"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


11 προτάσεις απο το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο για τόνωση του τουρισμού και έξοδο από την κρίση

«Ο τουρισμός μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση», τονίζει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ), καθώς ήταν και παραμένει ένας από τους σημαντικότερους και δυναμικότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, ενώ για πολλές περιοχές της χώρας αποτελεί την κεντρική ή τη μόνη πλουτοπαραγωγική πηγή. Μάλιστα το ΞΕΕ προτείνει και συγκεκριμένη δέσμη μέτρων, που αν υιοθετηθούν θα συμβάλουν στην τόνωση του τουρισμού και κατ΄ επέκταση στη γρηγορότερη έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Ειδικότερα:

1 Για την αύξηση του ΦΠΑ το ΞΕΕ προτείνει σε πρώτη φάση την απορρόφηση της αύξησης του 1% (από 9 σε 10%) και στη συνέχεια μείωση του συντελεστή ΦΠΑ κατά 3% στις υπηρεσίες ύπνου και τροφής εντός των ξενοδοχειακών καταλυμάτων, ώστε το ελληνικό τουριστικό προϊόν να είναι ανταγωνιστικό προς τις άλλες χώρες της ευρωζώνης (Γαλλία 5,5%, Ισπανία - Γερμανία 7%, Ολλανδία 6% κ.λπ.).

2 Ανάπτυξη στρατηγικών υποδομών (π.χ. γήπεδα golf, μαρίνες) και άμεση εξειδίκευση του ατελούς ειδικού χωροταξικού σχεδίου για τον τουρισμό.

3 Αμεση άρση όλων των ισχυόντων ακόμη περιορισμών του cabotage για τη δρομολόγηση και νέων κρουαζιέρων από ελληνικά λιμάνια και κυρίως από τον Πειραιά (ανάπτυξη του Πειραιά σε hub κρουαζιερόπλοιων). Τούτο, πέραν των άλλων, θα αποφέρει, άμεσα, ετήσια τουριστικά έσοδα άνω των 500 εκατ. ευρώ, με προοπτική περαιτέρω αύξησής τους πάνω από το 1 δισ. ευρώ.

4 Βελτίωση των ναυτιλιακών συνδέσεων και παράλληλα βελτίωση των βασικών λιμανιών και λειτουργία τους με ιδιωτικό management.

5 Διαμόρφωση νέας στρατηγικής αερομεταφορών και άμεση εφαρμογή προγράμματος κινήτρων προσέλκυσης τακτικών και χαμηλού κόστους πτήσεων στη χώρα μας σε 8μηνη ή 12μηνη βάση. Δημιουργία ειδικής υπηρεσίας της ΥΠΑ για την υλοποίηση του προγράμματος (πώληση των slots) με συμμετοχή των φορέων του τουρισμού και των αεροπορικών εταιρειών.

6 Θεσμοθέτηση των πηγών και του τρόπου καθορισμού του ύψους των κονδυλίων που διατίθενται κάθε χρόνο για το μάρκετινγκ του τουρισμού, καθώς και του τρόπου προγραμματισμένης και διαφανούς διαχείρισης των κονδυλίων αυτών.

7 Για την υπερπροσφορά ξενοδοχείων στις τουριστικές περιοχές, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο προτείνει τουλάχιστον 2ετή αναστολή των κινήτρων του Αναπτυξιακού Νόμου για τη δημιουργία νέων μονάδων στις τουριστικά ανεπτυγμένες περιοχές της χώρας. Η παροχή κινήτρων να ισχύει για τις μη ανεπτυγμένες τουριστικά περιοχές, καθώς και για επενδύσεις εκσυγχρονισμού των ξενοδοχείων (ανεξαρτήτως κατηγοριών).

8 Επαναφορά του καθεστώτος υπολογισμού της αξίας των ακινήτων των ξενοδοχείων για τον ΦΜΑΠ, που ίσχυε για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις μέχρι το 2007. Οπως σημειώνει ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Γιώργος Τσακίρης, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι τα κτίρια των ξενοδοχείων αποτελούν «εργαλείο δουλειάς», όπως επίσης ότι τα γήπεδα των ξενοδοχείων (τα οποία έχουν εξαιρετικά υψηλή αξία σε σχέση με το σύνολο των επενδυμένων κεφαλαίων -παραλιακά οικόπεδα ή κεντρικά αστικά ακίνητα- σε σχέση με τα χαμηλής αξίας γήπεδα π.χ. των βιομηχανικών επενδύσεων) συνεισφέρουν τα μέγιστα στην «προστιθέμενη αξία» του τουριστικού προϊόντος και παράλληλα δεν έχουν τη δυνατότητα αλλαγής της χρήσης των.

9 Εκπόνηση και εφαρμογή ενός προγράμματος εγγυημένου δανεισμού των επιχειρήσεων, στα πρότυπα του ΤΕΜΠΕ. Παράταση της αναστολής για ένα ακόμη έτος της καταβολής της εισφοράς του Ν.128/75 για το σύνολο των δανείων. Αμεση καταβολή των οφειλομένων από τον ΟΑΕΔ προς τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις εποχικής λειτουργίας.

10 Καταβολή στις επιχειρήσεις των οφειλόμενων δόσεων του αναπτυξιακού και ΕΣΠΑ, καθώς και της επιστροφής του ΦΠΑ από τις πραγματοποιηθείσες επενδύσεις.

11 Αμεση εκπόνηση ενός σχεδίου για την ασφάλεια και την αστυνόμευση ειδικά του κέντρου της Αθήνας, με συνεργασία όλων των φορέων, (υπουργείων Προστασίας του Πολίτη, Υγείας, Δικαιοσύνης, Δήμου, Νομαρχίας κ.ά.).

πηγη ΕΘΝΟΣ

ΑΓΡΥΠΝΟΣ ΦΡΟΥΡΟΣ
Για το ΧΑΛΙ στον πολιτισμό και τους αρχαιολογικούς χώρους γιατί ΔΕΝ βγάζετε ΑΧΝΑ ρε Μάγκες?
Το "marketing" και τα εγγυημένα δάνεια είναι πιό επείγοντα?

1 σχόλιο:

vraveion είπε...

Τὸ Ξενοδοχειακὸ Ἐπιμελητήριο καλὰ θὰ κάνει νὰ ἀναγκάσει τὰ μέλη του νὰ παρέχουν καλύτερες ὑπηρεσίες στοὺς πελάτες τους καὶ ἀς ἀφήσουν τὶς δικαιολογίες στὴν ἄκρη.
Μιὰ ἰδέα γιὰ τὶς "καλὲς"ὑπηρεσίες τῶν Ξενοδόχων μπορεῖτε νὰ δεῖτε στὸ:
http://vraveiontiskouradas.blogspot.com