"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΤΣΑΡΛΑΤΑΝΑΔΙΚΟ: Adults in the room, πού πας ρε Καραμήτρο;

Aπό τον aNameToCome 


Οι Βρετανοί έχουν κάτι πολύ ωραίες φράσεις για να περιγράφουν ιδιαίτερες καταστάσεις και μια από τις αγαπημένες μου είναι το «shit has hit the fan», δηλαδή τα σκατά έφτασαν στον ανεμιστήρα.  


Είναι μια ωραιότατη, πολύ περιγραφική εικόνα που χρησιμοποιείται όταν τα αίσχη πλέον διαδίδονται ανεξέλεγκτα και χτυπάνε τους πάντες. 


Στα ελληνικά έχουμε μεταφράσει την έκφραση σαν «λάσπη στον ανεμιστήρα» που είναι πιο κομψή αλλά λιγότερο δυνατή. 


Αυτό είναι πλέον που έχει συμβεί με την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και είναι πλέον εμφανές ότι τα περιττώματα τους εκτοξεύονται προς όλες τις κατευθύνσεις. 


Έχουμε από τη μία το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη, αυτού του τεράστιου πρώην asset της κυβέρνησης που αποκαλύπτει διάφορα για τα έργα και τις ημέρες τις δικές του αλλά και του Τσίπρα τότε που τον έβλεπε πραγματικά ως κεφάλαιο. Για μένα και μόνο το γεγονός ότι βλέπεις το Βαρουφάκη, τη Ζωή, τον Φλαμπουράρη, τον Λαφαζάνη, τον Κατρούγκαλο και σκέφτεσαι να κάνεις μια κυβέρνηση μαζί τους αντί για ένα τσίρκο, αποδεικνύει ότι δεν κάνεις όχι για Πρωθυπουργός αλλά ούτε για ελεγκτής εισιτηρίων στη γραμμή Λιανοκλάδι – Τιθορέα.  


Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.  


Στο βιβλίο του Γιάνη αποκαλύπτονται διάφορα ωραία περιστατικά και παραλειπόμενα από τις μέρες της σκληρής διαπραγμάτευσης που οδήγησε στο περιβόητο Δημοψήφισμα και τα capital controls. Στην ουσία αποκαλύπτεται ότι οι τύποι ήταν μειωμένης αντιληπτικότητας αλλά αυτό το ξέραμε.  


Αυτό που δεν ξέραμε είναι ότι οι ίδιοι δεν είχαν την παραμικρή συναίσθηση της ανεπάρκειας τους και γι' αυτό το λόγο ονειρεύονταν παιδαριώδεις ενέργειες όπως να πάρουν τα αποθεματικά της ΤτΕ και να «γεμίσουν τα ΑΤΜ» και να λειτουργήσουν παράλληλο νόμισμα. Οι διάλογοι που περιγράφονται είναι σπαρταριστοί, ένα μείγμα πηχτής άγνοιας, κολλώδους λαϊκισμού φτηνής πρόζας ενώ οι συμμετέχοντες ακροβατούν ανάμεσα σε καρικατούρες αρχαίας τραγωδίας και τριτοκλασάτων κομπάρσων του Δελφινάριου


Όπως είναι φυσικό, η κυβέρνηση βρίσκεται σε πανικό φοβούμενη ότι ο Βαρουφάκης έχει και αποδεικτικά στοιχεία για αυτά που περιγράφει και πολλοί λένε ότι μάλλον τους έχει καταγράψει με το rose-gold iPhone του. Εγώ δεν πιστεύω ότι ο Βαρουφάκης έχει ηχογραφήσει τις συνομιλίες του με τον Τσίπρα και τον υπόλοιπο κυβερνητικό θίασο, ο Γιάνης δεν θα έκανε τίποτα που δεν περιέχει την υπέροχη εικόνα του. Το πιο πιθανό είναι να τους έχει βιντεοσκοπήσει και ίσως έτσι εξηγούνται και οι κάπως εξεζητημένες ενδυματολογικές του επιλογές που μάλλον γίνονταν για να γράφει καλύτερα ο Γιάνης στο φακό, όχι ότι το χρειάζεται βέβαια. 


Ο άλλος πρώην πυλώνας της κυβέρνησης, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ζήλεψε που ο Βαρουφάκης κέρδισε τον προβολέα της δημοσιότητας και μέσα στην αναμπουμπούλα αποκάλυψε ότι το εναλλακτικό σχέδιο της κυνερνησάρας ήταν να πάρουν λεφτά από τη Ρωσία και πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα ώστε να επιστρέψουμε στη δραχμή και να ολοκληρωθεί ο σοσιαλιστικός μετασχηματισμός της κοινωνίας, σχέδιο που μάλλον κόλλησε διότι το μισό υπουργικό συμβούλιο θα δυσκολευόταν στις μετακινήσεις του στα σπίτια που έχουν αγορασμένα στο Λονδίνο ενώ κάποιοι λένε ότι ο πραγματικός λόγος είναι ότι η μητέρα της Νάντια Βαλαβάνη δεν είχε προλάβει να πάρει όλα της τα Ευρώ από τις Τράπεζες. 


Ο Παναγιώτης αποκάλυψε ότι γνώριζε τις δυσκολίες του σχεδίου του αλλά αφού είχε σύμμαχο του τον Δημήτρη Στρατούλη, δεν φοβόταν τίποτα


Όλες αυτές οι αποκαλύψεις, εκτός από το άφθονο γέλιο που προσφέρουν, δίνουν και αρκετά πατήματα στην αντιπολίτευση να μιλά πλέον για ξεκάθαρες ποινικές ευθύνες μια και στην ουσία η κυβέρνηση κατεργαζόταν -έστω και με αυτό το φαιδρό τρόπο -την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση παρότι διαβεβαίωνε τον λαό για το αντίθετο. Ίσως αυτός είναι και ό λόγος για την πρωτοφανή και απρόκλητη πλέον επίθεση που γίνεται από σύσσωμο το κυβερνητικό επιτελείο στην Δικαιοσύνη. Με αγοραίους τρόπους και χωρίς καμία προκάλυψη, είναι πλέον καθημερινές οι αναφορές βουλευτών και υπουργών που μιλάνε ευθέως για την κατάργηση της διάκρισης των εξουσιών για υποθέσεις που είτε αφορούν συνομιλίες υπουργών με ισοβίτες, είτε για δήθεν ενδιαφέρον τους για την αποφυλάκιση προφυλακισμένων για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ομάδες. 


Η ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εξέδωσε πριν λίγη ώρα πρωτοφανή ανακοίνωσή που μιλάει για παρακράτος και βρώμικους μηχανισμούς ενώ θυμίζει ότι η εμπιστοσύνη των πολιτών στην κυβέρνηση αγγίζει μετά βίας το 13% το χαμηλότερο σε όλες τις Ευρωπαϊκές Χώρες. 


Ο ΣΥΡΙΖΑ ανταπάντησε άμεσα ταυτίζοντας τους δικαστές με την Νέα Δημοκρατία και όλοι καταλαβαίνουμε που οδηγούν τα πράγματα οι κυβερνητικοί παράγοντες. 


Η μεγαλύτερη υπηρεσία που πρόσφερε ο ΣΥΡΙΖΑ στην σύγχρονη ιστορία είναι...
 που έκανε το στερεότυπο για "αριστερό ηθικό πλεονέκτημα" μια πατσαβούρα για σφουγγάρισμα. Με αυτό τον τρόπο μας απάλλαξε από ένα τεράστιο τοτέμ και μπορούμε πλέον ελεύθεροι και χωρίς αγκυλώσεις να αναζητήσουμε την αλήθεια σε ένα κόσμο που αλλάζει ραγδαία. 


Το ηθικό πλεονέκτημα δεν είναι αποκλειστικά αριστερό ούτε αποκλειστικά δεξιό. Το ηθικό πλεονέκτημα είναι απλώς το άλλοθι για την κατάκτηση της εξουσίας και όσοι το χρησιμοποιούν ως επιχείρημα πρέπει πλέον τουλάχιστον να μας υποψιάζουν

Δεν υπάρχουν σχόλια: