"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΑΝΕΛέητο ΣΟΥΡΓΕΛΟΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΙΚΟ: Ωρολογιακή βόμβα ο Νίκος Κοτζιάς



Για τον Αλέξη Τσίπρα και τη συμμαχική του με τους ΑΝΕΛ κυβέρνηση, η παραίτηση του ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά, δεν είναι μια καθόλου μικρή και εύκολη υπόθεση. Οι διάφορες πτυχές της είναι δύσκολες και αρκετά μπλεγμένες. Σίγουρα δε, δεν ήλθαν στην επιφάνεια με αφορμή την αντιπαράθεση Κοτζιά – Καμμένου στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο.

Άλλο συνεργάτης, άλλο φίλος…


Από την άποψη αυτή λοιπόν, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι από την αρχή της πολιτικής τους γνωριμίας, η σχέση του Νίκου Κοτζιά με τον Αλέξη Τσίπρα δεν υπήρξε ποτέ φιλική. Ήταν πάντα μία σχέση πολιτικής συνεργασίας με αρκετές δυσκολίες. Τον τελευταίο χρόνο όμως είχε δοκιμαστεί από πολλά περιστατικά. Και αρκούσε μια ασήμαντη αφορμή, σαν αυτή που τελικά βρέθηκε, για να διαρραγεί. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την σημερινή κυβέρνηση…


Αντιθέτως, η σχέση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο, την «πέτρα του σκανδάλου» στην πρόσφατη διαμάχη που προκάλεσε την παραίτηση Κοτζιά, ήταν – και ως τώρα παραμένει – φιλική. Στο Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν συχνά ότι ο Πάνος Κομμένος έχει κάνει πάρα πολλές υποχωρήσεις. Και αυτό ο πρωθυπουργός το αναγνωρίζει. Ο  Καμμένος, σε αντίθεση με τον Κοτζιά, όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, αναγνώριζε πάντα την πρωτοκαθεδρία του Τσίπρα. Και ήταν ευγνώμων που του έδωσε το υπουργείο Άμυνας.

Αλαζονικός και προσβεβλημένος ο Νίκος Κοτζιάς


Αντιθέτως, ο Νίκος Κοτζιάς θεωρούνταν αλαζονικός. Και ο Τσίπρας τελευταία όλο και πιο συχνά δεν έδειχνε ικανοποιημένος από την ενημέρωση που του παρείχε για τα διπλωματικά. Ήλθαν όμως καί ορισμένα γεγονότα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο να ψυχρανθεί σέ υψηλό βαθμό η σχέση τους:


Η κόντρα του πρώην υπουργού Εξωτερικών με τον διπλωματικό σύμβουλο του πρωθυπουργού Βαγγέλη Καλπαδάκη,


Η αποπομπή του εξαδέλφου του πρωθυπουργού, Γιώργου Τσίπρα, από το υπουργείο Εξωτερικών. Ο πρωθυπουργός τον είχε τοποθετήσει εκεί ως γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων,


Η διαχείριση της πρόσφατης κρίσης με τη ρωσική κυβέρνηση. Αλλά καί τον ίδιο τόν Βλαδίμηρο Πούτιν


Η δυσφορία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου απέναντι στον πρώην ΥΠΕΞ,


Τα παράπονα των Κυπρίων για άστοχους χειρισμούς του Νίκου Κοτζιά σε ζωτικά για αυτούς θέματα.


Η βιασύνη του πρώην ΥΠΕΞ στο Μακεδονικό και οι σχέσεις του με τον αμερικανικό παράγοντα.


Όλα τά παραπάνω αίτια, συν η μή στήριξη του πρωθυπουργού στο κ. Κοτζιά κατά την τελευταία διαμάχη του με τον κ. Καμμένο, οδήγησαν τον τέως υπουργό Εξωτερικών σε παραίτηση. Η οποία μάλλον πίστευε ότι δεν θα γίνει δεκτή. Και αυτό είναι ένα κομβικό σημείο. Ο Νίκος Κοτζιάς σήμερα αισθάνεται προσβεβλημένος. Και όποιος γνωρίζει τον παρορμητικό του χαρακτήρα, αυτό είναι σοβαρό. 

Η ωρολογιακή βόμβα με τα μυστικά κονδύλια


Πρώτον γιατί έχει στα χέρια του την πολυσέλιδη επιστολή παραίτησής του, που ανά πάσα στιγμή μπορεί να φέρει στη δημοσιότητα. 

Δεύτερον, έχει ήδη θέσει επί τάπητος τό καυτό  θέμα της διαχείρισης μυστικών κυβερνητικών κονδυλίων.


Με άλλα λόγια, ο παραιτηθείς υπουργός φέρνει στο προσκήνιο την ασυνέπεια μιας κυβέρνησης που κατηγορούσε τους πάντες για διαφθορά και αδιαφάνεια. Και η οποία όπως αποκαλύπτεται σήμερα διαχειριζόταν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, χωρίς κανέναν έλεγχο.


Το γεγονός αυτό, από μόνο του, ανατρέπει αρκετούς από τους λασπολογικούς σχεδιασμούς του Αλέξη Τσίπρα. Ο οποίος σχεδίαζε να προχωρήσει σε επιθέσεις κατά πολιτικών του αντιπάλων όχι με πολιτικά αλλά με λασπολογικά κριτήρια.


Με άλλα λόγια, όταν ο Πολάκης θά μιλάει γιά φυλακίσεις πολιτικών του αντιπάλων, ενδέχεται να γελάνε καί οι κότες.  


Υπάρχει πρόβλημα έτσι γιά τον κ. Τσίπρα. Χωρίς του βαρβάρους που θα έμπαιναν φυλακή τι θα κάνει τώρα; Ένα ερώτημα.


Δεύτερον. Ποιά στάση θα κρατήσει ο πρώην ΥΠΕΞ που είναι και ο χαμένος της όλης ιστορίας και πού ως γνωστόν δεν συμπαθεί τον πρωθυπουργό…;


Τρίτον...


 τι θα γίνει με τον Πάνο Καμμένο μετά τις τελευταίες εξελίξεις στα Σκόπια; 


Μήπως με όλα αυτά στο άμεσο προσκήνιο το να στηθούν κάλπες τον Ιανουάριο είναι μια λύση;

Δεν υπάρχουν σχόλια: