"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΑΝΕΛέητο ΣΟΥΡΓΕΛΟΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΙΚΟ: Η μικρή Βενεζουέλα



Η Βενεζουέλα κατόρθωσε να χρεοκοπήσει με όλους τους τρόπους, ως χώρα, ως τραπεζικό σύστημα, ως κοινωνία, παρά το γεγονός ότι διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο. 


Οι πολυπληθείς ψεκασμένοι υποστηρίζουν ότι αυτό οφείλεται σε κάποιου είδους εμπάργκο των ΗΠΑ και του Σόρος, που δεν θέλουν να πετύχει σε καμία χώρα το πείραμα του σοσιαλισμού, για να κρατήσουν όρθια την απάτη του καπιταλισμού, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι ο σοσιαλισμός οδηγεί σε χρεοκοπία, ιδίως όταν οι επικεφαλής των σοσιαλιστικών πειραμάτων είναι λαϊκιστές, απατεώνες, φανατικοί και ανίδεοι, όπως είναι οι ηγέτες της Βενεζουέλας.


Ο πακτωλός κεφαλαίων που εισέρρεαν στη Βενεζουέλα τις καλές εποχές δεσμεύθηκε σχεδόν πραξικοπηματικά από τον λαϊκιστή Τσάβες για να διοχετευθεί στην εξαγορά πολιτικής επιρροής μέσα από τη γενναία αύξηση των εισοδημάτων και των ωφελημάτων και κυρίως μέσα από τις επιδοτήσεις για όλα, από τα εγχώρια αγαθά έως τις εισαγωγές, προκειμένου να συμπιεστούν τεχνητά οι τιμές προϊόντων και υπηρεσιών. Μέριμνα για τον εκσυγχρονισμό των πετρελαϊκών και των άλλων υποδομών δεν υπήρχε, με αποτέλεσμα, όταν η τιμή του πετρελαίου κατέρρευσε, η Βενεζουέλα να μην έχει τη δυνατότητα να εξάγει πετρέλαιο με κέρδος και να χάσει σημαντικό μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς. Η επιδοτούμενη από το πετρέλαιο οικονομία κατέρρευσε και μια πλούσια χώρα καταστράφηκε εξαιτίας μιας σοσιαλιστικής πολιτικής γαρνιρισμένης με κομμουνιστικά ιδεώδη και αρκετό πλεόνασμα μίσους για τη «μεσαία και ανώτερη τάξη».


Η θλιβερή περίπτωση της Βενεζουέλας θυμίζει την πορεία της ΔΕΗ τα τελευταία χρόνια. Παρά τις προσπάθειες των διοικήσεών της, συμπεριλαμβανομένης και της σημερινής του κ. Μανόλη Παναγιωτάκη, η ΔΕΗ αναγκάστηκε να συσσωρεύσει τεράστιο χρέος, που αγγίζει τα 3,7 δισ. ευρώ, 8-9 φορές μεγαλύτερο από τα λειτουργικά κέρδη της, παρά το γεγονός ότι υπήρξε μονοπώλιο και μέχρι σήμερα διατηρεί πάνω από το 80% της αγοράς. Οι σοσιαλιστικές προτροπές «Δεν πληρώνω», στις οποίες πρωτοστάτησαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ και η Χ.Α. μετά το 2011, ανέβασαν τις ανείσπρακτες οφειλές στα 3,5 δισ. ευρώ. Και όλα αυτά όταν όλες οι κυβερνήσεις επέβαλαν στη ΔΕΗ να έχει τα χαμηλότερα τιμολόγια στην Ε.Ε., αφού η αριστερή σκέψη και πράξη δεν ενεργοποιήθηκε στην Ελλάδα το 2015, αλλά ροκανίζει την οικονομία σαν μια επιχείρηση δολιοφθοράς ήδη από τη δεκαετία του ’60.


Οι αριστεροί και οι ομοτράπεζοι ακροδεξιοί των ΑΝΕΛ που κατακεραύνωναν κάθε σχέδιο για την αναδιοργάνωση της ΔΕΗ, από τότε που άρπαξαν τις καρέκλες...


 δεν τους καίγεται καρφί.  


Με το πρόσχημα ότι δήθεν δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς λόγω μνημονίου, την καταδίκασαν να μειώσει το ποσοστό της στην αγορά στο 50% έως το 2020. 


Πώς θα ορθοποδήσει η εταιρεία; 


Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα ορθοποδήσει. 


Θα γίνει μια μικρή Βενεζουέλα και είναι ήδη ένας κακός οιωνός για όλα αυτά που μπορεί να πάθει και η χώρα αν συνεχίσει να κινείται στη σφαίρα του σοσιαλιστικού υπερρεαλισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: