"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΠΟΣ ΤΟΥ '40 και ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΚΑΤΣΑΠΛΙΑΣ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Όταν ο Κολοκοτρώνης... κυνήγησε τους Ιταλούς





Κάθε χρόνο, στις εθνικές επετείους θλίβεσαι από την αδιαφορία και άγνοια μεγάλης μερίδας μαθητών. Ακόμα και πολλών νέων...



Δυστυχώς τα ρεπορτάζ που εμφάνιζαν εφήβους να μπερδεύουν την 28η Οκτωβρίου με την 25η Μαρτίου δεν ήταν στημένα, όσο και αν το μοντάζ αναδείκνυε μόνο τις απαντήσεις άγνοιας δημιουργώντας μία εντύπωση καθολική και κάπως υπερβολική. Ωστόσο η πικρή αλήθεια είναι ότι είναι μεγάλος ο αριθμός των νέων που εμφανίζει έλλειμμα εθνικής συνείδησης. Και που αδιαφορεί για την ιστορία της χώρας όπως επίσης αδιαφορεί και για τις παραδόσεις της. 



Ας ελπίσουμε ότι δεν θα φτάσουμε σε ακραία σημεία πέρα από την "ομίχλη" στα μυαλά γύρω από τις εθνικές επετείους και το τι συμβολίζουν. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα φτάσουμε στο σημείο να νομίζουν ότι ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ήταν ταγματάρχης της Βέρμαχτ και ότι ο Κολοκοτρώνης έδιωξε τους Ιταλούς του Μουσολίνι από την Κορυτσά... Ωστόσο φοβάμαι ότι δεν απέχουμε και πολύ. 



Και σε αυτό το φαινόμενο που παρατηρείται και κλιμακώνεται εδώ και αρκετά χρόνια συμβάλλουν ακόμα περισσότερο και οι επιλογές της σημερινής κυβέρνησης στον χώρο της παιδείας. Ίσως και γιατί λόγω ιδεολογίας ξορκίζουν την έννοια της εθνικής ταυτότητας και του πατριωτισμού. Καταγγέλλοντας τον πατριωτισμό ως εκδήλωση ακροδεξιού εθνικισμού. Ουδέν αναληθέστερο ανεξάρτητα αν πράγματι φασιστικά στοιχεία καπελώνουν την έννοια του πατριωτισμού. Αντίθετα ακραία φασιστική είναι η νοοτροπία αυτή... Όμως λαοί χωρίς εθνική συνείδηση και ταυτότητα είναι καταδικασμένοι. Αλλά και πολύ πιο πειθήνιοι... 



Ίσως γι αυτό και συντάσσονται με την απώλειά τους και οι υπερεθνικοί οργανισμοί που διαμορφώνουν τις τύχες μας. Με χαρακτηριστικά τα όσα επεδίωξαν οι ηγετικές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  


Μόνο που όπως πλέον διαπιστώνεται, τώρα βρίσκονται πια αντιμέτωπες με τους λαούς που πέρα από τους οικονομικούς λόγους που τους οδηγούν στον ευρωσκεπτικισμό, επιθυμούν να διατηρήσουν και τα χαρακτηριστικά της εθνικής ιδιαιτερότητάς τους. 



Τέλος πάντων, ας αξιοποιήσουμε την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου για να νιώσουμε λίγο παραπάνω περήφανοι που είμαστε Έλληνες, αφήνοντας έστω και για λίγο πίσω όσα θεωρούμε ότι πρέπει να μας χωρίζουν.


 Ε και ας φροντίσουμε...

 να εξηγήσουμε και στα παιδιά μας ότι είναι πολύτιμη η γνώση του ποιος είσαι και του τι ιστορικά σε διαμορφώνει, ακόμα και αν τους φαίνεται... εκτός μόδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: