"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΣΟΥΡΓΕΛΟΞΕΦΤΙΛΑΡΑΔΙΚΟ - ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΚΗΦΗΝΟΚΑΤΣΑΠΛΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Κύριε Γαβρόγλου, ταιριάζετε περισσότερο στο Next Top Model!Δεν σας ειρωνεύομαι, πρίγκιπα της απο-εντατικοποίησης και της χαλαρότητας. Το αντίθετο! Μπορεί να νομίζετε ότι πρόκειται για πρόταση που σας υποτιμά, αλλά πριν την απορρίψετε, δείτε τη γενική εικόνα. Ή τουλάχιστον σκεφτείτε το σοκ που ζήσατε, όταν οι «ντουντουκοφόροι» μπήκαν στο γραφείο σας...

 
Και δεν αναφέρομαι στο σοκ να κλωτσάει κάποιος την πόρτα σου και να μπαίνει μέσα φωνάζοντας. Αυτά είμαι σίγουρος ότι τα έχετε ξεπεράσει. Για να μην πω ότι κάπου τους βλέπατε σαν παιδιά σας. Και σίγουρα σκεφτήκατε ότι αν αυτοί κρατήσουν τον δυναμισμό τους μέχρι το Πανεπιστήμιο, έχετε επιτέλους τα «Τάγματα Εκκαθάρισης Ρουβίκωνα» που ονειρεύεστε. Αυτά, δηλαδή, που εσείς ονομάζετε κατ’ ευφημισμό «Ρωμαλέο Φοιτητικό Κίνημα». Και που θα βγάλουν το φίδι από την τρύπα, χωρίς εσείς να χρειαστεί να γίνετε «κακός». Αρκεί να τους εκπαιδεύσετε λίγο στις μάχες σώμα με σώμα εντός εκπαιδευτικών κτιρίων.

 
Το μεγάλο σοκ για εσάς πρέπει να ήρθε μόλις καταλάβατε ότι σκοπός της επίσκεψής τους δεν ήταν να σας αποθεώσουν. Ούτε να σας σφίξουν το χέρι από ευγνωμοσύνη επειδή κάνατε το μόνιμο όραμα της «μη εντατικοποίησης» πραγματικότητα. Ελάτε, μην το αρνείστε. Σας είδα στο video να τους κοιτάζετε με κρυφό καμάρι. Και να περιμένετε να έρθουν κοντά σας έχοντας το ύφος κάποιου που περιμένει να ανακοινώσουν το όνομά του σε βραβεία.
 
 
Και αντί γι’ αυτό άρχισαν να σας φωνάζουν, οι αχάριστοι. Καμία εκτίμηση για την κατάργηση των λατινικών, για την έναρξη των μαθημάτων μια ώρα αργότερα. Σας μιλούσαν για διάλυση του Πανεπιστημίου, λες και είναι κάτι κακό! Μέχρι και το πόρισμα Παρασκευόπουλου, το «άγιο Δικοπότηρο» που λέει ξεκάθαρα «κάντε ό,τι θέλετε δεν θα αλλάξουμε τίποτα», έπιασαν στο στόμα τους! Που εσείς το έχετε, όπως έχει ο Παναθηναϊκός το Γουέμπλεϊ. Τιμή σας και καμάρι σας. Ναι, σε εκείνο το σημείο δείξατε πραγματικά ενοχλημένος...

 
Κατά τα άλλα τους αντιμετωπίσατε με στοργή. Με αλλεπάλληλα «συμφωνώ μαζί σας». Ενώ τους λέγατε με νόημα ότι «δεν έχουν καταλάβει το νομοσχέδιο»... Αλλά τα νέα παιδιά έχουν αυτό τον ενθουσιασμό που τα εμποδίζει να πιάσουν τα υπονοούμενα. 


Τι ήθελαν, δηλαδή;  


Να τους πείτε ευθέως ότι μόνο ένας τρόπος υπάρχει να συνδεθεί το πτυχίο με την αγορά εργασίας και ταυτόχρονα και να μην υπάρχει εντατικοποίηση των σπουδών και να μην αποτελούν ένα «φτηνό εργατικό δυναμικό που καλύπτει τις ανάγκες των επιχειρήσεων και των εφοπλιστών», όπως έλεγαν. Είναι ο τρόπος που εφαρμόζετε ήδη: να προσληφθούν στο Δημόσιο! Κρίμα που υπήρχαν οι κάμερες και δεν μπορούσατε να μιλήσετε ανοιχτά.

 
Τι θέλουν, δηλαδή; 


Να βγουν στην ανταγωνιστική αγορά εργασίας και να πληρώνουν φόρους σαν κορόιδα αντί να είναι εκείνοι που πληρώνονται από τους φόρους των άλλων; 


Εσείς φροντίζετε γι’ αυτούς. Ώστε η πορεία τους προς το δημόσιο να γίνει μονόδρομος. Μάλλον γι’ αυτό τους αντιμετωπίζατε λίγο με στοργή και συγκατάβαση. Σαν μελλοντικούς σας «πελάτες». Δηλαδή, ψηφοφόρους σας. Που θα εξαρτώνται από εσάς για πάντα αφού το πτυχίο τους δεν θα τους δίνει άλλη λύση. Δεν φτάνει που τους βοηθάτε να αποφύγουν τον πονοκέφαλο και τους μπελάδες στο μέλλον, σας φωνάζουν κιόλας.
 

Κανονικά έπρεπε να τους βάλετε να δουν το Greece’s Next Top Model για να καταλάβουν τι θα τους περίμενε, αν δεν είχαν εσάς!  


Μια Καγιά θα τους περίμενε. Φανταστείτε, δηλαδή, να ήταν η Βίκυ Καγιά υπουργός Παιδείας. Και να τους μιλάει σκληρά χωρίς να τους χαϊδεύει, όπως εσείς. Και να τους λέει ότι πρέπει να κάνουν θυσίες και γενικά να ξεβολευτούν και να ιδρώσουν (δηλαδή να κόψουν τα μαλλιά τους!) αν θέλουν να γίνουν επαγγελματίες μοντέλα και να μη μείνουν για πάντα «οι ωραίες τις γειτονιάς».

 
Δηλαδή, εσείς να προσπαθείτε να απαλλαγείτε από αυτούς με τις φιλοδοξίες περί αριστείας και περί καριέρας για να εξασφαλίσετε τους μελλοντικούς σας ψηφοφόρους που ονειρεύονται το βόλεμα – άσχετα αν καμιά φορά πετάτε και καμιά κατάρα για το brain drain, έτσι, για τα μάτια του κόσμου, και να έχετε την Καγιά να σας κάνει χαλάστρα. Λες και δεν μας έχει πει ο Καρανίκας τι σημαίνει καριέρα. Χολέρα! Μάλιστα. Και σημαίνει επίσης άνθρωποι που στέκονται στα πόδια τους και δεν έχουν καμιά ανάγκη να σας ακολουθούν πιστά. Με άλλα λόγια, ο βασικός σας εφιάλτης!

 
Γι’ αυτό θα έπρεπε να σκεφτείτε σοβαρά...

 μήπως ταιριάζατε καλύτερα στο Greece’s Next Top Model… Γιατί εκεί τα παιδιά σάς χρειάζονται περισσότερο. Να τα καθησυχάζετε και να τους λέτε ότι όλα είναι ΟΚ. Και ότι καλύτερα να είναι οι ωραίοι της γειτονιάς –δηλαδή της φοιτητικής παράταξης– παρά να τρελαίνονται με διαγωνισμούς και αριστείες.

 
Αφήστε που, όπως απαίτησαν και οι «επισκέπτες» σας «να μην πετιέται κανένα παιδί εκτός Πανεπιστημίου» (δηλαδή να περνάνε όλα, άσχετα αν αυτό δεν είναι πολύ καλό για την ανταγωνιστικότητα του πτυχίου…), θα μπορούσατε να εφαρμόσετε το ίδιο και στα μοντέλα της εκπομπής. Να μη φεύγει καμία εκτός παιχνιδιού. Και βοηθήστε τις, όταν τελειώσουν, να μην ψάχνουν τι θα κάνουν μετά. Αρκεί να ξεχάσουν τα συμβόλαια στο Παρίσι και να περιμένουν κι αυτές τον διορισμό τους στο δημόσιο. Αφού, όπως φάνηκε, είναι κι αυτές σαν τους μαθητές που σας επισκέφθηκαν: Δεν θέλουν την εντατικοποίηση. Και θέλουν η αγορά εργασίας να τις δεχθεί χωρίς να χρειαστεί να αλλάξουν και να γίνουν καλύτερες. Σα να λέμε, είστε φτιαγμένοι ο ένας για τον άλλον... Σκεφτείτε το.

 
Υ.Γ. Τι φάση αυτή με το γραφείο σας; Κι εμείς καμιά φορά κάνουμε τέτοιο μπάχαλο για να φανεί ότι δουλεύουμε, αλλά εσείς το παρακάνατε. Αφήστε που δίνετε κακό παράδειγμα εντατικοποίησης!

 
Η μετάφραση της εβδομάδας

ΡΕΝΑ ΔΟΥΡΟΥ
«Χρησιμοποιούν την εθνική τραγωδία στην ανατολική Αττική ως εργαλείο πολιτικής εξόντωσης».

 
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ
«Είναι άδικο να χρησιμοποιούν την πραγματικότητα που ανέδειξε την ανεπάρκειά μου για να με χαρακτηρίσουν ανεπαρκή! Γιατί, προφανώς, αυτό είναι το μόνο που με ενδιαφέρει από την τραγωδία στο Μάτι».
Δεν υπάρχουν σχόλια: