Δεκέμβριος 2012: Ομάδα κουκουλοφόρων εισέβαλε στον χώρο της Πρυτανείας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, αναζητώντας τον Πρύτανη, ο οποίος εκείνη την ώρα απουσίαζε. Αφού τρομοκράτησε το προσωπικό της Πρυτανείας, το υποχρέωσε να ανοίξει το γραφείο του Πρύτανη. Στη συνέχεια επιδόθηκε σε μεγάλης έκτασης βανδαλισμούς και καταστροφές.
Νοέμβριος 2013: Φοιτητές «χτίζουν» με βιβλία την πόρτα του γραφείου του Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο ως ένδειξη συμπαράστασης στους διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ, που θα έμπαιναν σε διαθεσιμότητα
Νοέμβριος 2014: Φοιτητές αδειάζουν σακούλες με βουνά σκουπιδιών στο γραφείο του αντιπρύτανη του ΕΚΠΑ, κ. Αντώνη Καλοκαιρινό, ως αντίδραση για τις κακές συνθήκες καθαριότητας του Πανεπιστημίου.
Ιούνιος 2017: Ομάδα φοιτητών εισέβαλε στο γραφείο του πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας-Θράκης απαιτώντας να τους πει τις απόψεις του για το ΝΑΤΟ. Στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του Πανεπιστημίου και βανδάλισαν το μαρμάρινο δάπεδο της εισόδου και τους τοίχους με συνθήματα.
Δεκέμβριος 2017: Επίθεση από κουκολοφόρους στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας-Θράκης. Όπως ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους: «Στις 20/12 επισκεφτήκαμε το γραφείο της πρυτανείας του ΠΑΜΑΚ, όπου με απλά μέσα βανδαλίσαμε το γραφείο του πρύτανη στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα, πως τα λεγόμενα και οι πράξεις του καθενός φέρνουν και τις ανάλογες συνέπειες». Οι βανδαλισμοί έγιναν και με αφορμή συζήτηση που είχε ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ, Αχιλλέας Ζαπράνης, με φοιτητές στο γραφείο του κατά τη διάρκεια της οποίας, όπως υποστηρίζουν, ο κ. Ζαπράνης είχε «ειρωνική διάθεση». Οι κουκουλοφόροι είχαν πετάξει μπογιές στα γραφεία, ενώ χρησιμοποιώντας λοστούς και σφυριά προκάλεσαν εκτεταμένες φθορές σε τζάμια και ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Δεκέμβριος 2017: Δεκαπέντε άτομα με κράνη και κρατούσαν στυλιάρια επιτέθηκαν σε φοιτητές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών στο κτίριο «Κωστής Παλαμάς», που ανήκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Οι άγνωστοι δράστες χτύπησαν άγρια φοιτητές, με αποτέλεσμα τέσσερις εξ αυτών να διακομιστούν με ασθενοφόρα στο νοσοκομείο, ενώ προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στο κτίριο.
Μάρτιος 2018: Στο Πανεπιστήμιο Πειραιά εισέβαλε ομάδα κουκουλοφόρων που διαμαρτύρονταν για τις διώξεις Ρωμανού-Ντάλιου κλπ, σε αίθουσα που έκανε μάθημα η διεθνολόγος με ειδίκευση σε θέματα διεθνούς τρομοκρατίας Μαίρη Μπόση. Οι κουκουλοφόροι περιέλουσαν την καθηγήτρια με μπογιές, ενώ πριν φύγουν την απείλησαν «για τα χειρότερα». Το μάθημα διεκόπη, καθώς η αίθουσα γέμισε με μπογιές.
Μια λίστα χωρίς τέλος, σε ένα κακοπαιγμένο επί χρόνια έργο, με μία ειδοποιό διαφορά.
Πριν τα μνημόνια η κοινωνία έδειχνε (εξοργιστική έστω) ανοχή σε τέτοιου τύπου συμπεριφορές. Τα τελευταία χρόνια τις υποδαυλίζει. Έφτασε να τις αποθεώσει. Και οι φωνές όσων έλεγαν ότι όλα αυτά οδηγούν σε κοινωνία-ζούγκλα, στοχοποιούνταν ώστε να εξουδετερωθούν.
Οι πιτσιρκικάδες που είδαν τους γονείς τους να «αγανακτούν» και να μουτζώνουν τη Βουλή ζητώντας κρεμάλες, έγιναν φερέφωνά τους. Η νέα γενιά άρχισε να συμπεριφέρεται σαν τους εργατοπατέρες, να μιλάει με κλισέ, να τσιτάρει παρωχημένα συνθήματα. Νεοσυντηρητικοί μεταμφιεσμένοι σε προοδευτικούς.
Δεν διαδηλώνουν διότι τα πανεπιστήμια έχουν καταντήσει ορμητήρια εμπόρων ναρκωτικών ή αποθήκες μαϊμού εμπορευμάτων.
Δεν διαμαρτύρονται που αντιδημοκρατικές και παράνομες ομάδες έχουν κάνει γραφεία εντός των πανεπιστημίων. Γιατί συνεχώς υποβαθμίζεται το επίπεδό τους. Γιατί δεν είναι συνδεδεμένα με την αγορά εργασίας.
Διαδηλώνουν για τα ακριβώς αντίθετα: «για να μην περάσει η εμπορευματοποίηση», «η σύνδεση της γνώσης με την αγορά», «να μην περάσει η εντατικοποίηση», «να μην καταργηθεί το άσυλο». Διαδηλώνουν, δηλαδή, οργισμένοι για να μην αλλάξει τίποτα.
Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια:
Ο τότε βουλευτής του ΣΥΝ, Τάσος Κουράκης, είχε ταξιδέψει ως την Ξάνθη για να υπερασπιστεί στο δικαστήριο όσους έχτισαν τότε την είσοδο του γραφείου του αντιπρύτανη, Θ. Καραμπίνη. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνασπισμού: «Ο Τάσος Κουράκης επαίνεσε τη στάση των φοιτητών, οι οποίοι υπερασπίστηκαν τον δημόσιο χαρακτήρα του πανεπιστημίου και καταφέρθηκε κατά του εισαγγελέα, ο οποίος στοχοποίησε τους έξι φοιτητές, που υλοποιούσαν απόφαση του συλλόγου τους, στρεφόμενος εμμέσως κατά του πανεπιστημιακού ασύλου».
Για κάποιους, η εικόνα του νεαρού πάνω στο γραφείο του υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ ήταν απλά η απόδειξη ότι η ιστορία εκδικείται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου