"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΤΣΑΡΛΑΤΑΝΑΔΙΚΟ: Οι πολλοί συν-συγγραφείς του βιβλίου του Γιαν(ν)η Βαρουφάκη… Δεν ήξερες, δεν ρώταγες Αλέξη;

Όπως γίνεται συνήθως η έκδοση ενός βιβλίου και μάλιστα βιβλίου ντοκουμέντου για μια εξαιρετικά κρίσιμη φάση της πολύ πρόσφατης ιστορίας της χώρας κινδυνεύει να οδηγήσει σε μια συζήτηση για την σοβαρότητα ή μη του προσώπου του συγγραφέα, Γιάνη Βαρουφάκη.

 
Η αντιπολίτευση από την αρχή του 2015, από την πρώτη στιγμή στηλίτευσε τα καραγκιοζιλίκια του Γιάνη που δεν εξαντλούνταν φυσικά στα λουλουδάτα πουκάμισα, τα δερμάτινα ημιπαλτά και τις εκκεντρικές εμφανίσεις, την αρρωστημένη αλαζονεία, τις τρελές θεωρίες και τον αντιαισθητικό ναρκισισμό.

 
Όμως είναι θλιβερή η προσπάθεια σήμερα των πρώην συντρόφων και συνοδοιπόρων του να ακυρώσουν τα όσα υποστηρίζει στο βιβλίο του, γελοιοποιώντας τον. Οι ίδιοι που με γραπτά τους (που μένουν), υποστήριζαν τον Γιάνη με κάθε τρόπο από τις επιθέσεις του “κατεστημένου” της Δεξιάς, των «συμφερόντων, των υπερκόσμιων δυνάμεων κλπ.

 
Ετσι πλέον τίθενται δυο κορυφαία ζητήματα:


Πρώτο: Ποιος έβαλε τον Γιάννη να παίζει με τις τύχες της Ελλάδας το 2015. 


Δεύτερο και πιο σημαντικό: εάν τα σχέδια του Γιάννη και του Λαφαζάνη ,δεν τα είχε αποδεχθεί ο πρωθυπουργός ,τότε με ποιο σχέδιο σκόπευε να σκίσει τα Μνημονια;

 
Είναι προφανες ότι την ευθύνη για την επιλογή του προσώπου που πρωταγωνίστησε στην τραγωδία του Α΄ Εξάμηνου του 2015, την είχε αποκλειστικά ένα πρόσωπο. Ο κ. Αλέξης Τσίπρας που τον επέλεξε και τον στήριξε. 


Οι αποφάσεις εξάλλου ηταν συλλογικές, ο κ. Βαρουφάκης έκανε το καλύτερο που μπορούσε να κάνει στις 20 Φεβρουαρίου 2015 όταν το Eurogroup εδωσε την ευκαιρία στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για μια αθόρυβη κολοτουμπα, την οποία απέρριψε ο κ. Τσίπρας και το επιτελείο του. Από κει και πέρα οι κινήσεις όλες έγιναν εν γνώση και με σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου. 


Ο κ. Βαρουφάκης λέει κάτι απλό: όταν πείσθηκαν όλοι ότι όσες φορές και να φταρνισθεί ο κ. Τσίπρας δεν θα πουντιάσει ποτέ η κ. Μέρκελ και οι αγορές, και ότι τελικά υπήρχαν παραπάνω από μια στο εκατομμύριο πιθανότητες να του πει η κ. Μέρκελ «Όχι», έπρεπε κάτι να κάνουν…

 
Είτε υπήρχε το Σχέδιο Λαφαζάνη (ρούβλια, πετρέλαιο εκ Βενεζουέλας και ντου στο Νομισματοκοπείο)  


Είτε υπήρχε το Σχέδιο Βαρουφάκη (ντου στα αποθεματικά της ΤτΕ, ATM’s και πληρωμή με χαρτάκια IOU). 


‘Η τελικά δεν υπήρχε κανένα απολύτως σχέδιο, έγινε ρεσάλτο στην εξουσία και τελικά οργανώθηκε με τον χειρότερο τρόπο η παράδοση στο μοναδικό σχέδιο που υπήρχε, αυτό του Σόιμπλε (Γ΄ Μνημόνιο μέσα από κλεισιμο Τράπεζων, capital controls και χωρίς κούρεμα του χρέους)..

 
Ποια ηταν η διαφορά με τα δυο προηγούμενα; Ότι εξασφάλιζαν με την κολοτουμπα, και τα καραγκιοζιλίκια του δημοψηφίσματος, την παραμονή τους στην Εξουσία. Ελέω Σόιμπλε.
 
Αν έχετε αντιληφθεί την ύπαρξη κάποιου άλλου Σχεδίου που είχε η κυβέρνηση και υλοποιούσε το Α΄ Εξάμηνο του 2015, ευχαρίστως να το κουβεντιάσουμε!

 
Ακούω με ενδιαφέρον το επιχείρημα ότι ο κ. Τσίπρας είναι αυτός που υπερασπίσθηκε την παραμονή στην ευρωζώνη και δεν ασχολήθηκε με τέτοια Σχέδια. Ξέχασαν, τις δηλώσεις περί «εναλλακτικής πηγής χρηματοδότησης», την άρνηση δέσμευσης στο «πάση θυσία ευρώ», τα δυο ταξίδια στην Ρωσια απ’ όπου ο Παναγιωτης θα έφερνε τα 5 δις..

 
Λέει ο Φιλης ότι η κυβέρνηση ηταν υπερ της παραμονής στην Ευρωζώνη, απλώς μπορεί να είχαμε …παράλληλο νόμισμα… Πολύ εξυπνο αυτό. Το ειχε προτείνει και ο Σόιμπλε, με την διαφορά ότι προέβλεπε «διάλειμμα» από την συμμέτοχη της χώρας στην Ευρωζώνη…

 
Όσο για τις προθέσεις του πρωθυπουργού έναντι της Ευρώπης...
 αποκαλύφθηκαν, καθως ο ίδιος οδήγησε την χώρα στην κόψη του ξυραφιού με το δημοψήφισμα, το οποίο τον τρόμαξε γιατί ήξερε ότι η αποδοχή του αποτελέσματος θα οδηγούσε σε δραματικές καταστάσεις και οδυνηρό τέλος την ομάδα που θα το υλοποιούσε… Και έτσι προτίμησε την θλιβερή τούμπα, την παράδοση της χώρας στους δανειστές, όχι για να μεινει η Ελλαδα στην Ευρωζώνη, αυτό αν ηθελε θα το ειχε επιδιώξει από τις 20 Φεβρουαρίου του 2015. Αλλα για να παραμείνει στην εξουσία… 


Και πλέον με τον Βαρουφάκη να υπόσχεται και να απειλεί με ηχητικά ντοκουμέντα ας είναι προσεκτικοί όταν αποκηρύσσουν τα Σχέδια του, γιατί η απόπειρα κατάλυσης του πολιτεύματος και του Συντάγματος δεν είναι ένα απλό αδίκημα…

 
Όσο για το πόσο θα πουλήσει το «βίπερ» του, θα πρέπει να εύχονται να ξεπουλήσει, γιατί θα μπορούν κάλλιστα να διεκδικήσουν τα ποσοστά τους, αφού μαζί το έγραψαν




Δεν υπάρχουν σχόλια: