"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΤΣΑΡΛΑΤΑΝΑΔΙΚΟ: Το νέο "look" της Βασιλικής Θάνου

Του Μανόλη Καψή


Ορισμένοι εξεπλάγησαν, άλλοι τόσοι εξοργίστηκαν με τα νέα καθήκοντα της κ. Θάνου παρά τω πρωθυπουργώ. Κακώς. Η πρώην του Αρείου Πάγου πάντα εκεί ήταν. Παρά τω πρωθυπουργώ. Γραφείο άλλαξε απλώς.



Ανατρέξτε στην επιστολή που την έκανε διάσημη! Την επιστολή που έστειλε στους ομολόγους της και με την οποία ζητούσε δίκαιη λύση στο θέμα του ελληνικού χρέους.



Τώρα, τι δουλειά είχαν οι Ευρωπαίοι ανώτατοι δικαστές να παρέμβουν σε ένα θέμα που αφορούσε τα υπουργεία Οικονομικών δεν μας εξήγησε ποτέ η κ. Θάνου. Ίσως από τότε είχε μια ελαφριά σύγχυση για τα όρια δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας. Ίσως πάλι η εξήγηση να βρίσκεται στον χρόνο. Η επιστολή της κ. Προέδρου εστάλη μόλις μία εβδομάδα αφού την επέλεξε το υπουργικό συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ. Θα μπορούσε να εκληφθεί και σαν υποβολή διαπιστευτηρίων...



Γι' αυτό άλλωστε ένα μεγάλο μέρος της επιστολής αφιερώνεται στο να εξηγήσει στους (εμβρόντητους, υποθέτω...) Ευρωπαίους δικαστές το ακριβές νόημα του δημοψηφίσματος. Που σκοτεινές δυνάμεις τούς το έκρυψαν. (Είμαστε στις 9/7/2015 Π.Κ. - Προ Κωλοτούμπας, δηλαδή.)



Γράφει η κ. Θάνου: "Το ερώτημα στο ελληνικό δημοψήφισμα δεν ήταν η έξοδος από το ευρώ, όπως κατά τρόπο ανακριβή επέμεναν να υποστηρίζουν ορισμένοι εκ των εκπροσώπων των ευρωπαϊκών θεσμών αλλά και ορισμένοι από τους Ευρωπαίους πολιτικούς (σ.σ.: πώς και γιατί ξέχασε τα ΜΜΕ της διαπλοκής, άγνωστον...), αλλά ήταν σαφώς η έγκριση ή όχι της πρότασης των θεσμών για νέα μέτρα λιτότητας, χωρίς ρύθμιση του ελληνικού χρέους".



Μη μου πείτε ότι η διατύπωση δεν είναι αντάξια ενός Τζανακόπουλου; (Τηρουμένων των αναλογιών, βεβαίως βεβαίως...)



Η κ. Θάνου στην επιστολή της διαβεβαιώνει ότι η "μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν επιθυμεί την έξοδο της Ελλάδας απο την Ευρωζώνη". (Δεν έχει ενημερωθεί ακόμα για τη συνωμοσία Βαρουφάκη για νόμισμα-κουπόνι. Είπαμε, είμαστε ακόμα στο 2015).



Μάλιστα, θεωρεί αδιανόητη την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Με φοβερά επιχειρήματα του τύπου: "Η Ευρώπη πήρε το όνομά της από την κόρη του βασιλιά των Φοινίκων, την οποία ερωτεύθηκε ο Ζευς, και, αφού μεταμορφώθηκε σε λευκό ταύρο, την πήρε στην πλάτη του και τη μετέφερε στη νήσο Κρήτη". Ποιος θα μείνει ασυγκίνητος από αυτό το αρχαϊκό love story; Κανείς...



Αν όμως υπάρχουν ακόμα δύσπιστοι και δεν αντιλαμβάνονται το επιχείρημα του "λευκού ταύρου" -όπως έμεινε στην επιστολική ιστορία η διατύπωση της κ. Θάνου- υπάρχουν και άλλα ατράνταχτα επιχειρήματα στη φαρέτρα της Προέδρου του Αρείου Πάγου. Ικανά να κλονίσουν κάθε φιλελέ οπαδό του Grexit. Όπως το ότι "η Ευρώπη λατρεύτηκε στην Κρήτη και σε πολλά άλλα μέρη της Ελλάδας και κατά τον 3ο, 2ο και 1ο προ Χριστού αιώνα".  


Νομίζω, θα συμφωνήσετε. Ο Σόιμπλε έχει κατατροπωθεί. Τι, θα τα βάλει με τους Φοίνικες;



Το πόσο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι η κ. Θάνου φαίνεται και από την ανάλυσή της για το χρέος:

"Οι Έλληνες", εξηγεί, "ουδεμία ευθύνη φέρουν για τη δημιουργία του χρέους, αφού αυτό οφείλεται αφενός στην κακοδιαχείριση του δημοσίου χρήματος από τις κυβερνήσεις". 


Τώρα, γιατί δεν φέρουμε καμία ευθύνη εμείς που ψηφίσαμε δημοκρατικότατα τις κυβερνήσεις που κακοδιαχειρίστηκαν (ομολογουμένως...) το δημόσιο χρήμα -πώς δεν φέρουμε ευθύνη αφού εμάς διόριζαν οι κυβερνήσεις στο Δημόσιο με "δανεικά και αγύριστα"...- είναι ένα θέμα στο οποίο δεν επεκτείνεται η κ. Πρόεδρος. Πάντως η άλλη πρόεδρος, η Ζωή, ντε.. θα ήταν υπερήφανη με τις διατυπώσεις της κ. Θάνου. Είμαστε ένα βήμα πριν από το "επονείδιστο"...



Ο άλλος λόγος της δημιουργίας του χρέους είναι βέβαια τα μνημόνια. "Η εσφαλμένη οικονομική πολιτική, η οποία εφαρμόστηκε τα τελευταία 5 χρόνια... από την τρόικα", λέει η κ. Πρόεδρος. (Από το 2015 και μετά, τα μνημόνια έγιναν αναπτυξιακά, όποτε δεν χρειάστηκε νέα επιστολή...)



Στην επιστολή της η κ. Πρόεδρος διατυπώνει και προτάσεις.  


Μήπως προτείνει "κούρεμα"; 


Όχι, θα την αδικούσαμε. Αφού σημειώνει ότι "οι Έλληνες δεν επιθυμούν μια λύση που θα είναι σε βάρος των άλλων λαών-μελών της Ευρωζώνης". Αλλά μετά προσθέτει: "Αναμένουμε από τους Ευρωπαίους εταίρους να σκεφτούν όχι μόνο τους αριθμούς και τα οικονομικά μεγέθη, αλλά και τις ηθικές αξίες που επιβάλλει η ιδέα της ΕΕ". Μας μπέρδεψε τώρα... Μάλλον "σκόντο" ζητάει...



Και η κ. Θάνου καταλήγει: "Οι γενικές αρχές του δικαίου αναγνωρίζουν ότι οι δανειστές δικαιούνται την ικανοποίηση της απαίτησής τους, υποχρεούνται όμως να σέβονται την προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια του οφειλέτη και να τον διευκολύνουν στην αποπληρωμή του χρέους, και δεν επιτρέπεται να επιδιώκουν την εξόντωσή του, για λόγους οικονομικούς και πολιτικούς".



Και έτσι ξαναγυρίζουμε στις βασικές αρχές του συριζανελισμού. Οι δανειστές θέλουν την εξόντωση του ανυπότακτου ελληνικού λαού και λοιπά άλλα ηχηρά...(αλλά καθόλου σοβαρά).



Δεν ξέρω πόσο ρόλο έπαιξε η επιστολή Θάνου στις διαπραγματεύσεις (και στην κωλοτούμπα) που ακολούθησαν. Οι προσεκτικοί παρατηρητές  ίσως να διέκριναν πάντως το προβληματισμένο ύφος της Άνγκελα Μερκελ στις φωτογραφίες της εποχής. Αλλά, πάλι, απόδειξη δεν έχουμε. Σίγουρα πάντως οι Φοίνικες θα ήταν υπερήφανοι για την κ. Θάνου... Και ο Ζευς. Ίσως και η Άρτεμις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: