"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Γερμανικό θαύμα από φτηνά χέρια Ελλήνων μεταναστών

Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Στις 30 Μαρτίου συμπληρώθηκαν πενήντα χρόνια από το γερμανο-ελληνικό σύμφωνο εργασίας. Τη συμφωνία δηλαδή ανάμεσα στις δύο χώρες, που όριζε τους κανονισμούς για την οργανωμένη μετανάστευση και επάνδρωση των βιομηχανιών της Γερμανίας με εργατικό δυναμικό από την Ελλάδα.
Δεν ήμασταν όμως μόνον εμείς οι «γκασταρμπάιτερ» που ήρθαν εδώ κατά εκατοντάδες χιλιάδες για να δώσουν με το αίμα τους ζωή στη ρημαγμένη μεταπολεμική οικονομία της Γερμανίας. Τούρκοι, Ιταλοί, Γιουγκοσλάβοι, Ισπανοί, Πορτογάλοι, ήταν οι εθνότητες που μαζί με εμάς σήκωσαν το βάρος του λεγόμενου γερμανικού οικονομικού θαύματος. Ολοι αυτοί οι εργάτες ήρθαν στη Γερμανία με την προοπτική να ζήσουν και να εργαστούν εδώ ορισμένα χρόνια, να αποταμιεύσουν χρήματα και κατόπιν να γυρίσουν πίσω στις πατρίδες τους. Μικρή μειοψηφία είναι όμως όσοι κατάφεραν να κάνουν κάτι τέτοιο. Οι περισσότεροι από τους «γκασταρμπάιτερ» έμειναν στη Γερμανία, την έκαναν δεύτερη πατρίδα τους και άλλαξαν δραστικά την εικόνα της γερμανικής κοινωνίας, μεταβάλλοντάς τη σε πολυπολιτισμική.

Σε καμιά περίπτωση η Γερμανία δεν θα είχε την τεράστια οικονομική ανάπτυξη των τελευταίων δέκα ετών, χωρίς τη φτηνή εργασία που πρόσφεραν οι εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Χωρίς την παρουσία τους και τη σκληρή δουλειά τους, η χώρα θα ήταν σήμερα πολύ διαφορετική. Μεγάλο μερίδιο στην επιτυχημένη αυτή ιστορία έχουν και οι 400.000 συμπατριώτες μας, που στις αρχές της δεκαετίας του '60 έφταναν μαζικά από τη φτωχή και διαλυμένη από την Κατοχή και τον Εμφύλιο Ελλάδα. Η ιστορία των Ελλήνων της Γερμανίας είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα επιτυχημένης ένταξης σε μια ξένη κοινωνία. Μπορεί σήμερα οι Ελληνες που ζουν στη Γερμανία να μην αριθμούν πάνω από 300 χιλιάδες, είναι όμως, όπως παραδέχονται όλες οι γερμανικές επίσημες αρχές, μια εθνική κοινότητα που σε πολύ μεγάλο βαθμό έχει ενταχθεί με πλήρη επιτυχία στη γερμανική κοινωνία. Πολλοί από τους Ελληνες βιομηχανικούς εργάτες της δεκαετίας του '60 είναι σήμερα πετυχημένοι επιχειρηματίες, κυρίως στο χώρο των εστιατορίων.

Τα παιδιά τους, σε μεγάλο ποσοστό, έχουν σπουδάσει και έχουν καταλάβει υψηλές θέσεις σε επιχειρήσεις, οργανισμούς, αλλά ακόμη και στο γερμανικό Δημόσιο. Κάποιοι έχουν καταφέρει να εισέλθουν με επιτυχία και στη γερμανική πολιτική σκηνή, όπως για παράδειγμα ο Γιώργος Χατζημαρκάκης, γιος μετανάστη από την Κρήτη, ευρωβουλευτής εδώ και χρόνια με το FDP. Ανάλογα παραδείγματα υπάρχουν αρκετά τις τελευταίες δεκαετίες. Πάνω από 12.000 συμπατριώτες μας απέκτησαν τα τελευταία χρόνια και τη γερμανική υπηκοότητα. Οι μεγαλύτερες κοινότητες των Ελλήνων στη Γερμανία εξακολουθούν να βρίσκονται κοντά στα βιομηχανικά κέντρα της χώρας. Η Στουτγάρδη, με 70.000 Ελληνες, είναι μια «ελληνική πόλη». Το ίδιο και το Μόναχο, αλλά και οι μητροπόλεις της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: