Τέλος στα "ψιλά γράμματα" σε δάνεια και κάρτες
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έβαλε χθες τη σφραγίδα του οριστικού τέλους στα «ψιλά γράμματα» των δανείων και των πιστωτικών καρτών. Οι σύμβουλοι της Επικρατείας έκαναν δεκτή την εισήγηση του συνάδελφου τους κ. Δ. Σκαλτσούνη και απέρριψαν τις αιτήσεις τραπεζών που ζητούσαν να ακυρωθεί η απόφαση του τότε υπουργού Ανάπτυξης κ. Χ. Φώλια με την οποία απαγορεύτηκαν τα «ψιλά γράμματα» στα συμβόλαια των στεγαστικών και άλλων τραπεζικών δανείων και στις πιστωτικές κάρτες.
Ειδικότερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχαν προσφύγει 15 πιστωτικά ιδρύματα και ζητούσαν να ακυρωθεί η από 25.6.2008 υπουργική απόφαση με την οποία απαγορεύτηκε η αναγραφή ορισμένων όρων συναλλαγών κατά τη σύναψη δανείων, την έκδοση πιστωτικών καρτών και τις καταθέσεις, οι οποίοι έχουν κριθεί καταχρηστικοί με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις.
Η απόφαση Φώλια είχε απαγορεύσει, μεταξύ των άλλων, τις προμήθειες που ελάμβαναν τα πιστωτικά ιδρύματα για την ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ, την είσπραξη προέγκρισης και εξόδων φακέλου για τα στεγαστικά δάνεια, τα έξοδα για τη χορήγηση βεβαίωσης οφειλών, την αύξηση της ετήσιας συνδρομής των πιστωτικών καρτών χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του καταναλωτή, την επιβολή εξόδων κίνησης σε λογαριασμούς με χαμηλό υπόλοιπο. Επίσης απαγορεύει το λεγόμενο «πέναλτι» για την πρόωρη εξόφληση των δανείων, όπως και άλλους όρους που τίθενται στα συμβόλαια. Παρέμβαση υπέρ της υπουργικής απόφασης έχει κάνει η Ενωση Καταναλωτών «Η Ποιότητα της Ζωής». Ωστόσο, από την πλευρά τους, οι τράπεζες έχουν συμμορφωθεί σε ορισμένους από τους όρους της απόφασης Φώλια.
Η Ολομέλεια (1210/2010) έκρινε ότι οι περιορισμοί που είχαν τεθεί με την απόφαση του 2008 είναι εντός του πλαισίου της συνταγματικά κατοχυρωμένης οικονομικής ελευθερίας, αφού « δεν καθιστά αδύνατη ή ουσιωδώς αδύνατη την επιχειρηματική δραστηριότητα των τραπεζών». Αντίθετα οι περιορισμοί αυτοί επιδιώκουν να αποφευχθεί η καταστρατήγηση της νομοθεσίας περί προστασίας των καταναλωτών, ενώ παράλληλα αποσκοπεί και στην προστασία του δημοσίου συμφέροντος. Επίσης υπογραμμίζεται στη δικαστική απόφαση ότι με τις απαγορεύσεις δεν παραβιάζεται, όπως υποστήριζαν οι τράπεζες, η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.
Υπενθυμίζεται ότι ο Αρειος Πάγος με σειρά αποφάσεών του έχει κρίνει καταχρηστικούς και παράνομους πολλούς από τους όρους που θέτουν οι τράπεζες στα δανειακά συμβόλαια και στις πιστωτικές κάρτες, όπως επίσης έχει κρίνει παράνομες χρεώσεις και διάφορα έξοδα που εισπράττουν τα πιστωτικά ιδρύματα κατά τις συναλλαγές.
πηγη ΤΟ ΒΗΜΑ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΒΗΜΑ,
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ,
ΣτΕ,
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου