"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η ανθρώπινη κτηνωδία αφανίζει τα ζώα...

Αδεια δάση στη Νοτιοανατολική Ασία δημιουργεί η ολοένα αυξανόμενη ζήτηση στη Δύση για εξωτικά ζώα, πολλά από τα οποία απειλούνται με εξαφάνιση. Περισσότερα από 35 εκατ. ζώα εξήχθησαν νόμιμα από την περιοχή το διάστημα από το 1998 έως το 2007, ενώ υπολογίζεται ότι εκατοντάδες εκατομμύρια εξήχθησαν παράνομα, σύμφωνα με στοιχεία του Cites, της Διεθνούς Σύμβασης που ρυθμίζει και ελέγχει το διεθνές εμπόριο άγριων ζώων.

Σχεδόν τα μισά από αυτά ήταν αποξηραμένοι ιππόκαμποι, οι οποίοι χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική. Στην περίπτωση του ιππόκαμπου δε και τα 35 είδη του είναι καταγραμμένα στην «Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ζώων» της Παγκόσμιας Ενωσης Προστασίας του Περιβάλλοντος (IUCN), ως είδη υπό εξαφάνιση.

Τη λίστα συμπληρώνουν 17 εκατ. ερπετά, 1 εκατ. πουλιά, 400.000 θηλαστικά και 18 εκατ. κομμάτια από κοραλλιογενείς υφάλους. Τα περισσότερα κατέληξαν στην ΕΕ και την Ιαπωνία. Η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή που οι επιστήμονες δημιούργησαν μια νέα ορολογία, «Το Σύνδρομο του Αδειου Δάσους», για να περιγράψουν τη ζημιά στη βιοποικιλότητα.

«Υπάρχουν πολλά δάση, όπου δεν έχουν απομείνει μεγάλα ζώα. Μάλιστα σε κάποια από αυτά δεν ακούγονται καν πουλιά», δήλωσε στην εφημερίδα «Guardian» ο Κρις Σέπερντ από το «Traffic», το Δίκτυο Παρακολούθησης Εμπορίου Αγριων Ζώων.

Οι ιππόκαμποι, οι πεταλούδες, οι χελώνες, τα ερπετά, τα φίδια, οι μαϊμούδες, τα πουλιά και τα κοράλλια συγκαταλέγονται στα είδη που εξάγονται κατά κύριο λόγο από χώρες της ΝΑ Ασίας, όπως η Μαλαισία, η Ινδονησία και το Βιετνάμ.Σε αυτές, το εμπόριο ελέγχεται συνήθως από εγκληματικές συμμορίες και πολλά από τα ζώα καταλήγουν στην Ευρώπη ως κατοικίδια.

Σύμφωνα με τον Βίνσεντ Νίτζμαν, ερευνητή στο Oxford Brookes University, ο μεγαλύτερος κίνδυνος από το εμπόριο άγριων ζώων είναι αυτός που αφορά εκείνα που δεν είναι κατοχυρωμένα στις λίστες του Cites, επειδή θεωρούνται ότι δεν κινδυνεύουν. Ωστόσο, το εμπόριό τους είναι πλέον ανεξέλεγκτο.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του γκέκο (είδος σαύρας) Τοκάι, το οποίο ζει κυρίως στην Ινδονησία και τη Μαλαισία. Αν και δεν περιλαμβάνεται στη λίστα του Cites, η Ινδονησία επιτρέπει έως 45.000 εξαγωγές του τον χρόνο. Βέβαια, ο πραγματικός αριθμός ίσως φτάνει τα εκατομμύρια.

Αυτού του είδους τα γκέκο αγοράζονται στα χωριά της χώρας για λίγα σεντ και πωλούνται στα 10 δολάρια - το περιθώριο κέρδους είναι σχεδόν το ίδιο με αυτό των ναρκωτικών.

Αν ληφθεί μάλιστα υπόψη ότι στη Μαλαισία όποιος συλλαμβάνεται να πωλεί ναρκωτικά καταδικάζεται σε θάνατο, ενώ όποιος πωλεί λαθραία άγρια ζώα πληρώνει πρόστιμο μέχρι 5.000 δολάρια, τότε το όφελος είναι πολύ μεγαλύτερο.

Το εμπόριο εξωτικών ζώων, νόμιμο και παράνομο, είναι παγκόσμιο, ιδίως από τότε που μπορεί να γίνεται μέσω Διαδικτύου. Για 4.000 δολάρια, ένας παράνομος έμπορος με έδρα την Ινδονησία μπορεί να στείλει σε ένα παιδάκι μια χελώνα από τη Μαδαγασκάρη, ένα από τα ζώα που κινδυνεύουν περισσότερο με εξαφάνιση.

Εως το 2048 θα εξαφανιστούν τα περισσότερα είδη ψαριών
Δεν κινδυνεύουν μόνο τα δάση να μείνουν άδεια, αλλά και οι θάλασσες, καθώς σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, η αλιεία, αν συνεχιστεί με τα σημερινά δεδομένα, θα εξαφανίσει τα περισσότερα είδη ψαριών των ωκεανών έως το 2048.

Ακόμα κι αν η κατάσταση ανατραπεί, ήδη αρκετά ψάρια κινδυνεύουν με εξαφάνιση, όπως ο κυανότερος τόνος (γνωστός και ως κόκκινος τόνος), το 80% του οποίου αλιεύεται στον Ατλαντικό και στη Μεσόγειο.

Από τη δεκαετία του 1970, ο αριθμός του έχει μειωθεί κατά 80%, ωστόσο απέτυχε η προσπάθεια να συμπεριληφθεί στα είδη υπό εξαφάνιση στο πρόσφατο συνέδριο της Συνθήκης για το Διεθνές Εμπόριο των Ειδών που Κινδυνεύουν με Εξαφάνιση (Cites), που πραγματοποιήθηκε στην Ντόχα του Κατάρ.

Μόνο 20 από τις 120 χώρες που συμμετείχαν στη συνάντηση, ψήφισαν υπέρ της απαγόρευσης της εμπορίας του. Ασκώντας έντονες πιέσεις, η Ιαπωνία, η οποία καταναλώνει τεράστιες ποσότητες του ψαριού, πέτυχε να διεξαχθεί η ψηφοφορία πριν συζητηθούν οι έρευνες που δείχνουν ότι οι πληθυσμοί του μειώνονται ραγδαία.

πηγη ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: