Πρόγραμμα του ΑΠΘ που θα «έσωζε» τις αερομεταφορές έμεινε στα συρτάρια
Ενα πρόγραμμα που θα μπορούσε να μετρήσει τη σύσταση και την ποιότητα της ηφαιστειακής τέφρας και να βοηθήσει ριζικά στις αερομεταφορές μένει ανενεργό λόγω επανειλημμένων αναβολών στον χρόνο υποβολής προτάσεων για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Πρόκειται για την ερευνητική πρόταση Εκτίμησης Ηφαιστειακού Κινδύνου, του τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Γεωλογίας, Σπύρο Παυλίδη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η έκρηξη του ηφαιστείου της Ισλανδίας αιφνιδίασε την Ευρώπη, καθώς σε καμία χώρα δεν μετριέται η σύσταση και η πυκνότητα των αερίων μιας ηφαιστειακής έκρηξης, του καπνού, των υδρατμών και της τέφρας, στην έκταση που μετριούνται οι άλλοι ρύποι».
Οπως επισημαίνει ο Σπ. Παυλίδης, η ηφαιστειακή τέφρα διαφέρει από ηφαίστειο σε ηφαίστειο, ακόμη και από ηφαιστειακή έκρηξη σε ηφαιστειακή έκρηξη του ίδιου ηφαιστείου.
«Θα μπορούσαμε να είχαμε άμεσα από τους Ισλανδούς επιστήμονες την πληροφορία για τη σύσταση της ηφαιστειακής τέφρας. Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα ήμασταν σε θέση να υπολογίσουμε το ειδικό βάρος των σωματιδίων της τέφρας, να συνδυάσουμε τις μετεωρολογικές συνθήκες και να βρούμε πού θα κινηθεί το ηφαιστειακό νέφος, με ποια ταχύτητα και ποια θα είναι η πυκνότητά του σε διάφορες περιοχές. Ετσι θα μπορούσαμε να ενημερώσουμε έγκαιρα και έγκυρα στη χώρα μας και η Ελλάδα τις άλλες χώρες για το πού θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν πτήσεις, ακόμη και υπό το ηφαιστειακό νέφος, επειδή θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τον βαθμό αραίωσής του ανά περιοχή», υπογραμμίζει ο Σπ. Παυλίδης.
πηγη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ,
ΕΡΕΥΝΕΣ,
ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου