την πρώτη περίπτωση. Να όμως που υπάρχουν και άνθρωποι που επέλεξαν τη δεύτερη, απορρίπτοντας όλα αυτά τα χρήματα για το χόμπι, την τρέλα και το πραγματικό πάθος τους, που δεν είναι τα λεφτά, αλλά, αν είναι δυνατόν, η κωπηλασία.
Είκοσι οχτώ ετών, Αμερικανοί και δίδυμοι τ' αδέλφια Κάμερον και Τάιλερ Ουίνκλεβος, ούτε που σκέφτηκαν ότι το χρήμα είναι συνώνυμο της ευτυχίας. «Ευτυχία είναι να μπορείς να κάνεις κάτι στη ζωή σου, για το οποίο μετά θα είσαι υπερήφανος» είπαν και φυσικά το 'καναν πράξη.
Παρ' όλη την προσφορά-σοκ, συνέχισαν να προπονούνται καθημερινά στο νερό, από τα ξημερώματα έως αργά το απόγευμα, οχτώ ώρες την ημέρα, χειμώνα καλοκαίρι, με πάσης φύσεως καιρικά φαινόμενα, επί έξι ολόκληρους μήνες, γιατί μόνο έτσι θα μπορούσαν να υλοποιήσουν το όνειρο, ας το πούμε, ζωής: να λάβουν μέρος στη Boat Race, τη μητέρα όλων των υδάτινων μαχών, τη σημαντικότερη, διασημότερη, μοναδική και αρχαιότερη, που δεν ήταν άλλη από τη διαδρομή Οξφορντ - Κέμπριτζ.
Πείτε το τρέλα, πείτε το κόλλημα, αλλά αυτό ήταν το μεγάλο όνειρο του αμερικανικού διδύμου, μεγαλύτερου ακόμη και από τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου όπου, εν τέλει έλαβαν μέρος τερματίζοντας στην αξιοπρεπέστατη 6η θέση στη δίκωπο.
Και μέχρι εδώ όλα καλά κι άκρως σεβαστά, αλλά τα 65 εκ. δολάρια τι ακριβώς σχέση έχουν; Εχουν και παραέχουν και θα δούμε αμέσως το γιατί. Το 2002 τ' αδέλφια Ουίνκλεβος φοιτούσαν στο Χάρβαρντ, διάβαζαν και κωπηλατούσαν, κωπηλατούσαν ή διάβαζαν κι ανάμεσα στις δεκάδες ιδέες που μπορεί να κατεβάσει ένα... κουπί σκαρφίστηκαν μία, ιδιαιτέρως λαμπρή, όπως τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού σάιτ για να βρίσκονται σε συνεχή επαφή αρχικά οι φοιτητές του campus. Ακόμη κι οι πρώην, όσοι εν πάση περιπτώσει για τον χ, ψ λόγο είχαν κάποτε χαθεί κι ήθελαν να ξαναβρεθούν.
Είχαν βρει και το όνομά του, «ConnectU», αλλά επειδή δεν ήξεραν τον τρόπο, ανέθεσαν τον σχεδιασμό σε κάποια ιδιοφυΐα της Πληροφορικής, έναν συμφοιτητή τους ονόματι Μαρκ Ζούκερμπεργκ. Ο ξύπνιος Μαρκ δεν το σκέφτηκε δεύτερη φορά: άδραξε αμέσως τη «χρυσή» ευκαιρία, αποχαιρέτησε το δίδυμο, ίδρυσε και κατοχύρωσε το Facebook, σημερινής αξίας κοντά στα 4 δισ. δολάρια, με περισσότερους από 500 εκ. χρήστες στον κόσμο και το «ConnectU» απλά δεν γεννήθηκε ποτέ.
Οι Ουίνκλεβος κατέθεσαν αγωγή κι επειδή ξέρουν ότι κάποια στιγμή θα την κερδίσουν, οι δικηγόροι του Ζούκερμπεργκ τούς πρόσφεραν ως συμβιβασμό τα 65 εκ. δολάρια που ήδη αναφέραμε. Εως ότου να εκδικαστεί κι αφού η προσφορά κρίθηκε, και σωστά, πολύ μικρή έως εξευτελιστική, το περασμένο Σάββατο τ' αδέλφια έλαβαν επιτέλους μέρος στο Boat Race με την ομάδα της Οξφόρδης. Καμιά σημασία δεν έχει εάν κέρδισε το Κέμπριτζ: σημασία είχε να υλοποιήσουν, μέχρι τα πολλά επόμενα, το όνειρό τους...
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ,
ΚΟΣΜΟΣ,
ΠΡΟΣΩΠΑ,
INTERNET
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου