"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΤΣΑΡΛΑΤΑΝΑΔΙΚΟ: Αριστερών τσαρλατάνων διάλογοι!!! - «Τα κάναμε σαλάτα»! - "«Χρειάζομαι τον Λαφαζάνη σε οικονομικό υπουργείο για να μην μας κατουράει απέξω»."

Αποκαλυπτικοί είναι οι διάλογοι Τσίπρα-Βαρουφάκη, όπως τουλάχιστον τούς περιγράφει ο δεύτερος στο βιβλίο του «Adults in the Room». 
 
Όπως αναφέρει το «Βήμα της Κυριακής», αλλά και το «Πρώτο Θέμα», και η «Καθημερινή της Κυριακής», ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι διάλογοι στην τελευταία συνάντηση του υπουργού με τον Αλέξη Τσίπρα, το βράδυ του δημοψηφίσματος:

 
«Στη 1.30 π.μ. μπήκα στο γραφείο του. Με κοίταξε και μου είπε: Τα κάναμε σαλάτα.» Ο Βαρουφάκης διαφώνησε, παραδέχθηκε ότι έγιναν πολλά λάθη, αλλά μια νύχτα σαν εκείνη θα έπρεπε να πανηγυρίζουν το 62% του «Όχι». 

 
«Με ρώτησε αν θα άνοιγαν σύντομα οι τράπεζες -αναζητώντας δικαιολογίες για τη συνθηκολόγησή του». Ο Βαρουφάκης έκανε πως δεν καταλάβαινε και του πρότεινε για πολλοστή φορά να ξεκινήσουν την έκδοση ηλεκτρονικών IOUs στη βάση μελλοντικών τόκων και να «κουρέψουν» τα ομόλογα SMP του Ντράγκι.

 
«Ή ενεργοποιείς το σχέδιό μας ή παραδίνεσαι» είπε στον πρωθυπουργό. 


Κατόπιν ο Τσίπρας τού είπε: «Κοίταξε, Γιάνη, οι προβλέψεις σου ήταν σωστές. Αλλά να ποιο είναι το πρόβλημα. Αν άλλες κυβερνήσεις έδιναν αυτά που έδωσα εγώ, η τρόικα θα είχε κλείσει τη συμφωνία. Τους έδωσα περισσότερα από όσα τους έδωσε ποτέ ο Σαμαράς και ακόμη θέλουν να με τιμωρήσουν, όπως είχες πει. Ας δούμε το θέμα κατάματα. Δεν θέλουν να δώσουν συμφωνία ούτε σε εσένα ούτε σε εμένα... Με το 62% εμένα δεν μπορούν να με αγγίξουν. Εσένα μπορούν να σε καταστρέψουν.»
 

Και συνεχίζει ο κ. Βαρουφάκης στο βιβλίο του: «Εκείνη τη στιγμή ο Αλέξης μού εκμυστηρεύθηκε κάτι που δεν περίμενα. Μου είπε ότι φοβόταν να μην πάμε στου Γουδή, αν επιμέναμε [...] Μετά υπαινίχθηκε ότι ετοιμαζόταν κάτι σαν πραξικόπημα και ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Στουρνάρας και οι μυστικές υπηρεσίες ήταν σε συναγερμό».

Η «κλοπή» των 16 δισ.

Όταν επιβλήθηκαν τα capital controls και τα ATM «στέρευαν» από χρήματα, προκαλώντας πανικό και χάος, ο Υπουργός Οικονομικών είχε ενημερώσει τον πρωθυπουργό ότι υπάρχουν 16 δισεκατομμύρια σε διάφορα κρατικά χαρτοφυλάκια.


«Τι; Υπάρχουν 16 δισ. ευρώ σε μετρητά παραπεταμένα εδώ κι εκεί και εμείς δεν τα χρησιμοποιούμε για να φορτώσουμε τα ΑΤΜ και να τα κάνουμε να λειτουργούν κανονικά;» ήταν η αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα.


Ο ίδιος ο Βαρουφάκης όμως συνεχίζει: «Προσπάθησα να συγκρατήσω τον πρωθυπουργό, εξηγώντας του ότι δεν ήταν δυνατόν να απλώσουν χέρι στα χρήματα γιατί η κατάσχεσή τους θα ήταν κλοπή».  


«Μα, Γιάνη», διαμαρτυρήθηκε ο Αλέξης, «όταν το παιδί μου πεθαίνει της πείνας κι εγώ δεν έχω μία, έχω το ηθικό δικαίωμα να κλέψω ένα κουτί γάλα. Δεν είναι μια παρόμοια κατάσταση αυτή που ζούμε;».


«"Από πότε η κλοπή περιλαμβάνεται στο οπλοστάσιο της Αριστεράς;" ρώτησα.  


Τότε ο Φλαμπουράρης όρμησε να υπερασπιστεί τον προστατευόμενό του. "Έχουμε κάθε δικαίωμα", ούρλιαξε, "να πάρουμε αυτά τα λεφτά και να δώσουμε τέλος στο μαρτύριο του κόσμου"».

Η πρώτη γνωριμία: «Τον Τσίπρα τον ένοιαζαν μόνο οι συνιστώσες, όχι τα οικονομικά»

Στεκόμενος στη γνωριμία του με τον πρωθυπουργό, αναφέρει ότι αυτή έγινε το 2011 σε ένα μαγαζί στου Ψυρρή, όπου διαπίστωσε ότι ο Τσίπρας δεν είχε βαθιά γνώση των οικονομικών αλλά ούτε και ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς «τον ένοιαζε περισσότερο να ελέγχει τις συνιστώσες».


Σε εκείνη την συνάντηση του εξήγησε, όπως λέει, το τι θα σήμαινε μια έξοδος από το ευρώ, την οποία ο Τσίπρας «καλόβλεπε»


Στο τέλος της συνάντησής τους του ανέφερε «αν θες να γίνεις πρωθυπουργός πρέπει να μάθεις αγγλικά» κάτι που όπως λέει το πήρε στα σοβαρά και άρχισε μαθήματα.

Η παρουσίαση του Plan X από το 2014 σε Τσίπρα, Δραγασάκη και Παππά:
Αναφερόμενος ακόμα σε μία συνάντηση πριν ανέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, στο διαμέρισμα του πρωθυπουργού το Νοέμβριο του 2014, όπου συμμετείχε ο Γιάνης Βρουφάκης ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Νίκος Παππάς και ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζει ότι τότε ανέλυσε και εξήγησε για πρώτη φορά την ιδέα του για ένα παράλληλο -εξωτραπεζικό- σύστημα πληρωμών μέσω του Taxisnet.


Σύμφωνα με τον ίδιο, το κείμενο το οποίο παρέδωσε στον Αλέξη Τσίπρα αποτελούσε, ξεκάθαρα, σχέδιο παραμονής στο ευρώ και όχι παράλληλου νομίσματος, το οποίο ήταν πλήρως επεξεργασμένο. Ο Γιάνης Βαρουφάκης μάλιστα ξεκίνησε να γράφει το σχέδιο αυτό κατά την διάρκεια της πτήσης του από την Αθήνα στο Όστιν, όπου και διέμενε την εποχή εκείνη.


Αφού το παρουσίασε του προτάθηκε να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών, με τον Τσίπρα όμως να του δίνε εντολή να φτιάξει μια ομάδα η οποία θα προετοιμάσει τα πράγματα για την περίπτωση που οι δανειστές έσπρωχναν την χώρα στο Grexit. Κάπως έτσι λοιπόν γεννήθηκε το «Plan X».

«Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης μου προκάλεσε ναυτία»

Όσον αφορά στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, λέει χαρακτηριστικά ότι του προκαλούσε... «ναυτία» και πως τόσο ο Τσίπρας όσο και ο Παππάς του διεμήνυσαν ότι «δεν είναι δεσμευτικό».
Καρφώνει'' τους πάντες – ''Μισητός'' ο Χουλιαράκης, αντιπάθειες με τον Δραγασάκη

«Ο Δραγασάκης είναι μια σκιώδης παρουσία που εξυπηρετεί τους δανειστές»

Σημειώνεται πως ο σχεδόν σε κάθε εξέλιξη που περιγράφει ο Γιάνης Βαρουφάκης παρουσιάζει τον Γιάννη Δραγασάκη εν ολίγοις σαν μια «σκιώδη» παρουσία που εξυπηρετούσε τους δανειστές, την γνώμη του οποίου ακολουθούσε ο πρωθυπουργός εις βάρος της δικής του, ενώ αναφέρει ότι είχε μαζί του πολλές αντιδικίες.
«Ο Χουλιαράκης είναι μισητός κι αχυράνθρωπος της Τρόικας»
Για τον Γιώργο Χουλιαράκη έχει να πει ότι ήταν «μισητός» και ότι πρόκειται για έναν «αχυράνθρωπο» της τρόικας.


Ο Βαρουφάκης επίσης εμφανίζεται ως ο άνθρωπος που επέμενε να τοποθετηθεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο υπουργείο Οικονομικών, ειδικά μετά την πρώτη «κρίση» στην κυβέρνηση.
Τσίπρας: Χρειάζομαι τον Λαφαζάνη σε οικονομικό υπουργείο για να μην μας κατουράει απέξω

Η απάντηση που πήρε όμως από τον Τσίπρα ήταν «Μου μίλησε άσχημα. Γα....ε τον» ενώ συνέχισε λέοντας του ότι «χρειάζομαι τον Λαφαζάνη σε οικονομικό υπουργείο για να μην μας κατουράει απέξω».


Για την Κριστίν Λαγκάρντ λέει ότι είχε παραδεχτεί ότι οι πολιτικές που εφαρμόζονταν στην Ελλάδα δεν απέδιδαν.


Για τον Πιερ Μοσκοβισί αναφέρει πως του έλεγε ότι στα νιάτα του ήταν Μαρξιστής και πως συμφωνούσε σε όλα με τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά ολιγοψυχούσε μπροστά σε Σόιμπλε-Ντάισελμπλουμ


Για τον Σαπέν υπογραμμίζει ότι παρ ότι το έπαιζε φίλος, σε συνεντεύξεις του παρουσιαζόταν σαν Γερμανός


Σχετικά με τον Πόουλ Τόμσεν, σημειώνει ότι αυτό που είχε ζητήσει από την Ελλάδα ήταν να κυνηγήσουν τους ολιγάρχες και να μειώσουν το χρέος.
«Ο Καμμένος είναι ακροδεξιός συνωμοσιολόγος εταίρος»

Όσο για τον Πάνο Καμμένο, πολύ χαρακτηριστικά τον παρουσιάζει ως έναν «ακροδεξιό συνωμοσιολόγο εταίρο» που υποσχέθηκε ότι θα εξασφάλιζε δισεκατομμύρια από Ελληνοαμερικανούς φίλους του της Wall Street, χωρίς ωστόσο να γίνει τίποτα από αυτά.


Δεν υπάρχουν σχόλια: