"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Aληθινές εικόνες, ψεύτικοι ισχυρισμοί

Tης Ευρυδικης Μπερση



Οι καθαρές ασπρόμαυρες εικόνες μοιάζουν με βιντεοπαιχνίδι, αλλά δεν είναι. Οι έξι - επτά άνθρωποι που διακρίνονται στην οθόνη να περπατούν σε δρόμο της Βαγδάτης έχουν σάρκα και οστά, μέχρι που το αμερικανικό ελικόπτερο Απάτσι παίρνει την άδεια να τους εξολοθρεύσει. Βλέπουμε ένα τεράστιο σύννεφο σκόνης και στη συνέχεια το δρόμο σπαρμένο με πτώματα.

Ενας από όλους, που στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι ήταν ο υπάλληλος του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς Σαΐντ Τσμαγκ, σέρνεται τραυματισμένος ώς το πεζοδρόμιο και το πλήρωμα του ελικοπτέρου ακούγεται να λέει «έλα, το μόνο που χρειάζεται να κάνεις, είναι να πιάσεις ένα όπλο» (για να τον αποτελειώσουν). Ο βοηθός φωτογράφου δεν κάνει τίποτα τέτοιο, αλλά και πάλι δεν γλιτώνει. Οταν ένα μικρό λεωφορείο σταματάει πλάι του και δύο άνδρες βγαίνουν έξω για να τον μαζέψουν, σηκώνεται δεύτερο σύννεφο σκόνης. «Μπράβο, κατευθείαν μέσα από το παρμπρίζ», αλληλοσυγχαίρονται οι στρατιώτες στο ελικόπτερο, αφού βλέπουν την τρύπα που άνοιξαν στο αυτοκίνητο και ο δρόμος γεμίζει ακόμη περισσότερα πτώματα.

Λίγο αργότερα καταφθάνει αμερικανικό τεθωρακισμένο όχημα για να ελέγξει την περιοχή και διαπιστώνει ότι μέσα στο μίνι λεωφορείο βρίσκονται, τραυματισμένα, δύο παιδιά. «Ας πρόσεχαν να μην έφερναν τα παιδιά στη μάχη», λέει ένα μέλος του πληρώματος και ένας άλλος συμφωνεί. Μια «μάχη» κάπως μονόπλευρη, αφού το αντικείμενο που το πλήρωμα του ελικοπτέρου θεώρησε ως εκτοξευτήρα χειροβομβίδων ήταν φωτογραφική μηχανή με τηλεφακό και ουδείς φαίνεται να πυροβολεί εναντίον του ελικοπτέρου ή οποιουδήποτε άλλου στόχου (αν και ένας διακρίνεται να κρατάει όπλο).



Το βίντεο, μαζί με το συνοδευτικό ηχητικό ντοκουμέντο, αναρτήθηκε, άγνωστο πώς, στην αμερικανική ιστοσελίδα wikileaks. org προχθές το πρωί. Ανώνυμος πληροφοριοδότης διοχέτευσε στην ιστοσελίδα, βραβευμένη για τις αποκαλύψεις της και την προστασία των πηγών, τις εικόνες της αιματοχυσίας που συνέβη στη Βαγδάτη στις 12 Ιουλίου 2007.



Το Πεντάγωνο υποχρεώθηκε να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα των εικόνων, ενώ ταυτόχρονα βρισκόταν στη δυσάρεστη θέση να παραδεχθεί ότι οι πέντε θάνατοι αμάχων στην επαρχία Πακτιά, φέτος στις 12 Φεβρουαρίου, ήταν όντως έργο «της διεθνούς δύναμης», δηλαδή των ανδρών των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων. Την Κυριακή, οι «Τάιμς» του Λονδίνου είχαν δημοσιεύσει την έρευνα του δημοσιογράφου Τζερόμ Στάρκι, ο οποίος, αντί να πιστέψει την επίσημη εκδοχή («οι νεκροί ήταν αντάρτες, οι δύο έγκυοι, που βρέθηκαν επίσης νεκρές, είχαν δολοφονηθεί με μαχαίρια πολύ πριν από τη μάχη), διακινδύνευσε να ταξιδέψει στο απομακρυσμένο χωριό και να ρωτήσει τους επιζώντες.

«Το ΝΑΤΟ λέει ψέματα», ήταν το συμπέρασμα του Στάρκι, «και αν δεν τσεκάρουμε τους ισχυρισμούς τους, περνούν για αλήθειες».

ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: