"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ - ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: Στην Αντίς Αμπέμπα τα παιδιά των Ελλήνων τίμησαν την επέτειο του ΟΧΙ

Φοιτούν στα ελληνικά σχολεία της Αντίς Αμπέμπα που υπάγονται στο ελληνικό υπουργείο Παιδείας και είναι παιδιά Ελλήνων δεύτερης και τρίτης γενιάς με όνειρο να φοιτήσουν κάποια μέρα στην Ελλάδα.  


Αν και δεν μπορούν να ταξιδέψουν εύκολα στη χώρα καταγωγής τους, εντούτοις οι «ξεχασμένοι» Έλληνες της Αιθιοπίας την περασμένη Κυριακή, ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, το πρωί παρακολούθησαν τη δοξολογία στο ναό του Αγίου Φρουμεντίου και το απόγευμα πήγαν στην αίθουσα εκδηλώσεων της ελληνικής κοινότητας για να καμαρώσουν τα παιδιά της κοινότητας στη σχολική γιορτή για το ΟΧΙ.

Η κοινότητα της Αιθιοπίας μπορεί να μην αριθμεί πλέον 6.500 άτομα, όπως συνέβαινε μέχρι τη δεκαετία του 1970, η επόμενη γενιά, όμως, συνεχίζει δυναμικά.

Πολλά παιδιά προέρχονται από μικτούς γάμους, και ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι ότι δεν μπορούν να πάρουν βίζα για την Ελλάδα καθώς έχουν αιθιοπική υπηκοότητα. Ωστόσο αυτά τα παιδιά κουβαλούν την Ελλάδα μέσα τους, όπως αποδείχθηκε κατά τη συμμετοχή τους στις επετειακές εκδηλώσεις που έγιναν υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Ελλάδας στην Αντίς Αμπέμπα.


PONTOS NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια: