"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗ ΣΟΥΡΓΕΛΑ - ΕΘΝΙΚΑ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛέητα ΞΕΦΤΙΛΙΚΙΑ: Η διπλωματία δεν είναι ζαριές τσαρλατάνων

Την προηγούμενη εβδομάδα και ενώ μαινόταν ο πόλεμος μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας, το τουρκικό σκάφος «Μπαρμπαρός» έβγαινε στα ανοικτά της Κύπρου θέλοντας να δημιουργήσει ένταση στην ευρύτερη περιοχή.

 
Κοτζιάς και Καμμένος τσακώνονταν στο Υπουργικό Συμβούλιο για τις Πρέσπες και τα μυστικά κονδύλια και οι Τούρκοι συνέχιζαν τις προκλήσεις τους.

 
Στην τελετή παράδοσης – παραλαβής του περασμένου Σαββάτου στο ΥΠΕΞ, ο κ. Κοτζιάς, με τη σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού, προχωρούσε σε ανακοίνωση για την πρόθεση επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων από 6 σε 12 ναυτικά μίλια με Προεδρικό Διάταγμα, ξεκινώντας από το Ιόνιο.

 
Ο ίδιος αποχώρησε βεβαίως από το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά η εξαγγελία του ήδη προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, την αντίδραση της Αγκυρας, η οποία θεωρεί αιτία πολέμου την επέκταση των χωρικών υδάτων.

 
Ασφαλώς τα επιχειρήματα των Τούρκων δεν βασίζονται στις διεθνείς συνθήκες, αποτελούν παλιά τακτική της Αγκυρας που θέλει να δημιουργήσει γκρίζες ζώνες και τετελεσμένα στο Αιγαίο. Ωστόσο, η διπλωματία δεν πρέπει να μετατρέπεται σε μια ζαριά που πέφτει στην τύχη, αλλά όλες οι κινήσεις πρέπει να γίνονται με τακτική σκακιστή.

 
Είναι βέβαιο ότι από την ελληνική πλευρά περίμεναν τις αντιδράσεις που θα είχε η κίνηση Κοτζιά. Προκαλεί όμως απορίες πώς μια τέτοια σημαντική διπλωματική πρωτοβουλία γίνεται κυριολεκτικώς στον αέρα από έναν παραιτηθέντα υπουργό χωρίς προηγούμενη συζήτηση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης για να διαμορφωθεί μια κοινή εθνική στάση ως προς τον τρόπο υλοποίησης της επέκτασης χωρίς κραδασμούς.

 
Αλλωστε όλες οι κυβερνήσεις, από τη δεκαετία του 1980, μιλούσαν για επέκταση των εθνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ., αλλά δεν το είχαν πράξει.

 
Χρειάζεται...

 σοβαρότητα και αυξημένη προσοχή από την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να μη γίνονται κινήσεις – πυροτεχνήματα, ιδιαίτερα τώρα που η Τουρκία είναι αποσταθεροποιημένη οικονομικά και ο Ερντογάν ανοιγοκλείνει μέτωπα κατά το δοκούν.


Δεν υπάρχουν σχόλια: